Η Αγία Παρασκευή, οι σεισμοί και η πραγματική της οργή

Κώστας Μπογδανίδης
Κώστας Μπογδανίδης
Η Αγία Παρασκευή, οι σεισμοί και η πραγματική της οργή

Η Αγία Παρασκευή …στέλνει μήνυμα του Εγκέλαδου να κουνήσει τη γη γύρω από τα Ρουσοχώρια, έβαλε η Αγία τον υποχθόνιο βοηθό της να τιμωρήσει τη… Μουσούτα και τις Πουλιές;

 

Του Κώστα Α.Μπογδανίδη

 

Μπρος στα εκατομμύρια χρόνια που υπάρχει ο κόσμος μας είναι μικρός ο χρόνος (4-5 χιλιετίες το πολύ…) της πολιτισμένης ζωής του ανθρώπου. Που ξέφυγε από τον πίθηκο και κοίταξε ψηλά ,στο Θεό που λέει και ο Καζαντζάκης τον οποίο εφηύρε (ο άνθρωπος) για να απαντήσει εν μέρει στις μεταφυσικές του αγωνίες. Όμως σε αυτό το…σύντομο διάστημα έχει κάνει άλματα. Κοινωνικά, πολιτισμικά, τεχνολογικά, επιστημονικά. Έχει καταστήσει τη διαδρομή προς τη Σελήνη και τον Άρη…σε Ηράκλειο-Αρκαλοχώρι, έχει δαμάσει θηρία, έχει καταφέρει να ζει όπως και όσο - λέμε τώρα…- θέλει! Δημιούργησε ιστορία, κατασκεύασε μύθους και θεότητες , δάμασε τη φύση , κυρίευσε τα πάντα- κι ας κινδυνεύει αυτή του η ηγεμονία να γυρίσει ως μπούμερανγκ και να αυτοκαταστραφεί…

Κι όμως αυτός ο άνθρωπος μένει ο ίδιος! Δεν αλλάζει. Τα αρχέγονα ένστικτα και οι φόβοι του, οι αγωνίες και τα άγχη του παραμένουν…γραμμένα και αναλλοίωτα στο DNA του. Νομίζει ότι είναι βασιλιάς του κόσμου, αλλά τρέμει μόλις δει μια…κατσαρίδα, ένα σαμιαμίδι, ένα ποντικάκι, ένα φίδι τα οποία μπρος στην αδηφαγία και την κακία τη δικιά μας μοιάζουν …αγγελικά πλασμένα.

Είναι...τζάμπα μάγκας μόλις διαπιστώσει ότι ο απέναντί του είναι αδύναμος, φουσκώνει σαν διάνος όταν μυρίσει…θύμα και κάνει τον καμπόσο εκεί που τον παίρνει. Αλλά μπροστά στα δυναμικά στοιχεία της φύσης, στη φωτιά, το νερό, τον σεισμό κάνει την…όρνιθα και αναζητά προστασία από το Θεό, την Παναγία κι όλα τα πετεινά του κόσμου που την υπόλοιπη μέρα καθυβρίζει και απαξιοί!

Δεν το κρύβω, έχω εντυπωσιαστεί από τον παραλογισμό που γιγαντώνεται δίπλα μας. Από τα διαβολικά…εμβόλια μέχρι τις σεισμικές δονήσεις τις οποίες δήθεν προκαλεί η οργισμένη Αγία Παρασκευή (μεγάλη η χάρη της σήμερα!) μοιάζει σαν να μην έχει περάσει ούτε μία μέρα από τότε που ο άνθρωπος ήταν πάνω στα δέντρα! Ναι, αυτά τα χιλιάδες χρόνια ιστορικής διαδρομής δεν έχουν αλλάξει ούτε στο παραμικρό την τρέλα που δέρνει τον άνθρωπο όταν δεν μπορεί να κατανοήσει το άγνωστο, αυτό τον κόσμο τον μικρό τον μέγα ,να βάλει σε τάξη το μυαλό του.

Τι πιο απλό και φυσιολογικό να έχουμε την ενεργοποίηση ενός ρήγματος σε μια σεισμογενή περιοχή όπως είναι η Κρήτη; Το ξέρουμε ιστορικά , το γνωρίζουμε επιστημονικά, μας τα εξηγούν κάθε μέρα! Και όμως εκεί εμείς…Όχι είναι τα έργα στο αεροδρόμιο Καστελλίου που προκαλούν σεισμούς, λέει ο ένας χωρίς να σκεφτεί ότι τέτοια έργα γίνονται χιλιάδες την ίδια ώρα παντού στον κόσμο χωρίς να ανοίξει μύτη ! Παίζει δε να είναι από τα πιο…μικρά αεροδρόμια που έχουν φτιαχτεί τον τελευταίο καιρό πχ στην Ευρώπη.

Κι ενώ είσαι έτοιμος να…αγανακτήσεις με αυτή την «εξήγηση» που παραβιάζει τους νόμους της φυσικής και την στατική επάρκεια της λογικής έρχεται το επόμενο χτύπημα και σε κάνει να…παραδοθείς. Πείραξαν, λέει το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής κι αυτή έχει εξοργιστεί με τους ανθρώπους. Το είπε ένας, το έγραψε ο άλλος και σε λίγο θα μας φέρουν και…αποδείξεις! Λες και η Αγία Παρασκευή δεν έχει άλλη δουλειά και…στέλνει μήνυμα του Εγκέλαδου να κουνήσει τη γη γύρω από τα Ρουσοχώρια! Λες κι έβαλε η αγία τον υποχθόνιο βοηθό της να τιμωρήσει τη… Μουσούτα και τις Πουλιές, να κάνει επίδειξη δύναμης στη Βουτουφού!

Και για να το δω από την σκοπιά των πραγματικών πιστών, αφήνοντας στην άκρη τον προφανή παραλογισμό, έχουμε να κάνουμε και με την πιο…αντιχριστιανική αντίληψη που θέλει τους αγίους να είναι…τιμωροί, γεμάτοι κακίες και μίση, να εκδικούνται το ποίμνιό τους…Σε λίγο θα σηκωθεί η Αγία Παρασκευή και θα μας κολλά που λένε και στη Γαρίπα.

Ναι, έχουμε ακούσει πολλά το τελευταίο διάστημα της πανδημίας, αλλά εδώ όντως σηκώνουμε τα χέρια ψηλά! Έχει καεί το μυαλό μας ή για να συμφωνήσω με τον μέγιστο Όσκαρ Ουάιλντ …«Μου φαίνεται καμιά φορά πως ο Θεός, όταν δημιούργησε τον άνθρωπο, υπερεκτίμησε τις ικανότητές Του.»

Δημοσιεύθηκε στο ΣΤΙΓΜΑ της Πατρίδος

Διαβάστε επίσης:

Οι σεισμοί, το θαμμένο εκκλησάκι και η φημολογία στην περιοχή!

Α. Τσελέντης: Απαιτείται άμεσος έλεγχος όλων των οικοδομών στο Αρκαλοχώρι

Οδοιπορικό του Cretalive στον Σαμπά που "χτυπήθηκε" από τα 4,8 Ρίχτερ

Ανήσυχοι οι κάτοικοι στον Δήμο Μινώα, καταγράφουν τις ζημιές

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ