Λευκό χαμόγελο: Οι αιτίες που προκαλούν δυσχρωμία

Newsroom
Newsroom

Ο χρωματισμός των δοντιών οφείλεται στις διαφορετικές ουσίες που διεισδύουν κάτω από την αδαμαντίνη των δοντιών.

Η δισχρωμία των δοντιών προκαλεί αμηχανία σε πολλούς ανθρώπους καθώς ένα υγιές και αστραφτερό χαμόγελο κάνει τους ανθρώπους πιο γοητευτικούς.

Η αδαμαντίνη για όσους δεν το γνωρίζουν καθορίζει το χρώμα των δοντιών και την απόχρωσή τους. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο αισθητικό καθώς η οδοντική πέτρα που συμβάλλει στο κιτρίνισμα των δοντιών αν δεν αφαιρεθεί μπορεί να οδηγήσει σε τερηδόνα ή φλεγμονή των ούλων.

Οι αιτίες της δυσχρωμίας

Η οδοντική δυσχρωμία, οφείλεται σε πολλές αιτίες όπως οι γενετικοί παράγοντες, η ηλικία, η κακή στοματική υγιεινή, η συσσώρευση βακτηριακής πλάκας, η εναπόθεση πέτρας, η φθορά στην αδαμαντίνη, η χορήγηση τετρακυκλίνης και φθορίου, τα φάρμακα που περιέχουν ιώδιο, η αβιταμίνωση, το κάπνισμα, το κάταγμα στα δόντια και οι τροφές και τα ποτά που καταναλώνουμε.

Το καθημερινό βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα, ο συχνός καθαρισμός των δοντιών και η αποφυγή των τροφίμων που χρωματίζουν τα δόντια συμβάλουν ώστε να έχουμε ένα υγιές λευκό και ζηλευτό χαμόγελο. Επίσης, αν κριθεί απαραίτητο και τα δόντια σας είναι υγιή, μπορείτε να κάνετε χρήση προϊόντων λεύκανσης.
 

Οι χρωμογόνες ουσίες στα τρόφιμα

Οι οδοντικές δυσχρωμίες οφείλονται και στη διατροφή μας. Για παράδειγμα το τσάι, ο καφές, το κόκκινο κρασί, τα αεριούχα ποτά, τα φρούτα των δάσους και τα τρόφιμα που περιέχουν οξέα ή χλωροφύλλη έχουν χρωστικές ουσίες που λεκιάζουν την οδοντοστοιχία μας. Βέβαια, η κατανάλωση οποιουδήποτε φαγητού ή ποτού χωρίς κατάλληλη στοματική υγιεινή θα προκαλέσει την κηλίδωση των δοντιών και το κιτρίνισμά τους.

Τι πρέπει να αποφεύγετε

Κόλα: Τα ανθρακούχα ποτά όπως η κόλα έχουν πολύ όξινο pH που μπορεί να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών ενώ οι χημικές ουσίες που βελτιώνουν τη γεύση μπορούν να προκαλέσουν τερηδόνα.

Τσάι και καφές: Τα δύο αυτά ροφήματα περιέχουν τανίνες οδηγώντας στο κιτρίνισμα της οδοντοστοιχίας.

Γλυκά και σοκολάτα: Η κατανάλωση γλυκών και η σοκολάτα, μπορούν να προκαλέσουν λεκέδες.

Σάλτσα σόγιας: Αποφύγετε την κατανάλωσή της όπως και τις κόκκινες σάλτσες καθώς συμβάλουν στη χρώση των δοντιών.

 

Διαβάστε περισσότερα στο onmed.gr

 

 

Φωτογραφία από inna mykytas από το Pixabay

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ