Ακυρώνονται οι "δικοί μας" γάμοι, χάνουμε και τους ξένους!

Κατερίνα Παντινάκη
Κατερίνα Παντινάκη

Σαμποτάζ και στον γαμήλιο τουρισμό, από τα κορωνο-μέτρα - Επιστολή στον Άδωνι για τα παράλογα στους περιορισμούς για γάμους και βαπτίσεις

Της Κατερίνας Παντινάκη

Τον οικονομικό όλεθρο για δεύτερη χρονιά ετοιμάζονται να ζήσουν πολυάριθμοι κλάδοι επαγγελματιών που σχετίζονται με τις κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως γάμοι και βαπτίσεις.

Με επιστολή που απέστειλαν, χθες, προς τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, τον υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά και τον γ.γ. της επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Παναγιώτη Πρεζεράκο, επαγγελματίες του χώρου υπογραμμίζουν την οικονομική ισοπέδωση που βιώνουν κι επισημαίνουν σειρά παράδοξων και ζητούν επανεξέταση των μέτρων που ανακοινώθηκαν, προκειμένου να μην "καεί" άλλη μια χρονιά αλλά και να μην πληγεί ο γαμήλιος τουρισμός, που τα τελευταία χρόνια, στην Ελλάδα, γνωρίζει άνθηση. 

Η επιστολή

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

          Κατόπιν της ανακοίνωσης για το ανώτατο επιτρεπτό όριο των 100 ατομών σε γάμους και λοιπές εορταστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις  από την 1η Ιουνίου 2021 και, ελλείψει συγκεκριμένου σχεδίου/χρονοδιαγράμματος για την πορεία των μέτρων προστασίας κατά του Covid-19 στις εκδηλώσεις αυτές, ως επαγγελματίες διοργανωτές κοινωνικών εκδηλώσεων και κυρίως γάμων, δεχθήκαμε καταιγισμό ακυρώσεων. Δυστυχώς, οι πολυάριθμες ακυρώσεις δεν αφορούν  μόνο τις προγραμματισμένες  για το 2021 εκδηλώσεις, αλλά και όσες είχαν ήδη αναβληθεί και μεταφερθεί από το 2020.

          Ως απόρροια των παραπάνω ακυρώσεων, τα ζευγάρια από την Ελλάδα  και από το εξωτερικό που είχαν επιλέξει τις υπηρεσίες μας, αξιώνουν την επιστροφή των προκαταβολών που έχουν καταβάλει.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα εν λόγω έσοδα χρησιμοποιήθηκαν για την προετοιμασία των εκδηλώσεων και των venues/χώρων που τις φιλοξενούν, για την κάλυψη ζωτικών λειτουργικών εξόδων συντήρησης και υλικοτεχνικού εξοπλισμού, αλλά και για την γενικότερη επιβίωση των επιχειρήσεων μας.

          Οι επαγγελματίες του κλάδου θεωρούμε άδικες τις συγκυρίες που βιώνουμε και σας παρακαλούμε να μελετήσετε τις προτάσεις μας και να προχωρήσετε, το συντομότερο δυνατόν, σε τροποποίηση των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί, ώστε να κατορθώσουμε να επιλύσουμε τις τεράστιες δυσκολίες που ανέκυψαν.                             
          Έχουν ανοίξει όλες σχεδόν οι επιχειρήσεις εστίασης, ωστόσο, στις επιχειρήσεις γάμων και λοιπών κοινωνικών εκδηλώσεων εφαρμόζονται προϋποθέσεις και περιορισμοί που καθιστούν αδύνατη την πραγματοποίηση οποιουδήποτε είδους εκδήλωσης.

          Συγκριτικά με άλλες εκδηλώσεις, οι δεξιώσεις γάμων είναι πλήρως ελεγχόμενες ως προς την εξάπλωση του ιού, καθότι τα ονόματα των καλεσμένων είναι καταγεγραμμένα. Ως εκ τούτου, σε αντίθεση με πληθώρα άλλων δραστηριοτήτων, η ιχνηλάτηση πιθανών κρουσμάτων θα ήταν άμεση.

          Επιθυμούμε, επίσης, να επισημάνουμε ότι ο κλάδος των γαμήλιων εκδηλώσεων, ο γαμήλιος τουρισμός και η γνωστή κατηγορία των “destination weddings” αναπτύσσονται σημαντικά διεθνώς. Η Ελλάδα ειδικότερα, έχει καταγράψει τεράστια εξέλιξη τα τελευταία χρόνια παρέχοντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, σε συνδυασμό με τα μαγικά της τοπία, το φαγητό και τη φιλοξενία.

 Οι Έλληνες επαγγελματίες του χώρου συνεχώς εμπλουτίζουν το εύρος των παρεχόμενων υπηρεσιών, ανταγωνιζόμενοι κορυφαίους  επαγγελματίες σε διεθνές επίπεδο.

    Ο γαμήλιος τουρισμός έχει αποδείξει οτι προσελκύει πελάτες υψήλου οικονομικού επιπέδου, με διάθεση να επενδύσουν περισσότερα χρήματα στη χώρα μας, σε σχέση με τους πελάτες που επιλέγουν ένα “all inclusive” πακέτο διακοπών.

          Ωστόσο, τα εν λόγω ζευγάρια χρειάζονται μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια για να προγραμματίσουν το γάμο τους. Ο γάμος τους, είτε ελληνικός, είτε «destination wedding», πραγματοποιείται σε χώρους όπως κτήματα, εστιατόρια, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενες βίλλες, παραλίες. Οι πελάτες αυτοί έχουν πληρώσει και δεσμεύσει πολυδάπανες υπηρεσίες,  χωρίς τη δυνατότητα επιστροφής  των προκαταβολών τους.

Είναι, ως εκ τούτου αδιαμφισβήτητο, ότι οι προαναφερόμενοι λόγοι προϋποθέτουν την ύπαρξη ενός κανονιστικού πλαισίου που θα είναι σαφές, συγκεκριμένο και σταθερό για ικανό χρονικό διάστημα.

Επιθυμούμε να καταθέσουμε τις παρακάτω προτάσεις:

  1. Τα κριτήρια για τους όρους και τις προϋποθέσεις διεξαγωγής των γαμηλίων εκδηλώσεων να είναι ισότιμα με αυτά που ισχύουν για τις επιχειρήσεις της εστίασης, σε αριθμό ατόμων, ωράριο και έντασης της μουσικής. Ο αριθμός των ατόμων να καθορίζεται από τα τετραγωνικά του εκάστοτε χώρου όπως αυτά ορίζονται στη νόμιμη άδειά λειτουργίας του. Βέβαια, ανάλογα με τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα, τα εν λόγω κριτήρια θα αναπροσαρμόζονται όπως ακριβώς συμβαίνει στην Κύπρο.
  2. Να επιτραπεί η αναπαραγωγή μουσικής είτε από DJ, είτε ζωντανής μουσικής από ορχήστρες και μουσικά σχήματα σε χώρους εστίασης & εκδηλώσεων.
  3. Αναφορικά με τη ζωντανή μουσική και τον χορό, προτείνουμε να αξιοποιηθούν τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τις δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στην Ισπανία και Ολλανδία, τα οποία παρουσίασαν 0% μεταδοτικότητα σε κοινό που χόρευε χωρίς αποστάσεις χρησιμοποιώντας μάσκες. Σε κάθε περίπτωση, είναι αδιανόητο στις γαμήλιες εκδηλώσεις  που φιλοξενούν σαφώς μικρότερο αριθμό συμμετεχόντων, να ισχύουν διαφορετικά μέτρα και σταθμά από τις αντίστοιχες συναυλιακές εκδηλώσεις.
  4. Στον καθορισμό του ανώτατου ορίου των καλεσμένων σε γαμήλιες εκδηλώσεις να αξιολογείται και το ποσοστό των εμβολιασμένων στους συμμετέχοντες.
  5. Ως προς τα Κτήματα Διοργάνωσης Εκδηλώσεων(κυρίως γάμων και βαφτίσεων ειδικότερα, οι περιορισμοί θα πρέπει να αποφασίζονται με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τοπίου(π.χ τετραγωνικά μέτρα και της λειτουργίας τους). Πολλά από αυτά είναι αμιγώς εποχικά καταστήματα και λειτουργούν κυρίως το καλοκαίρι.Δεσμεύονται από τους ενδιαφερόμενους πελάτες πολύ νωρίτερα και προγραμματίζουν την λειτουργία τους σύμφωνα με τις κρατήσεις τους που,ενίοτε, γίνονται ακόμα και 2 χρόνια νωρίτερα.Ως εκ τούτου, είναι πραγματικά επιβλαβές, να υπόκεινται στους κανόνες που ισχύουν για την εστίαση ή αλλους χώρους διαφορετικού ύφους εκδηλώσεων. Θα πρέπει το ωράριο λήξης των εκδηλώσεων που φιλοξενούν και οι όροι περι μουσικής να καθορίζονται από το γεγονός ότι δραστηριοποιούνται σε περιορισμένο χρονικό διάστημα και φιλοξένουν περιορισμένο αριθμό εκδηλώσεων.
  6. Να αναθεωρηθεί η οδηγία που δεν επιτρέπει σε μη ένοικους ξενοδοχείων να συμμετάσχουν σε γαμήλιες δεξιώσεις. Αναλυτικότερα, αν ισχύσει η εν λόγω οδηγία, τα ζευγάρια που έχουν οργανώσει το γάμο τους σε ξενοδοχεία που διαμένουν με Έλληνες συγγενείς αλλά έχουν καλεσμένους και εκτός ξενοδοχείου, υποχρεούνται να προβούν σε συνολική ακύρωση του γάμου τους.
  7. Να επαναξετεσθεί το όριο ατόμων στα τραπέζια. Στους μικρούς γάμους από το εξωτερικό (έως 50 ατόμων) οι καλεσμένοι ταξιδεύουν μαζί στο αεροπλάνο, διαμένουν στο ίδιο κατάλυμα (πολλές φορές σε βίλα), συνεπώς το όριο των 6 ατόμων ανά τραπέζι δεν είναι απαραίτητο. Το συγκεκριμένο όριο μάλιστα αυξάνει το κόστος και λειτουργεί ανασταλτικά στην διεξαγωγή της εκδήλωσης.
  8. Στο πρόσφατο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κρήτης, για την ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, είναι ξεκάθαρο  από τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των δικαιούχων προέκυψαν από τουριστικά καταλύματα αλλά και επιχειρήσεις εστίασης λόγω του ιδιαίτερου τρόπου μοριοδότησης που ίσχυσε. Ταυτόχρονα, ανακοινώθηκε πρόγραμμα επανεκκίνησης των επιχειρήσεων της εστίασης. Ζητούμε την άμεση στήριξη του κράτους αρχικά με την δημιουργία νέων ΚΑΔ που θα αφορούν ξεχωριστά τις εταιρείες που πραγματοποιούν εκδηλώσεις στον τομέα του τουρισμού(destination weddings) και την ενισχυση με εξειδικευμένα προγράμματα ΕΣΠΑ, που θα στοχεύουν στην επανεκκίνηση του γαμήλιου τουρισμού και θα αφορούν ξεχωριστά τις εταιρείες που πραγματοποιούν εκδηλώσεις στον τομέα του τουρισμού(destination weddings),κτήματα εκδηλώσεων, διοργανωτές γάμων, εταιρείες γαμήλιας ψυχαγωγίας και λοιπές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των εκδηλώσεων.


          Ευελπιστούμε να κατανοήσετε τις πολυάριθμες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε από την αρχή της πανδημίας και να συναισθανθείτε το κοινό μας όραμα για τον γαμήλιο τουρισμό. Πρωταρχικός στόχος μας είναι η προώθηση της καλύτερης δυνατής εικόνας της χώρα μας.

Σας παρακαλούμε να λάβετε αποφάσεις δίκαιες και ισότιμες, με βάση επιστημονικά δεδομένα που θα οδηγήσουν σε ένα σαφή προγραμματισμό για το καλοκαίρι του 2021 και να ορίσετε μέτρα ικανά να επιτρέψουν την πραγματοποίηση των σημαντικών για την επιβίωση των επιχειρήσεων μας κοινωνικών εκδηλώσεων.

 

Με εκτιμήση,

Καλαϊτζάκης Ματθαιος-Wedding Bands in Greece-Εταιρεία διοργάνωσης εκδηλώσεων

 

Οι συνυπογράφοντες

Μιχάλης Θεοδωράκης-Theodorakis Events-Eταιρεία εκδηλώσεων

Σταυριανή Ζερβουδάκη - Olive Weddings Crete-Διοργανώτρια γάμων

Ρωξάνη Βλάμη- Κτήμα Ρωξάνη-Κτήμα Διοργάνωσης Εκδηλώσεων

Απόστολος Διαμαντόπουλος-Κτήμα Ρεβελί-Κτήμα Διοργάνωσης Εκδηλώσεων

Βασίλης Αλεξανδράκης – Festive-Wedding DJ

Xαράλαμπος Γαλανάκης - Cambos Estate-Κτήμα δεξιώσεων-Φωτογράφος

Στέλιος Διακρούσης- Wedding DJ

           Νατάσα Μαυρομμάτη -Stepsis-Διοργανώτρια γάμων

Xρήστος Κωνσταντουδάκης- Wedding DJ

Αnna Laudanska- Crete for Love- Διοργανώτρια γάμων

Ruth Niemi-Sun & Snow Weddings-Διοργανώτρια γάμων

Παναγιώτης Ζερβουδάκης-Glam Events-Διοργανωτής γάμων

Γεώργιος Γρηγοράκος- Εvent Manager

Γιάννης Ιορδανίδης- RentDj.gr- Eταιρεία εκδηλώσεων

Ελένη Μαυρογένη- Wedding in Crete- Διοργανώτρια γάμων

Μαριάντζελα Πατεράκη- MyPlanner- Διοργανώτρια γάμων

Άννα Κουμιωτάκη-Eventous Weddings & Events- Διοργανώτρια γάμων

Aνδρέας Μαρκάκης-Andreas Markakis Photography-Φωτογράφος

Μαρία Φραγκιαδάκη-Flower Center-Στολισμός εκδηλώσεων

Caroline Austen- Weddings by Moments -Διοργανώτρια γάμων

Annika Pappa-Weddings by Moments-Διοργανώτρια γάμων

Αριστοτέλης Μανουδάκης- DJ κάλυψη εκδηλώσεων

Στυλιανός Πεδής-Δισκοθέτης-Εταιρεία εκδηλώσεων

Eυστάθιος Ιωάννου-Εταιρεία εκδηλώσεων

Μαρία Ζεμπίλη -Manfler-Στολισμός εκδηλώσεων

Χατζηδάκης Παναγιώτης-Wedding DJ

Kώστας Αλυγιζάκης- Spitiko Catering- Catering

Sveta Strelnikova-Crete Within Weddings-Διοργανώτρια γάμων

Margreet Riemeijer-Gamos Crete Weddings & Events-Διοργανώτρια γάμων

Γεώργιος Κανατάκης, Kanatakis Estate, Κτημα Δεξιώσεων


Στις 18.00 σήμερα το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της διοργάνωσης γάμων, βαφτίσεων και μεγάλων κοινωνικών εκδηλώσεων, όπως ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης, φωτογράφοι, μουσικοί και dj's αλλά και προμηθευτές, θα συγκεντρωθούν για να διαμαρτυρηθούν για τους αυστηρούς, και όπως εξηγούν, αδικαιολόγητους περιορισμούς στη διοργάνωση κοινωνικών εκδηλώσεων.

 

Δείτε επίσης:

Παγκρήτιος ξεσηκωμός για τους περιορισμούς σε γάμους και βαφτίσεις

Γάμοι και βαπτίσεις στην Κρήτη: στα αζήτητα οι επιχειρηματίες!

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη

Πηγή: Φωτογραφία από τον χρήστη cottonbro στο Pexels

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ