Ποιος τα λέει αυτά; Φυσικά και τα παιδιά τα φέρνει ο πελαργός!

Κώστας Μπογδανίδης
Κώστας Μπογδανίδης

Ακούγεται αδιανόητο, σήμερα , να είναι υπόλογοι κάποιοι δάσκαλοι που προσπάθησαν να μιλήσουν στα παιδιά για το σώμα τους, να τους εξηγήσουν τον πραγματικό κόσμο, με όρους επιστημονικούς...

Του Κώστα Α.Μπογδανίδη

Η είδηση θα περνούσε στα ψιλά, θα ήταν στα αζήτητα εάν δεν υπήρχε η αντίδραση της Μαργαρίτας Γερούκη και το ρεπορτάζ της Άννας Κωνσταντουλάκη στην εφημερίδα «Πατρίς»:Τέσσερις νηπιαγωγοί που διδάσκουν στην Κρήτη κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου στις 22 Οκτωβρίου γιατί στο πλαίσιο εγκεκριμένου μαθήματος αγωγής υγείας, μίλησαν στα παιδιά για την επιστημονική ονομασία των γεννητικών οργάνων. Τους μίλησαν δηλαδή για το πέος και το αιδοίο. Κι αυτό ήταν το έγκλημά τους. Έγκλημα καθοσιώσεως δηλαδή!

Η είδηση μοιάζει να είναι βγαλμένη από την εποχή του μεσοπολέμου. Τότε που ο περιβόητος γιατρός Μωυσίδης έγραφε και...τεκμηρίωνε (το 1927) ότι ο αυνανισμός είναι "πάθος επονείδιστον" που προκαλεί αρρώστιες και ενίοτε…τυφλώνει!

Τότε, που ο Δελμούζος με τον Τριανταφυλλίδη και τον Γληνό έφτιαχναν τον Εκπαιδευτικό Όμιλο και κάθονταν στο σκαμνί του κατηγορουμένου μαζί με άλλους δασκάλους για τις μεθόδους που χρησιμοποιούσαν ώστε να κάνουν τα παιδιά καλύτερα, να τα μορφώσουν, να τα έχουν έτοιμα για το αύριο μια σκληρής ζωής. Αλλά πώς και ποιοι να το καταλάβουν αυτό; Εκείνοι, που επέμεναν σε ένα Σχολείο που θα προετοίμαζε τους μαθητές για ένα κόσμο που δεν υπάρχει! Και τώρα; Μια από τα ίδια;

«Σ’ αυτόν τον τόπο όπου όλοι είμαστε τόσο τραγικά αυτοδίδακτοι…», που έλεγε και ο Σεφέρης, τα πάντα μπορείς να ακούσεις ,ακόμη και το 2019. Μετά Χριστόν, για να μην έχουμε παρανοήσεις.

Ακούγεται αδιανόητο, σήμερα , να είναι υπόλογοι κάποιοι δάσκαλοι που προσπάθησαν όσο το δυνατόν καλύτερα και πιο κατανοητά να μιλήσουν στα παιδιά για το σώμα τους, να τους εξηγήσουν τον πραγματικό κόσμο, με όρους επιστημονικούς, σε συνθήκες αξιοπρέπειας, χωρίς ίχνος υπαινιγμών και άλλων κουτοπόνηρων σχολίων. Είναι οι δάσκαλοι κατηγορούμενοι ενώ έπρεπε να είναι υπόλογο το ίδιο το κράτος που ακόμη…ψάχνει τρόπους να βάλει στο Σχολείο τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση! Μια εκπαίδευση που πιθανώς θα περιόριζε στο ελάχιστο και τις σεξουαλικές κακοποιήσεις, θα μείωνε αυτού του τύπου τα εγκλήματα, ακόμη και το μπούλινγκ σε τέτοια ζητήματα.

Και δυστυχώς δεν είναι μόνο αυτή η είδηση που περνά απαρατήρητη. Καθημερινά στα σχολεία ακούς για γονείς να το τραβάνε στα άκρα, να εγκαλούν δασκάλους- ακόμη και στον εισαγγελέα υπηρεσίας- γιατί κάτι…δεν τους άρεσε με το παιδί τους. Κάποιος στραβοκοίταξε τον κανακάρη τους.

Από τον…δάσκαλο τύραννο με τη βέργα, αλλοτινών εποχών, φτάσαμε σήμερα στο άλλο άκρο. Στον γονιό με το δάκτυλο στραμμένο στην εκπαιδευτική κοινότητα, στον ξαφνικά ενδιαφερόμενο μπαμπά που δεν σηκώνει μύγα στο…κινητό του τηλέφωνο. Δεν μπορεί να ανεχτεί το λάθος του απογόνου του. Που στην πραγματικότητα είναι το δικό του λάθος. Ή το...πάθος που ενίοτε τυφλώνει!

Κάτι λοιπόν δεν πάει καλά στο…σύστημα , κάτι πρέπει να μην πηγαίνει καλά στην εκπαίδευση, που θα έλεγε και ο Αλέξανδρος Δουμάς: «Ενώ τα πιο πολλά παιδιά είναι έξυπνα, οι περισσότεροι ενήλικες είναι κουτοί»!

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ