Από ποια επαγγέλματα ξεκινά ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

Οι κατηγορίες πολιτών που έχουν πέσει στο τραπέζι κυβέρνησης και ειδικών

Κορωνοϊός - Μετάλλαξη Δέλτα: Από ποια επαγγέλματα θα αρχίσει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός.
Ανακοινώσεις για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων αναμένονται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη εμβολιασμού και προστασίας κυρίως από τη μετάλλαξη Δέλτα. 

Χθες, Πέμπτη 8 Ιουλίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.107 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, την ώρα που καταγράφηκαν ακόμα 10 νέοι θάνατοι, ενώ οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ είναι 153. Η ανησυχία για τη μετάλλαξη Δέλτα στην Ελλάδα είναι μεγάλη, με ειδικούς να επισημαίνουν ότι τα κρούσματα θα διπλασιάζονται σχεδόν κάθε εβδομάδα.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, είναι δεδομένο ότι θα παρθούν αποφάσεις για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων που θα γίνουν γνωστές τις επόμενες ημέρες.

Οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν από τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και θα ακολουθήσει το προσωπικό στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, στο τραπέζι κυβέρνησης και ειδικών έχουν πέσει και άλλες κατηγορίες πολιτών στους οποίους ενδέχεται να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός.

Αναλυτικά:

  • Εκπαιδευτικοί
  • Όσοι κατατάσσονται στον στρατό
  • Σώματα Ασφαλείας

Πελώνη: Έρχονται οι ανακοινώσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό


Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, είπε ότι οι σχετικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα, καθώς ήδη η κυβέρνηση έχει στα χέρια της το πόρισμα της Επιτροπής Βιοηθικής σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ορισμένων κατηγοριών πολιτών.

Η Επιτροπή εισηγείται να ακολουθηθούν τρία στάδια: 

Προσαρμοσμένες σε κάθε επαγγελματική ομάδα (ιατροί, νοσηλευτές, εργαστηριακοί, προσωπικό μονάδων φροντίδας, κ.λπ.) εκστρατείες στοχευμένης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για εκούσιο εμβολιασμό, οι οποίες βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία που επικαιροποιούνται συνεχώς, με προϋπόθεση την προηγούμενη κατανόηση των φόβων και των γενικότερων αντιλήψεων.
Μέτρα ενθάρρυνσης/αποθάρρυνσης που θα μπορούσαν να σχεδιαστούν από την Πολιτεία σε συνεργασία με τη διοίκηση των μονάδων υγείας, όπως π.χ. διευκόλυνση του ραντεβού για τον εμβολιασμό, ελαστικότητα στο ωράριο εργασίας τις ημέρες του εμβολιασμού, προτεραιότητα στη επιλογή αδειών, ή υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας και εξοπλισμού ατομικής προστασίας.
Πρόβλεψη υποχρεωτικότητας ως έσχατη λύση, η οποία πρέπει να έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και να εφαρμοσθεί μόνον εφόσον τα προηγούμενα μέτρα δεν αποφέρουν σημαντική αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού. Η ακριβής εφαρμογή τέτοιου μέτρου αφενός πρέπει να ορίζεται με βάση το εργατικό ή το δημόσιο δίκαιο, αφετέρου απαιτεί να συνυπολογίζονται τυχόν συνέπειες στον καταμερισμό καθηκόντων και στελέχωση των δομών σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ώστε να αποφεύγεται η υπολειτουργία των τελευταίων ή η εργασιακή επιβάρυνση των άλλων εργαζομένων.
Tα προνόμια των εμβολιασμένων και η επιχείρηση «πειθώ»

Στο πλαίσιο της επιχείρησης «πειθώ», πέρασε χθες, από τη Βουλή το Freedom Pass με το voucher των 150 ευρώ για τους νέους 18-25 ετών που εμβολιάζονται. Επιπλέον, ανοίγουν ξανά τα γήπεδα για τους εμβολιασμένους φιλάθλους ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ξεκινά την «εκστρατεία ενημέρωσης» σε δήμους και περιφέρειες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, με τη συνδρομή τοπικών αρχόντων και εκκλησίας.

Παράλληλα, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος υποστήριξε ότι ο εμβολιασμός πρέπει να είναι υποχρεωτικός για τους ιερείς.

«Η υποχρεωτικότητα πρέπει να έχει μια γενική εφαρμογή σε όλη την κοινωνία. Κανένας δεν μπορεί να εξαιρεθεί, ούτε οι ιερείς, καθώς είμαστε όλοι ευάλωτοι απέναντι στον κίνδυνο του κορωνοϊού», είπε στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ.

Πηγή: Athens Voice

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ