Η λύση για τα βουνά μας!

Η λύση για τα βουνά μας!
Σταύρος Γαβαλάς
Σταύρος Γαβαλάς

Φανταστείτε τα όρη αυτά με δέντρα πόσο διαφορετική εικόνα θα είχαμε και πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα και για εμάς τους ανθρώπους αλλά και για τα ίδια τα ζώα μιας και στα δάση αναπτύσσονται πολλά είδη ζών πουλιών εντόμων αλλά και φυτών.


Του Σταύρου Γαβαλά

Χιλιάδες στρέμματα στην περιοχή των Αστερουσίων έχουν μείνει στην κυριολεξία γυμνά από την έντονη υπερβόσκηση μιας και χιλιάδες αιγοπρόβατα βόσκουν στην συγκεκριμένη περιοχή.

Φανταστείτε τα όρη αυτά με δέντρα πόσο διαφορετική εικόνα θα είχαμε και πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα και για εμάς τους ανθρώπους αλλά και για τα ίδια τα ζώα μιας και στα δάση  αναπτύσσονται πολλά είδη ζών πουλιών εντόμων αλλά και φυτών.

Προσωπικά δεν ξέρω λόγω της NATURA περιοχής που έχουν ενταχθεί τα Αστερούσια τι παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν, αλλά το φύτεμα δέντρων δεν νομίζω να είναι απαγορευτικό.

Ας ασχοληθεί ο δήμος η περιφέρεια και το υπουργείο γεωργίας να γεμίσουν τα όρη χαρουπιές που είναι ένα δέντρο της Κρήτης που είναι δέντρο που δεν καίγεται ευκολά μα πάνω από όλα είναι ένα δέντρο που παράγει την καλύτερη ζωοτροφή και θα μπορούσε να συμβάλει τα μάλα στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας της περιοχής

Χαρουπιές λοιπόν και ελεγχόμενη βόσκηση μέσα σε αυτές με τα ζώα να τρώνε τα ξερόχορτα και τους κτηνοτρόφους να μαζεύουν τα χαρούπια για τις ανάγκες των κοπαδιών τους. Και αν σε κάποιους φαντάζει αδύνατο να γίνει αυτό σε εμάς που πιστεύομε στον άνθρωπο μιας και ο μεγάλος Καζαντζάκης έλεγε ότι αν ήθελε θα μπορούσε μα μετακινήσει βουνά το βλέπουμε δυνατό και υλοποιήσιμο,

Φανταστείτε να ξεκινούσαμε από φέτος φυτεύοντας δυο και τρεις χιλιάδες στρέμματα το χρόνο που δεν είναι καθόλου δύσκολο σε μια δεκαετία θα μιλούσαμε για χιλιάδες στρέμματα δάσους αλλά και για χιλιάδας τόνους ζωοτροφής που τόσο ανάγκη την έχουν οι κτηνοτρόφοι μας όμως αν δεν ξεκινήσουμε ποτέ δεν θα μιλάμε για τίποτα από όλα αυτά δυστυχώς.

Ο Σταύρος Γαβαλάς είναι πρόεδρος της ΕΑΣΗ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ