Κινούμαι Ηλεκτρικά: Πότε ξεκινούν οι νέες αιτήσεις για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου με επιδότηση

Newsroom
Newsroom

Με μέσο ποσό 7.600 ευρώ οι πρώτες πληρωμές

Προχωρά η αποπληρωμή των οφειλομένων στους δικαιούχους του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά» για τον δεύτερο κύκλο, ενώ ήδη έχει εξαγγελθεί η έναρξη του τρίτου κύκλου. 

Αν και το πρόγραμμα έχει ενισχυθεί για να δεχτεί και νέες αιτήσεις, η υποβολή νέων αιτήσεων στο πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 31/12/2023 και θα διαρκέσει μέχρι τις  30/4/2024.

Το νέο ανανεωμένο πρόγραμμα περιορίζει τις ανενεργές αιτήσεις, ώστε να εξασφαλίσει κονδύλια για περισσότερους. Πρόσφατα, άλλωστε, εγκρίθηκε η πίστωση της 11ης πληρωμής ωφελουμένων του Προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά - Β΄κύκλος», καθώς εγκρίθηκε η μεταφορά πίστωσης ύψους 2,047 εκατ. ευρώ για 268 δικαιούχους, ώστε να πληρωθεί η επιδότηση. Συνεπώς η μέση επιδότηση είναι 7.600 ευρώ. Τα χρήματα θα πιστωθούν στους δικαιούχους στις 19 Δεκεμβρίου.

Τι αφορά το πρόγραμμα Κινούμαι Ηλεκτρικά 2

Το Πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2», αφορά στη χορήγηση κινήτρων για την αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων από ιδιώτες, και μετά την τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, έλαβε παράταση μέχρι τον Απρίλιο του 2024, με ταυτόχρονα σημαντική αύξηση της χρηματοδότησης και τροποποίηση του πλαισίου, ώστε να επιταχυνθεί ο ρυθμός απορρόφησης των κονδυλίων και η διαδικασία καταβολής των επιδοτήσεων.

Ειδικότερα, με την σχετική ΚΥΑ, τροποποιείται ο Β΄ Κύκλος του Προγράμματος ως εξής:  

  1. Αυξάνεται ο προϋπολογισμός της δράσης στα 65 εκατ. ευρώ και παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα μεταφοράς αδιάθετων πόρων από μία κατηγορία οχημάτων σε άλλη, για την οποία οι πόροι έχουν εξαντληθεί.
  2. Ορίζεται προθεσμία 45 ημερών για την υποβολή δελτίου παραγγελίας οχήματος από τον δικαιούχο, με καταβολή προκαταβολής ή συμφωνητικού χρονομίσθωσης με προκαταβολή. Η ρύθμιση αφορά αιτήσεις που έχουν ήδη εγκριθεί και συμπεριληφθεί ή θα συμπεριληφθούν σε απόφαση υπαγωγής. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση μη υποβολής των ανωτέρω, η αίτηση θα απορρίπτεται και το ποσό της επιδότησης θα αποδεσμεύεται.
  3. Περιορίζεται το χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωση της αγοράς του ηλεκτρικού οχήματος από 12 σε 8 μήνες, από την ημερομηνία υπαγωγής στο Πρόγραμμα. 

Τι πετυχαίνουν οι ρυθμίσεις

Με τις παραπάνω ρυθμίσεις περιορίζεται το πλήθος των αιτήσεων που παραμένουν ανενεργές και απελευθερώνονται πόροι για την υποβολή νέων αιτήσεων από ιδιώτες ή νομικά πρόσωπα, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν άμεσα στην αγορά ηλεκτρικού οχήματος.

Η τροποποίηση αυτή έγινε, σύμφωνα πάντα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου, καθώς το πλήθος των αιτήσεων δεν αντιστοιχούσε σε δικαιούχους που ήταν σε θέση οικονομικά να ολοκληρώσουν τη συναλλαγή, δεσμεύοντας έτσι χρήματα από τον ήδη περιορισμένο προϋπολογισμού του προγράμματος.

Το ζήτημα που επιλύθηκε

Κι αυτό γιατί το πρόβλημα στον προηγούμενο κύκλο του προγράμματος ήταν ότι οι εγκρίσεις χρηματοδότησης ήταν πολύ λιγότερες από τις αποφάσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα, καθώς τελικά οι ενδιαφερόμενοι καθυστερούσαν ή ανέβαλαν την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου,  δεσμεύοντας ωστόσο τα ποσά από το πρόγραμμα.

Στις 27 Οκτωβρίου του 2023, το Υπουργείο έχει παρουσιάσει αναθεωρημένα στοιχεία για την πρόοδο του παραπάνω προγράμματος κάνοντας λόγο για 3.767 νέες εγκρίσεις, 19.816 συνολικές αιτήσεις στο τρέχον πρόγραμμα και 17.571 αποφάσεις υπαγωγής.

Πηγή: imerisia.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ