Τι πρέπει να κάνει ο Joe Biden για να πετύχει

Δημήτρης Μιμής
Δημήτρης Μιμής
Τι πρέπει να κάνει ο Joe Biden για να πετύχει

Ο πρώην αντιπρόεδρος του Ομπάμα το πέτυχε στα 77 χρόνια μετά από πολλές περιπέτειες που είχε στη ζωή του.

Του Δημήτρη Μιμή

Ο Joe Biden είναι ο 46ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Ο πρώην αντιπρόεδρος του Ομπάμα το πέτυχε στα 77 χρόνια μετά από πολλές περιπέτειες που είχε στη ζωή του. Οι περιπέτειες αυτές θα διαμορφώσουν την προσωπικότητα του αλλά και την πολιτική του ζωή. 

  Για να τα καταφέρει στα νέα καθήκοντα του θα πρέπει να τηρήσει ότι υποσχέθηκε προεκλογικά, να γίνει δηλαδή ο πρόεδρος όλων των Αμερικάνων είτε τον ψήφισαν είτε όχι. 

Ας επιλέξουμε όμως   μερικά  προσωπικά χαρακτηριστικά στοιχεία  από τα νεανικά του χρόνια που τον οδήγησαν στη θέση του προέδρου των ΗΠΑ. 

Κατάγεται από μια μικρή οικογένεια ιρλανδικής και γαλλικής καταγωγής. Από μικρό παιδί υπέφερε από τραυλισμό και κατάφερε μόνος του να ξεπεράσει το πρόβλημα αυτό, κοιτάζοντας τον εαυτό του μπροστά στον καθρέφτη και να επαναλαμβάνει λέξεις ξανά και ξανά. Ξεπερνώντας το πρόβλημα του τραυλισμού απέκτησε μεγάλη αυτοπεποίθηση και στο γυμνάσιο γίνεται ο εκπρόσωπος της τάξης του. Έτσι θα λέγαμε συμβολικά ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα, ως εκπρόσωπος της τάξης του.  Από τα νεανικά του χρόνια είχε σχέσεις με αφροαμερικάνους,   γεγονός που τον βοήθησε στην πολιτική του καριέρα. Σε ηλικία 30 χρόνων τον περίμενε μια τραγωδία. Χάνει την πρώτη του γυναίκα και την μικρή του κόρη, που πέθαναν σε σύγκρουση με αυτοκίνητο   από μεθυσμένο οδηγό. Οι δύο γιοί του τραυματίζονται σοβαρά.  Στη συνέχεια ένα άλλο δράμα τον κτυπά, έχασε τον γιό του Beau, πολιτικό του κληρονόμο από καρκίνο. Έτσι, αποφασίζει να μην είναι υποψήφιος στις εκλογές του 2016 και να παραχωρήσει τη θέση του στη Χίλαρι Κλίντον για να αντιμετωπίσει τον Ντόναλντ Τράμπ , αποτέλεσμα το οποίο γνωρίζουμε. 

Σήμερα, επανέρχεται νικητής παρ΄ όλες αυτές τις προσωπικές αντιξοότητες αλλά   και πολιτικές, που δεν αναφέραμε. Για να πετύχει όμως στο έργο του πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις του προς τον αμερικάνικο λαό. 

Άμεσα πρέπει να επαναφέρει το «Obamacare» που είναι ο νόμος που κατήργησε ο Τράμπ και αφορούσε την προστασία των ασθενών και τη  φροντίδα. Σήμερα στις ΗΠΑ δεν υπάρχει ιατρική βοήθεια  για τους φτωχότερους και σε πολλές περιφέρειες των ΗΠΑ δεν εφαρμόζεται καθόλου το  Obamacare και έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες να καταργήσουν το νόμο. Σήμερα στις ΗΠΑ 30 εκατομμύρια Αμερικάνοι δεν έχουν ασφάλιση υγείας διότι το κράτος δεν ελέγχει  τις τιμές και τα ασφάλιστρα των συμβολαίων συνεχίζουν να αυξάνονται. Σύμφωνα με τον Biden  κάθε Αμερικάνος πολίτης αξίζει να έχει πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη. 

Ένα δεύτερο θέμα που πρέπει να κοιτάξει είναι αυτό του κλίματος. Ο Τράμπ είχε αποχωρήσει από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Ένας από τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού που υπογράφει το 2015 από 195 χώρες είναι να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5⁰ C. O  Biden έχει ανακοινώσει ότι εάν εκλεγεί η χώρα του θα επανέλθει στη Συμφωνία του Παρισιού. Δυστυχώς όμως οι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν στις 12 Δεκεμβρίου 2020 στο Διεθνές Συνέδριο για το κλίμα που θα πραγματοποιηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, επειδή η ορκωμοσία του  Biden θα γίνει στις 20 Ιανουαρίου του 2020. 

Ένα άλλο θέμα που πρέπει ακόμα διευθετήσει είναι η Εθνική Στρατηγική που πρέπει να εφαρμόσει για τον covid19. Πρώτα όμως θα πρέπει να σταματήσει τη διαδικασία αποχώρησης των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο από τον Τράμπ. Στη συνέχει να στραφεί αποκλειστικά στην καταπολέμηση του κορωναϊού  και να δώσει σ΄ όλους τους Αμερικανούς πολίτες το μελλοντικό εμβόλιο. Απ΄ ότι ακούγεται θα δεχτεί τις συμβουλές του διακεκριμένου  επιστήμονα Α. Fauci που ο Τράμπ υπαινίχτηκε   ότι θα απολύσει ένεκα των δηλώσεων του για  τον  κορωναϊό. 

Τέλος θα πρέπει να προσπαθήσει  να σταματήσει την οικονομική κρίση με την φορολόγηση των πλουσιότερων Αμερικανών και μεγάλων εταιρειών  αλλά και τα κέρδη που προέρχονται από το εξωτερικό.  

Σαν καλός γνώστης που είναι των ελληνοτουρκικών θεμάτων πιστεύω ότι θα σταματήσει τις καθημερινές προκλήσεις των  Τούρκων προς την χώρα μας  και οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα από καλές να γίνουν καλύτερες. Αν τα πετύχει όλα αυτά η ΗΠΑ θα αποκτήσουν ξανά την αίγλη που είχαν παλαιότερα . Ας το ελπίσουμε.            

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ