Κορωνοϊός: Πώς ζει ένας Λαρισαίος την κατάσταση στην Ισπανία

Η Ισπανία, είναι η χώρα που πλήττεται περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού μετά την Ιταλία και ο 29χρονος Λαρισαίος, μας μίλησε για την κατάσταση στη χώρα

O Λαρισαίος Θωμάς Μαργαρίτης είναι προγραμματιστής σε μια συμβουλευτική εταιρεία που εδρεύει στη Βαρκελώνη.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Θεσσαλίας, ενώ από το 2018 ζει κι εργάζεται, μαζί με τη σύντροφό του, μόνιμα στη Βαρκελώνη. Η Ισπανία, είναι η χώρα που πλήττεται περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού μετά την Ιταλία και ο 29χρονος Λαρισαίος, μας μίλησε για την κατάσταση στη χώρα. Για την αύξηση των κρουσμάτων και των νεκρών, τα λάθη της Ισπανικής Κυβέρνησης, την κατάσταση στα νοσοκομεία, αλλά και αυτή στην Ελλάδα…

Αναλυτικά η συνέντευξη έχει ως εξής:

Κύριε Μαργαρίτη πώς είναι η κατάσταση στην Ισπανία; Συνεχώς αυξάνονται τα κρούσματα και οι νεκροί…

Η κατάσταση δεν είναι καλή. Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζει η Μαδρίτη. Οι νεκροί εκεί είναι περισσότεροι από 3.000, δηλαδή υπάρχουν πιο πολλοί από το σύνολο της Κίνας στην πρωτεύουσα της Ισπανίας μόνο. Έπεται η Βαρκελώνη ως μεγάλη πόλη που είναι, αλλά κι άλλες περιοχές όπως για παράδειγμα η Βαλένθια. Γενικά, αυτή τη στιγμή ολόκληρη η Ισπανία είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Τι λάθη έγιναν κι έφτασε η χώρα σε αυτή την κατάσταση;

Το βασικότερο λάθος της Κυβέρνησης είναι ότι άργησε να πάρει τα απαραίτητα μέτρα. Ίσως για αυτό το λόγο πηγαίνουν μέχρι στιγμής καλύτερα τα πράγματα στην Ελλάδα. Γιατί απ’ ό,τι μάθαμε πάρθηκαν εγκαίρως τα μέτρα προστασίας. Εδώ στην Ισπανία έγινε κατά κάποιο τρόπο ό,τι και στην Ιταλία. Έπρεπε να υπάρξουν επιβεβαιωμένοι νεκροί και μετά να παρέμβει η Κυβέρνηση, η οποία στην αρχή υποτίμησε τον κίνδυνο. Επίσης, ο κόσμος τις πρώτες μέρες δεν είχε συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει, κυκλοφορούσε κανονικά και υπήρξε διασπορά του ιού. Για να αντιληφθείτε το μέγεθος της αργοπορίας όσον αφορά στα μέτρα, όταν στις 10 Μαρτίου η Κυβέρνηση στην Ελλάδα αποφάσισε το κλείσιμο των σχολείων, εδώ δεν ίσχυε το ίδιο. Στη συνέχεια αποφασίστηκε το κλείσιμό τους, όπως και των καταστημάτων.

Στη Βαρκελώνη πώς είναι η κατάσταση και πώς ακριβώς τη βιώνετε εσείς;

Η Βαρκελώνη είναι ένα καθαρά τουριστικό μέρος. Ακόμη και κατά τη διάρκεια του χειμώνα υπάρχουν αρκετοί τουρίστες, οπότε είναι μια δύσκολη και πρωτόγνωρη κατάσταση. Ευτυχώς, σε σχέση με τη Μαδρίτη τα πράγματα είναι καλύτερα. Η καθημερινότητα όλων σαφώς κι έχει αλλάξει. Εδώ και δυο εβδομάδες δουλεύουμε από το σπίτι και προσωπικά έχω βγει δυο, τρεις φορές μόνο για ψώνια από το σούπερ μάρκετ. Στην ευρύτερη περιοχή της Καταλονίας πάντως ο κόσμος έχει συμμορφωθεί με τα μέτρα της Κυβέρνησης.

 

Ποια είναι ακριβώς τα μέτρα που πήρε η Ισπανική Κυβέρνηση;

Τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία, εκτός από τα νοσοκομεία φυσικά, παραμένουν ανοιχτά. Όπως και στην Ελλάδα, μέχρι 11 Απριλίου τουλάχιστον, θα παραμείνουν τα πάντα κλειστά και σίγουρα όπως μας έχουν ενημερώσει απαγορεύεται να μπει ή να βγει οποιοσδήποτε από τη χώρα. Αυτή είναι η επίσημη ενημέρωση. Πιστεύω όμως ότι από τη στιγμή που η κατάσταση έχει ξεφύγει τις τελευταίες μέρες, θα είμαστε σίγουρα σε καραντίνα μέχρι τέλη Μαΐου. Από εκεί και πέρα, υπάρχει ένα έγγραφο μετακινήσεων που δίνεται από τον εκάστοτε εργοδότη, ενώ για τις υπόλοιπες μετακινήσεις, πρέπει οι πολίτες να συμπληρώσουν άλλο έγγραφο, κυρίως για επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ και παροχή βοήθειας σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Ό,τι ισχύει και στην Ελλάδα νομίζω.

Εδώ έγινε αρκετός ντόρος για τις Εκκλησίες. Η ελληνική Κυβέρνηση κατηγορήθηκε από πολλούς ότι άργησε να τις κλείσει. Εκεί τι ισχύει;

Για τις Εκκλησίες δεν ισχύει το ίδιο με την Ελλάδα. Εδώ υπάρχει αρκετά μεγάλο ποσοστό αθεΐας, οπότε δεν υπήρξε και ιδιαίτερο πρόβλημα. Οι ναοί, έκλεισαν μαζί με τα σχολεία και τα καταστήματα.

Σε νοσοκομεία της χώρας μας υπάρχουν ελλείψεις σε βασικά είδη, όπως για παράδειγμα στις προστατευτικές μάσκες και στα γάντια. Εκεί γνωρίζετε πώς είναι η κατάσταση;

Σίγουρα όπως στην Ιταλία και στην Ελλάδα, αυτό που ήθελαν κατά βάση να αποφύγουν οι Ισπανοί ήταν η συμφόρηση στα νοσοκομεία. Δεν είναι εύκολο, ενώ υπάρχουν κι ελλείψεις, ειδικά όσο αυξάνονται τα κρούσματα και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Είναι όμως λίγο διαφορετικό το σύστημα εδώ. Η κάθε περιοχή, η κάθε γειτονιά αν θέλετε, έχει κι ένα μικρό Κέντρο Υγείας. Οπότε πρώτα απευθύνονται όλοι εκεί και τους συμβουλεύουν οι ειδικοί. Αν η κατάσταση είναι σοβαρή, δηλαδή αν ένας ασθενής εισέλθει σε Κέντρο Υγείας με όλα τα συμπτώματα, τότε αναλόγως την ηλικία και τη γενικότερη υγεία του, ή θα πάει σε μεγάλο νοσοκομείο ή θα πάει σπίτι του. Οι Καταλανοί προσπαθούσαν από το παρελθόν να αντιγράψουν κατά κάποιο τρόπο τη Γερμανία στο σύστημα Υγείας. Και το έχουν καταφέρει, έως ένα βαθμό τουλάχιστον. Αυτό εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της νοοτροπίας της Καταλονίας που επιθυμεί να είναι ανεξάρτητη από την υπόλοιπη Ισπανία.

Οι δικοί σας άνθρωποι στη Λάρισα πώς είναι; Έχετε επικοινωνία;

Έχουν αγχωθεί, αλλά είναι σε καλή κατάσταση. Στην αρχή ανησυχούσαν μόνο για εμάς εδώ στην Ισπανία, επειδή η κατάσταση φαινόταν από μέρες ότι θα ξεφύγει. Πλέον ανησυχούν και για τους ίδιους. Κι εγώ ανησυχώ μιας και ο ιός έχει φτάσει στην πόλη της Λάρισας. Τηρώντας όμως όλα τα μέτρα που πήρε εγκαίρως η Κυβέρνηση απ’ ό,τι φαίνεται, είναι αισιόδοξοι. Τους λέω να κάνουν υπομονή. Ούτως ή άλλως η απόσταση είναι μεγάλη. Υπομονή για να ανταμώσουμε όλοι μαζί το καλοκαίρι.

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ