"Ραβδισμένοι" ελαιώνες από το χαλάζι

"Ραβδισμένοι" ελαιώνες από το χαλάζι

Χιλετζάκης στο Livetalks: "Δεν είναι τυχερό τα τελευταία χρόνια, οι ελαιοπαραγωγοί να μαζέψουν τις ελιές τους όπως πρέπει"

Μεγάλες καταστροφές στις ελαιοκαλλιέργειες στο βόρειο τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου προκάλεσε η έντονη χαλαζόπτωση που καταγράφηκε τα ξημερώματα.

Μέχρι και τα όρια του δήμου Χερσονήσου, οι καλλιέργειες «σφυροκοπήθηκαν» από το χαλάζι και εκτός από τον καρπό που έπεσε, ένα μεγάλο μέρος του καρπού που βρίσκεται ακόμη πάνω στα δέντρα δέχθηκε τέτοια πίεση, που όπως τόνισε στο Livetalks ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης, τις επόμενες ήμερες θα σαπίσει.

Στο βόρειο μέτωπο του Ηρακλείου εντοπίζονται οι περισσότερες ζημιές σε λιόφυτα από την χαλαζόπτωση, όπως τόνισε ο κ.Χιλετζάκης.

Τα τηλέφωνα στην Ένωση Ηρακλείου έχουν σπάσει. Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε ο Διευθυντής ΕΛΓΑ Κρήτης Νίκος Δασκαλάκης, καθώς αναμένεται να βγει έξω για επιτόπιους ελέγχους κλιμάκιο του ΕΛΓΑ για να εκτιμήσει το μέγεθος της καταστροφής.

"Δεν είναι τυχερό τα τελευταία χρόνια, οι ελαιοπαραγωγοί να μαζέψουν τις ελιές τους όπως πρέπει να τις μαζέψουν" σχολίασε ο κ. Χιλετζάκης.

"Εφέτος ήταν μία καλή χρονιά, μια χρονιά που στο παρά πέντε ξεκινούσαμε να μαζέψουμε τις ελιές. Ήδη, πάρα πολλά ελαιουργεία είχαν ανοίξει και μάζευαν το αγουρέλαιο" είπε επίσης. 

"Κάναμε το σταυρό μας, λέγαμε οτι γλιτώσαμε τον δάκο, ότι έχουμε μία μεσοβεντέμα προς βεντέμα σε κάποιες περιοχές, τα ξημερώματα ήρθε το κερασάκι στην τούρτα.

"χτυπάει κάποιες ελιές που δεν έχουν ωριμάσει". Σύμφωνα με τον ίδιο, η ζημιά στις επόμενες μέρες θα φανεί τις επόμενες μέρες: Το προϊόν θα υποβαθμιστεί και ο καρπός θα πέσει μόνος του!

Ακούστε τα όσα είπε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου στο Livetalks: 

 

 

Ελιές χαλάζι

 

Ελιές χαλάζι

 

Μεγάλες καταστροφές σε ελαιώνες σημειώθηκαν και στον Πλατανιά Χανίων.

Ρ

Πλατανιάς Χανίων

ψ

Πλατανιάς Χανίων

 

 

 

Χερσόνησος

α

Εκτεταμένες καταστροφές σημειώθηκαν και σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες στην περιοχή των Μαλίων, που βρέθηκε στο επίκεντρο των καιρικών φαινομένων.

Θερμοκήπιο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ