Η ΕΕ προς μια λιγότερο γραφειοκρατική διεύρυνση

Η ΕΕ προς μια λιγότερο γραφειοκρατική διεύρυνση
Newsroom
Newsroom

Η ΕΕ προς μια λιγότερο γραφειοκρατική διεύρυνση

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου του Μάριο Ντράγκι στη Σύνοδο της ΕΕ, η οποία είχε ως επίκεντρο την διεύρυνσή της προς τα Ανατολικά και την ενεργειακή κρίση.

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός μίλησε για την επιβράδυνση που υπήρξε στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στην ΕΕ, διευκρινίζοντας πως “δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις στη διαδικασία ένταξης των βαλκανικών χωρών”.
“Η ΕΕ γίνεται ο θεσμός στον οποίο όλες οι χώρες προσβλέπουν ικανό να τους προσφέρει σταθερότητα και ασφάλεια” ανέλυσε ο Μάριο Ντράγκι, ο οποίος πρόσθεσε πως “αποφασίστηκε ότι η διαδικασία διεύρυνσης, θα παραμείνει απαιτητική αλλά θα είναι πολύ λιγότερο γραφειοκρατική” και έτσι η ΕΕ θα αποκτήσει “μια λιγότερο σκυθρωπή διάσταση”.

Σημαντικό μέρος της Συνόδου αποτέλεσε και το ενεργειακό. Ο Ντράγκι υπογράμμισε πως για την Ιταλία “η αποθήκευση φυσικού αερίου ενόψει του χειμώνα πηγαίνει πολύ καλά” και πως η εξάρτηση από το εισαγόμενο φυσικό αέριο από τη Ρωσία “έχει ήδη μειωθεί από το 40 στο 25% των αναγκών”, τονίζοντας πως “είμαστε αισιόδοξοι σχετικά με τη δυνατότητα αντικατάστασης του ρωσικού φυσικού αερίου εντός ενός ή ενάμιση έτους”. “Tα μέτρα που έχουμε θέσει σε εφαρμογή αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς” υπογράμμισε ο Ιταλός Πρωθυπουργός.

Όμως ο Μάριο Ντράγκι δεν έχει ψευδαισθήσεις σχετικά με τις μελλοντικές εξελίξεις. “Πρέπει να είμαστε επαρκώς προετοιμασμένοι για ενδεχόμενες νέες διαταραχές στον εφοδιασμό της Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο” και τόνισε πως “έχουμε επανεξετάσει όλα τα εθνικά σχέδια έκτακτης ανάγκης για να διασφαλίσουμε ότι όλοι είναι έτοιμοι”.
 

(AP Photo/Michael Sohn, File)

 

Όπως γνωρίζουμε, ο Μάριο Ντράγκι μάχεται εδώ και μήνες για να τεθεί ένα ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου. Ο Ιταλός Πρωθυπουργός τόνισε πως “στον τομέα της ενέργειας κινούμαστε προς την κατεύθυνση του συντονισμού και της αλληλεγγύης. Πρέπει να δράσουμε άμεσα για τις τιμές της ενέργειας” εφόσον “ο Πούτιν έχει ήδη μειώσει τις προμήθειες”.
Σύμφωνα με τον Ντράγκι “υπάρχουν πολλοί φόβοι: ορισμένες χώρες, ξεκινώντας από τις frugals, ήταν πολύ διστακτικές. Είχα ζητήσει έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου τον Ιούλιο και μου είπαν ορθά ότι δεν υπάρχει ακόμη μελέτη” για την ενέργεια.

Παρόλα αυτά, και απαντώντας σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφου, ο Μάριο Ντράγκι τόνισε πως δεν νιώθει απογοητευμένος από το αποτέλεσμα της Συνόδου, ενώ είπε πως τον Ιούλιο “η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει ένα ευρωπαϊκό σχέδιο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής έκτακτης ανάγκης μέσω της μείωσης της ζήτησης” στα πλαίσια του οποίου “θα συνεργαστούμε με τις χώρες για να αποφύγουμε τον θρυμματισμό και την επιστροφή στα ορυκτά καύσιμα”.
Ο Ντράγκι επίσης υπογράμμισε πως “το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι ανοιχτό στην υπόθεση ενός έκτακτου συμβουλίου” εφόσον “έχει ειπωθεί ρητά: δεν θα αφήσουμε να περάσουν δυόμισι μήνες χωρίς να κάνουμε τίποτα”.

Τέλος, ο Ιταλός Πρωθυπουργός δήλωσε ότι “θα συγκαλέσει τους κοινωνικούς εταίρους το συντομότερο δυνατό” για να συζητήσουν την αύξηση του πληθωρισμού.

Πηγή: Ertnews

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ