Τροπολογία για το Πανεπιστήμιο Κρήτης;

"Απαλλάσσει" κατηγορούμενους για "ανοίκειες πληρωμές"

Ενώ το Συμβούλιο Εφετών Κρήτης έχει παραπέμψει με βαριές κατηγορίες στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Χανίων 138 πρόσωπα που είτε μέσω της Συγκλήτου είτε μέσω της Επιτροπής Έρευνας του Πανεπιστημίου Κρήτης διαχειρίστηκαν ποσά του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ), τα οποία σύμφωνα με το κατηγορητήριο τα διέθεσαν παράτυπα σε «αλλότριους σκοπούς», προκαλώντας ζημία στην περιουσία του εκπαιδευτικού ιδρύματος, έρχεται μια πολύ περίεργη διάταξη σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Όπως αναφέρει το marketfair.gr  στο νομοσχέδιο "Ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις", του υπουργείου Παιδείας εμπεριέχεται ρύθμιση που προβλέπει τα εξής:

Δαπάνες του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ) του Πανεπιστημίου Κρήτης, διενεργηθείσες μεταξύ των ετών από 1996 έως και 2004 δυνάμει της κοινής υπουργικής αόφασης ΚΑ/679/1996 (Β' 826) για λοιπές (εκπαιδευτικές, επιμορφωτικές, αναπτυξιακές κλπ.) δραστηριότητες του Πανεπιστημίου, πλην των αμιγώς ερευνητικών, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν ως "ανοίκειες πληρωμές" με την υπ' αριθμ. πρωτ. 4938/30.6.2005 έκεθση διαχειριστικού ελέγχου της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης, όπως συμπληρώθηκε με την υπ'αριθμ. πρωτ. 938/10,2,2005 έκθεση, θεωρούνται εφεξής νόμιμες.

Καταλογιστικές πράξεις, καθώς και κάθε ποσό τόκων, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων, που συνδέονται με δαπάνες του προηγούμενου εδαφίου, εφόσον δεν έχουν εκτελεστεί έως τη δημοσίευση του παρόντος, δεν εκτελούνται και τυχόν βεβαιωθέντα ποσά διαγράφονται.

Πρόκειται για τη διάταξη της παραγράφου 7 του άρθρου 30 που τιτλοφορείται "Λοιπές διατάξεις θεμάτων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ" του παραπάνω νομοσχεδίου. Και φυσικά από το περιεχόμενό της προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι πιο φωτογραφική δεν γίνεται!

Αξίζει να σημειωθεί πως το πόρισμα του διαχειριστικού ελέγχου σύμφωνα με το οποίο παραπέμφθηκαν προσφάτως 138 να δικαστούν με τις κατηγορίες της απιστίας στην υπηρεσία με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών, αφορά σε άλλη χρονική περίοδο από εκείνη της σχετικής με το ίδιο Πανεπιστήμιο Κρήτης, που εκδικάστηκε τον Ιούνιο του 2014 και εμπλεκόταν ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος αθωώθηκε. 

Τελικά, ο Πρωθυπουργός δεν είναι αυτός που στην πρόσφατη συζήτηση για τη διαπλοκή, παρουσίαζε φωτογραφικές νομοθετικές ρυθμίσεις για την ατιμωρησία αρεστών της προηγούμενης κυβέρνησης; Και τώρα τι κάνει η κυβέρνησή του; Το ίδιο;
Κάποιος θα πρέπει να εξηγήσει. 

 
Η φωτογραφική διάταξη στο Αρθρο 30, παράγραφος 7:

Ενδιαφέρον έχει και μία άλλη διάταξη στο ίδιο Αρθρο 30, παράγραφος 1, που ουσιαστικά νομιμοποιεί χρήμα που έχουν πάρει οι καθηγητές και δεν το έχουν δηλώσει από 1.1.2015. Μάλιστα θεωρεί ότι η συγκεκριμένη κατηγορία αμοιβής θα είναι από 1.1.2015 ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΗ.

Αλήθεια θα συνυπολογίζεται για την πληρωμή της Ειδικής Εσφοράς Αλληλεγγύης ; 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ