Άρνηση πληρωμής προστίμου από πρώην αστυνομικό υπάλληλο

Άρνηση πληρωμής προστίμου από πρώην αστυνομικό υπάλληλο

Καταγγελία από πολίτη

Αγαπητό Cretalive,

Είναι γνωστό και στον πιο απλό πολίτη ότι προκειμένου να επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, συγκεκριμένα για οδήγηση ανασφάλιστου οχήματος, θα πρέπει να καταληφθεί επ’ αυτοφώρω ο παραβάτης από το αρμόδιο όργανο και να βεβαιωθεί η παράβαση.

Μάλιστα στο άρθρο 104 του ΚΟΚ προβλέπεται ότι “στον καταλαμβανόμενο επ’ αυτοφώρω να διαπράττει παραβάσεις, για τις οποίες προβλέπονται διοικητικά πρόστιμα, βεβαιώνεται με έντυπο ή ηλεκτρονικό τρόπο από το αρμόδιο κατά περίπτωση όργανο το προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο για καθεμία από αυτές”.

Περαιτέρω ο νόμος 489/1976 προβλέπει ότι η οδήγηση οχήματος χωρίς το ειδικό σήμα ασφάλισης επισύρει διοικητικό πρόστιμο και αφαίρεση πινακίδων, άδειας κυκλοφορίας και άδειας οδήγησης.

Το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου 2020 ενημερώθηκα τηλεφωνικά από την Τροχαία Ηρακλείου ότι εκκρεμεί σε βάρος μου διοικητικό πρόστιμο 250 ευρώ για οδήγηση ανασφάλιστου μοτοποδηλάτου ιδιοκτησίας μου.  Στις 6 Ιουλίου ήταν η υποτιθέμενη παράβαση. Δεν είχα  ιδέα για βεβαίωση σε βάρος μου κάποιας παράβασης αφού δε με σταμάτησε ποτέ κανείς για έλεγχο.

Πήγα αμέσως στο Αστυνομικό Μέγαρο και το όργανο που φέρεται ότι είχε βεβαιώσει παράβαση (χωρίς φυσικά την υπογραφή μου) παραδέχτηκε μπροστά στον διοικητή της Τροχαίας ότι δεν με κατέλαβε επ’ αυτοφώρω να οδηγώ ανασφάλιστο όχημα, δεν με σταμάτησε ποτέ για έλεγχο, αλλά διαπίστωσε μέσω του «τερματικού» ότι το όχημά μου ήταν ανασφάλιστο.

Όπως ήταν φυσικό διαμαρτυρήθηκα έντονα – τυχαίνει άλλωστε να γνωρίζω κάτι παραπάνω ως πρώην αστυνομικός με πολλά χρόνια μάλιστα υπηρεσίας στην Τροχαία – και τελικά η απάντηση που πήρα από το διοικητή ήταν ότι έχω δίκιο, αλλά… ναι μεν αλλά και κάτι τέτοια.

Πριν από λίγες μέρες μου κοινοποιήθηκε έγγραφο της Τροχαίας Ηρακλείου με το οποίο απεστάλη στη Δ.Ο.Υ. Ηρακλείου και βεβαιώθηκε το πρόστιμο αυτό που μου επιβλήθηκε «επειδή κατελήφθην να οδηγώ…”.

Ερωτάται: Πώς προστατεύεται τελικά ο ανυπεράσπιστος πολίτης απέναντι στην αυθαιρεσία και μάλιστα όταν αυτή προέρχεται από την ίδια την Αστυνομία; Υπάρχει κάποια πειστική απάντηση για το συγκεκριμένο περιστατικό από τη διοίκηση της Τροχαίας Ηρακλείου;

Στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω στοιχείο

M.K. 

 

Φωτογραφία αρχείου 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ