Tο Υβριδικό του Αμαρίου και η «κοινωνία» της Σητείας

Απόστολος Τζίφας
Απόστολος Τζίφας

Η Σητεία έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια σε ολιγομελείς συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

Του Απόστολου Τζίφα 
 

Είναι απορίας άξιον πώς ένα σοβαρό θέμα που απασχόλησε τη διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων και έδωσε  την έγκρισή της  για την επένδυση του υβριδικού του Αμαρίου να έχει «αντιπάλους» μόνο την επαρχία Σητείας.

Είναι σαφές ότι η επένδυση είναι σημαντική. Αν κάποιος ανατρέξει στην ιστορία των επενδύσεων στην επαρχία Σητείας θα διαπιστώσει ότι  η υποανάπτυξη της Σητείας δεν είναι τυχαία. Δεκάδες προσφυγές στα δικαστήρια από ιδιώτες και , δυστυχώς, από θεσμικούς φορείς έχουν αποτρέψει τις επενδύσεις με αποτέλεσμα έργα σημαντικής ωρίμανσης να μην είναι σε απόλυτη προτεραιότητα: π.χ. ΒΟΑΚ μέχρι τη Σητεία. 

Η μεγαλύτερη τουριστική επένδυση στην Κρήτη της Μονής Τοπλού πελαγοδρομεί, όταν στις υπόλοιπες επαρχίες του νομού Λασιθίου, Ιεράπετρα και Άγιο – Νικόλαο οι τουριστικές επενδύσεις είναι ήδη γεγονός. 

Το ζητούμενο σε κάθε περίπτωση είναι και η αποδοχή της κοινωνίας. Ωστόσο, δημοτικές παρατάξεις που μάλλον εκφράζουν προσωπικές στρατηγικές και ιδιωτικά συμφέροντα με πολίτες που κινούνται στα νήματα πολιτικών και ιδιωτικών συμφερόντων , παρουσιάζονται ως «εκφραστές της τοπικής κοινωνίας». 

Το ζητούμενο ως προς τη αποδοχή του έργου ασφαλώς είναι η τοπική κοινωνία. Θα πρέπει, ωστόσο, η αποδοχή οποιουδήποτε έργου να έχει την ολοκληρωμένη εικόνα του: φάκελος έργου και  επενδυτική πολιτική επιλογή. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο όταν γίνει παρουσίαση του έργου με όλους τους εμπλεκόμενους: εταιρεία, αρμόδιο υπουργείο, περιφέρεια και  τοπική αυτοδιοίκηση.  Μετά από την παρουσίαση της επένδυσης να ακολουθήσει ένα άτυπο δημοψήφισμα για να εκφραστεί η τοπική κοινωνία.

Η Σητεία έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια σε ολιγομελείς συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με κείμενα στον Τύπο με έντονο πολιτικό ,κομματικό και τοπικό χαρακτήρα, οι οποίες δίνουν  την εικόνα  και το «μέγεθος» μιας μονίμως «διαμαρτυρόμενης» τοπικής κοινωνίας. 

Ας ελπίσουμε ότι η υποανάπτυξη της Σητείας θα προβληματίσει όσους ζουν και αγωνιούν για το μέλλον ενός τόπου που ζητά να εναρμονίσει τις επενδυτικές του επιλογές με την υπόλοιπη Κρήτη. Ασφαλώς οι ενεργειακές επενδύσεις δεν είναι η μόνη επιλογή. Ωστόσο, τόσα χρόνια οι τουριστικές και όχι μόνο επενδύσεις είναι αντικείμενο «αντίστασης» ολιγομελών πολιτών στην επαρχία της Σητείας. 


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ