Σχεδόν ολοκληρωτική η καταστροφή στα αμπέλια - Κινδυνεύουν και οι ελιές

Ελένη Μπουρμά
Ελένη Μπουρμά

Η βροχή ήρθε να .. "αποτελειώσει" ό,τι ξεκίνησε ο περονόσπορος- Στα ήδη τεράστια προβλήματα ήρθε να προστεθεί και ο βοτρύτης!

Δυστυχώς, οι φόβοι επιβεβαιώθηκαν... Σχεδόν ολοκληρωτική είναι η ζημιά στα αμπελοχώρια του Νομού Ηρακλείου από την καταρρακτώδη βροχή των τελευταίων ωρών...

Οι παραγωγοί βρίσκονται μπροστά σε τεράστιες ζημιές, όμοιες με εκείνες του 2011, όπως είχε προαναγγείλει με δηλώσεις του στο Cretalive ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

Η μόλυνση είναι δεδομένη, ενώ σε αυτή τη φάση στα χωριά βόρεια του Νομού έχει πέσει περίπου 60 χιλιοστά βροχής, με αποτέλεσμα να κάνει την εμφάνισή του κι ένας νέος μύκητας ο βοτρύτης, το ίδιο καταστροφικός όπως και ο περονόσπορος...

ampelia

Σύμφωνα με τον κ. Ιερωνυμάκη, οι αμπελουργοί είναι "με την πλάτη στον τοίχο" αφού ήδη έχουν δαπανήσει τεράστια ποσά για τις καλλιέργειές τους και η καταστροφή είναι ... ολοκληρωτική!

"Τα έξοδα είναι τεράστια για όλους και δυστυχώς πάνε χαμένα τώρα. Η σοδειά χάθηκε. Είναι γνωστό ότι για όσους χρησιμοποιούν φάρμακα, αυτό γίνεται για προληπτικούς και όχι για θεραπευτικούς λόγους, ενώ για τους βιοκαλλιεργητές η εικόνα είναι απελπιστική...", τόνισε ο κ. Ιερωνυμάκης.

Πρόσθεσε, δε, ότι αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ φυσικά δεν προβλέπονται, όμως στις περιπτώσεις αυτές της ζημιάς εξαιτίας των καιρικών φαινομένων, κάλυψη υπάρχει μέσω ΠΣΕΑ ή μέσω του de minimis.

Και οι ελαιοκαλλιέργειες πάντως κινδυνεύουν από τα καιρικά φαινόμενα και κυρίως οι ελιές που δεν έδεσαν πρώιμα, σύμφωνα με τον κ. Ιερωνυμάκη.

Η ζημιά, δηλαδή, δεν θα περιοριστεί μόνον στα αμπέλια!

 

 

Δείτε επίσης:

Απειλή για τα αμπέλια ο περονόσπορος - Κινδυνεύει να χαθεί η σοδειά!

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ