Στη βουλή τα οξυμένα προβλήματα των ψαράδων του Ηρακλείου

Newsroom
Newsroom

Συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη

Τα πολλά και οξυμένα προβλήματα των ψαράδων του Ηρακλείου ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, μέσω Επίκαιρης Ερώτησης που συζητήθηκε στη Βουλή.

Όπως τόνισε, η οικονομική τους κατάσταση επιδεινώνεται διαρκώς, ως αποτέλεσμα των αντιλαϊκών πολιτικών όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής.

Οι αλιείς καταγγέλλουν, σημείωσε ο Μ. Συντυχάκης, ότι τη στιγμή που το λειτουργικό κόστος έχει ανέβει δραματικά, το εισόδημά τους έχει συρρικνωθεί, και επιπρόσθετα χρεώνονται με τέλη κυκλοφορίας για τα σκάφη τους.

Άλλο ένα οικονομικό βάρος είναι και τα τέλη ελλιμενισμού στο αλιευτικό καταφύγιο Ηρακλείου, που πληρώνουν όλα τα σκάφη, μέχρι και τα πιο μικρά. Κι ενώ οι αλιείς, υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, τα τέλη όχι μόνο έχουν αυξηθεί σε σχέση με το 2022, αλλά μπαίνει ως καταληκτική ημερομηνία εξόφλησής τους η 31 Μάρτη του 2023, με απόφαση του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου.

Συγκεκριμένα ο Οργανισμός Λιμένα Ηρακλείου επιβάλλει στους ψαράδες χαράτσι για την ανέλκυση-καθέλκυση των σκαφών, την οποία πραγματοποιούν οι ίδιοι και όχι οι υπηρεσίες του Λιμένα. Ακόμα, ζητά υπερημερίες από την πρώτη στιγμή που θα βγει το σκάφος στη στεριά για τη συντήρησή του.

«Οι πολιτικές σας τους έχουν τσακίσει», είπε χαρακτηριστικά ο Μ. Συντυχάκης, προσθέτοντας ότι είναι μεγάλες οι καθυστερήσεις στην κατάθεση των ενισχύσεων για κάλυψη εισοδήματος από τις απώλειες λόγω πανδημίας. Με βάση τα παραπάνω ζήτησε από την κυβέρνηση να απαλλαγούν οι ψαράδες από τα πανάκριβα τέλη. 

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Κ. Κατσαφάδος, είπε ότι το Λιμάνι του Ηρακλείου είναι ανώνυμη εταιρεία που υπάγεται στο ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να αποποιηθεί τις ευθύνες της κυβέρνησης. Ωστόσο, υπεραμύνθηκε των ανταποδοτικών χαρατσιών, ώστε «τα λιμάνια να έχουν έσοδα για να αναπτυχθούν»...

Στη δευτερολογία του ο Μ. Συντυχάκης στηλίτευσε την πρακτική αποποίησης ευθυνών από πλευράς του υπουργείου και ανέλυσε τα δυσβάσταχτα κόστη για τους μικρούς ψαράδες του Ηρακλείου. Μάλιστα, όπως είπε το συνολικό κόστος για έναν βιοπαλαιστή ψαρά ανέρχεται στις 4-5 χιλιάδες ευρώ το χρόνο, Ακόμα, υπενθύμισε ότι όλες οι κυβερνήσεις εξασφάλισαν αφορολόγητο πετρέλαιο στους εφοπλιστές, δείχνοντας τον ταξικό χαρακτήρα της πολιτικής τους, σε βάρος των εργαζομένων.

Φωτογραφία από VIZAFOTO via vista.create

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ