Με επιτυχία ο ιστορικός περίπατος των Τ.Ο ΑΕΙ και ΤΕΙ Ηρακλείου της ΚΝΕ

Με αφορμή την επέτειο των 44 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16 Νοέμβρη στο Ηράκλειο ο ιστορικός περίπατος των Τομεακών Οργανώσεων ΑΕΙ και ΤΕΙ Ηρακλείου της ΚΝΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση 44 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Ο περίπατος ξεκίνησε από την Πλατεία Καζαντζάκη, όπου στις 22 Απρίλη του 1967 δόθηκε η πρώτη απάντηση του εργατικού – λαϊκού κινήματος του Ηρακλείου στο πραξικόπημα, με μαζικό και μαχητικό συλλαλητήριο.

Στην αρχή τον λόγο πήρε ο Βάγιας Βάγιας, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ, όπου αναφέρθηκε στο ιστορικό πλαίσιο της επιβολής της δικτατορίας. Υπογράμμισε ότι τα τα αίτια της επιβολής της που βρίσκονταν στην αδυναμία του παρωχημένου πλέον αστικού πολιτικού σκηνικού να δώσει παραπέρα ώθηση στις αναγκαίες για την αστική τάξη αλλαγές, καθώς και στην αδυναμία του να ενσωματώσει το εργατικό – λαϊκό κίνημα που ήταν σε ανοδική πορεία, αλλά και στην σύγκρουση συμφερόντων άλλων καπιταλιστικών κρατών. 

Αναδείχθηκε ο ρόλος του ΚΚΕ και στις άμεσες πρωτοβουλίες που πήρε για την οργάνωση της λαικής πάλης στις νέες συνθήκες, με την ταυτόχρονη ανασυγκρότηση των Κομματικών Οργανώσεων του, την επανακυκλοφορία του παράνομου Ριζοσπάστη, την Ίδρυση της ΚΝΕ τον Αύγουστο του 1968. Υπογραμμίστηκε η ανοδική πορεία του εργατικού κινήματος μέσα στην επταετία με βασικούς παράγοντες την πορεία ανασυγκρότησης του ΚΚΕ, την στάση των μελών και στελεχών του στα βασανιστήρια , στις φυλακές, στον ρόλο που έπαιξε για να ξεφοβηθεί ο λαός , να οργανωθεί, να παλέψει για την ανατροπή της δικτατορίας. 

Αναδείχθηκε ο ρόλος του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην διενέργεια του πραξικοπήματος , στην στήριξη της χούντας στην συνέχεια, στις ευθύνες που από κοινού είχαν για την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο το 1974. Το ιστορικό αυτό πλαίσιο συνδέθηκε με την σύγχρονη σημασία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ότι δηλαδή όταν ο λαός είναι ενωμένος και παλεύει για το δικό του δίκιο μπορεί να ανατρέψει ότι φαίνεται «αιώνιο» και «ανίκητο».

Στην συνέχεια οι φίλοι και τα μέλη της ΚΝΕ ακολούθησαν την διαδρομή που 50 χρόνια πριν είχε διανύσει το μεγάλο μαχητικό συλλαλητήριο στις 22 Απρίλη του 1967. Τον περίπατο ζωντάνεψαν οι μαρτυρίες των συντρόφων Αντρέα Κριαρά και Μιχάλη Φαρσάρη, που είχαν ξεχωριστή συμβολή στη δράση της περιόδου. Με αφετηρία την πλατεία όπου ξεκίνησε η συγκέντρωση και με στάσεις στα πρώην κτίρια των μεταγωγών, του αστυνομικού τμήματος, της ασφάλειας, στα Δικαστήρια, τόποι κράτησης και βασανισμού 100δων αγωνιστών της περιόδου, ο ιστορικός περίπατος συνεχίστηκε στο Καμαράκι όπου οι διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα κατά την διάρκεια του συλλαλητηρίου της 22ης Απρίλη. Ενώ αυτός ο διαφορετικός περίπατος ολοκληρώθηκε με στάσεις  στα γραφεία της ΕΔΑ, της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη και φυσικά στα γραφεία του ΚΚΕ ως το 1947 και τα πρώτα γραφεία του την περίοδο της μεταπολίτευσης το 1974.

Μέσα από της μνήμες των συντρόφων η Ιστορία έγινε ένα ζωντανό μάθημα αγώνα για τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ, καθώς οι σύντροφοι Κριαράς Α. και Φαρσάσης Μ.  που τα έζησαν αναφέρθηκαν στο πως τα μέλη του ΚΚΕ που δρούσαν μέσα από την ΕΔΑ και τη Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη τότε, μέσα σε μια μέρα οργάνωσαν την συγκέντρωση σπίτι το σπίτι, στόμα το στόμα γυρνώντας όλο το Ηράκλειο. Αναφέρθηκαν στην κατεύθυνση που έδωσαν οι δυνάμεις του Κόμματος ώστε η πρώτη απάντηση να είναι η μαζική λαϊκή κατακραυγή στην καρδιά του Ηρακλείου, και όχι κινήσεις απομόνωσης μακρία από τον λαό, όπως υποστήριζαν στελέχη άλλων οργανώσεων.  Αναφέρθηκαν στο πως υπήρχε μέριμνα ώστε να μην πιαστούν οι δυνάμεις του Κόμματος στην διαδήλωση και την σύγκρουση που ακολούθησε όταν φτιάχτηκαν οδοφράγματα από τους διαδηλωτές και ο στρατός απάντησε με πυρά σκοτώνοντας έναν διαδηλωτή και τραυματίζοντας δεκάδες. Αναφέρθηκαν στην στάση τους στην φυλακή, στο πως έδινε κουράγιο ο ένας στον άλλον τραγουδώντας από τα κάγκελα παίρνοντας δύναμη από το δίκιο του αγώνα τους και τα ιδανικά που πρέσβευαν και συνεχίζουν να πρεσβέυουν. Στο πως σκαρφίζονταν τρόπους να διακινήσουν προκηρύξεις με τρόπο που να μην τους πάρουν χαμπάρι οι αρχές σκίζοντας πχ τις τσέπες των παντελονιών τους ώστε να πέφτουν οι προκηρύξεις από τα μπατζάκια τους ανάμεσα στο πυκνό πλήθος καθώς προχωρούσαν. 

Παράλληλα ο ιστορικός περίπατος αποτέλεσε και μαζική πολιτική παρέμβαση στο κέντρο του Ηρακλείου, καθώς από «στάση» σε «στάση» διαβαζόταν η Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Κ.Ε για τα 44 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, κάτι που βρήκε θετική ανταπόκριση καθώς δεκάδες περαστικοί ενίσχυσαν οικονομικά το ΚΚΕ κόβοντας κουπόνια από τα γκρουπ της οικονομικής ενίσχυσης που λειτουργούσαν διακινώντας ταυτόχρονα την Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Κ.Ε.

Η διαφορετική αυτή παρέμβαση των τομεακών Οργανώσεων ΑΕΙ και ΤΕΙ Ηρακλέιου της ΚΝΕ ολοκληρώθηκε με κάλεσμα στον αγωνιστικό γιορτασμό του Πολυτεχνείου που οργανώνεται από τα εργατικά σωματεία, τους φοιτητικούς-σπουδαστικούς συλλόγους και άλλους μαζικούς φορείς σ’ημερα Παρασκευή 6μμ στα Λιοντάρια στο Ηράκλειο.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ