Σχολεία κλειστά και δρόμοι γεμάτοι

Σχολεία κλειστά και δρόμοι γεμάτοι

Είναι αυτό που θέλουμε; Μας προστατεύει από την πανδημία; Ή μήπως δημιουργεί προβλήματα στο σήμερα και στο μέλλον;

Αγαπητό Cretalive,

Το σχολείο είναι μια ευρύτερη έννοια που περιλαμβάνει όλες αυτές τις δραστηριότητες που τα παιδιά έχουν ανάγκη προκειμένου να αποκτήσουν ένα συγκεκριμένο τρόπο στη σκέψη, να διαμορφώσουν ένα χαρακτήρα και να πλάσουν τη ψυχική και σωματική τους διάσταση.

Δυστυχώς ως ένα από τα παράλογα, μη αξιοκρατικά και όπως φαίνεται μη αποδοτικά μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19 ήταν, είναι και ίσως θα συνεχίσει να είναι το κλείσιμο των σχολείων πάσης βαθμίδας (δε λαμβάνεται υπόψη το «άνοιξε-κλείσε» κάποιων χρονικών διαστημάτων, αφού έχει αποσυντονίσει μαθητές και καθηγητές).

Η ερώτηση που κάνω είναι: τι έχουμε καταφέρει με κλειστά τα σχολεία και έχοντας «αμολήσει» τα παιδιά στους δρόμους; Ποιον προστατεύουμε;

Η τηλεκπαίδευση στο δημόσιο δε λειτουργεί. Όπως δε λειτουργεί και η δια ζώσης εκπαίδευση (απόδειξη ότι το μεγαλύτερο ποσοστό μαθητών στις μεγαλύτερες – αν όχι και στις μικρές – τάξεις, αναζητούν «βοήθεια» σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα). Αλλά το δεύτερο είναι ένα άλλο θέμα που πονάει και δε θέλω να το θίξω. Είναι στενάχωρο και διαπιστώνω καθημερινά ότι τα παιδιά (στη γειτονιά μου για παράδειγμα) δεν έχουν τις απαραίτητες δεξιότητες και ικανότητες, αλλά ούτε έχουν διαμορφώσει τις απαραίτητες αξίες (ηθική, σεβασμός, υπευθυνότητα κτλ.) προκειμένου να αξιοποιήσουν το χαμένο φετινό χρόνο τους με νόημα.

Αντ’ αυτού τα παιδιά (κάθε ηλικίας) ολημερίς και εκτός ωρών απαγόρευσης κυκλοφορίας (άλλο ανέκδοτο μέτρο), χασομερούν στο δρόμο μη αξιοποιώντας εποικοδομητικά το χρόνο τους. Για κάποιους ο χρόνος αυτός είναι πολύτιμος, αφού είναι προτιμότερο τα παιδιά να παίζουν στο δρόμο από το να περνούν την ώρα τους μπροστά από μια οθόνη. Για κάποιους άλλους όμως, ο χρόνος αυτός είναι χαμένος. Τα κενά και οι χαμένες διδακτικές ώρες, τα χαμένα εφόδια που προσφέρει το σχολείο (σε άλλους πετυχημένα και σε άλλους όχι) θα φανούν στις μετέπειτα χρονιές. Αρμόδιοι φορείς, καθηγητές, αλλά και γονείς, ο καθένας με την ευθύνη που του αναλογεί θα πρέπει άμεσα να πάρει την κατάσταση στα χέρια του.

Το ρήμα «εκπαιδεύω» περιλαμβάνει τη μόρφωση και τη διαπαιδαγώγηση (από το σχολείο και τους καθηγητές) αλλά και την ανατροφή (από τους γονείς). Το πρόβλημά μας δεν είναι μόνο η πανδημία. Δώστε στα παιδιά τη σωστή εκπαίδευση γιατί το μέλλον μας δε θα είναι καλό.

M.K.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ