Εκδήλωση για τα Ενετικά Τείχη ... μέσα στα Τείχη

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης

Από την παράταξη #openTEE

Εκδήλωση προβληματισμού κι ενημέρωσης με θέμα «Ενετικά τείχη- σημείο συνάντησης Παλιάς και Νέας Πόλης» πραγματοποίησε την Τετάρτη η παράταξη μηχανικών της Ανατολικής Κρήτης #openΤΕΕ.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Πύλη Παντοκράτορα, στην Χανιώπορτα στα Τείχη.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασακης τόνισε ότι "το μνημείο δεν ήταν σε επαφή με τον κόσμο, δεν ήταν ενταγμένο στο τουριστικό και πολιτιστικό προϊόν που θα μπορούσε. Πρέπει να ενεργοποιηθεί ο πολλαπλός ρόλος των τειχών, να γίνει ένας σαφής τουριστικός προορισμός. Κλειδί ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός με ψύχραιμη προσέγγιση, βήμα βήμα Ποια θα πρέπει να είναι η εικόνα των τειχών: -να είναι στατικά επαρκή Προσβάσιμα σε διαδρομές, με ενδεδειγμένη φύτευση, συντηρημένα με ασφάλεια, σημεία αναψυχής και χώρους υγιεινής, με ζωντανή διασύνδεση με την πόλη και το λιμάνι".

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών έργων έκανε επίσης λόγο για "πάντρεμα ανάπτυξης και διαφύλαξης πολιτιστικού αγαθού".

Ο επικεφαλής της παράταξης "Ηράκλειο 3.7.5" και υποψήφιος δήμαρχος Γιάννης Κουράκης τόνισε "Οι ενετικές οχυρώσεις είναι ένας πάρα πολύ μεγάλος πλούτος για την πόλη, από τους σημαντικότερους στον κόσμο. Αν υπάρξει διάθεση και καλή συνεργασία για τα τείχη θα έχουμε πάρα πολύ καλά αποτελέσματα για το Ηράκλειο".

Την ανάγκη ευαισθητοποίησης του κόσμου για τα τείχη υπογράμμισε ο Παντελής Μοχιανάκης. "Είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα", είπε, μια "απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία της πόλης". Για αυτό και τα τείχη, θα πρέπει "να αντιμετωπίσουν ως ζωντανοί οργανισμοί", καθώς "στέλνουν μηνύματα ζωής για το παρελθόν το παρόν και το μέλλον του Ηρακλείου".

Από την πλευρά της η υποψήφια δήμαρχος Λιάνα Σταρίδα τόνισε μεταξύ άλλων ότι "κάθε προσπάθεια κατεδάφισης των τειχών αποδείχθηκε ανεδαφική. Το Ηράκλειο άρχισε να συμφιλιώνεται με τα τείχη του μόλις μετά το 1970".

Ιδιαίτερη και εκτενή αναφορά στις ασύμβατες χρήσεις των τειχών έκανε η κ. Βασιλική Συθιακάκη Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου.

Την διαμόρφωση της διαδρομής του ισόπεδου τμήματος της ενετικής οχύρωσης, παρουσίασε ο κ. Γιώργης Πετρακης, αρχιτέκτων μηχανικός, ο οποίος σημείωσε ότι "παραμένει ζητούμενο η απόκτηση αστικής συνείδησης" στο Ηράκλειο. "Μια αστική ολοκληρωμένη πόλη θα πρέπει να εξασφαλίζει την ευημερία σε όλους τους ανθρώπους. Το δικαίωμα στην πόλη είναι το δικαίωμα και η υποχρέωση να αλλάζουμε τους εαυτούς μας βάσει των αναγκών στην πόλη", τόνισε.

Ο κ. Νίκος Δρακωνάκης, Οικονομολόγος – Μελετητής μίλησε για τη διαχείριση των Ενετικών Τειχών τόνισε ότι "τα τείχη ανήκουν στους ανθρώπους και στην ιστορία" και παρουσίασε τρία μοντέλα διαχείρισης των τειχών: υλικοτεχνικό, Αξιοκεντρικό και το Μοντέλο ζώσας πολιτιστικής κληρονομιάς. Μιλώντας για το όραμα σημείωσε ότι "το Ηράκλειο πρέπει να γίνει η πόλη των τειχών". Στόχος, είπε, " η δημιουργία μιας σπάνιας εικόνας, η ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση κατοίκων. Ζητούμενο Ορόσημο η παγκόσμια μοναδικότητα του, που μέχρι σήμερα δεν έχει αναδειχθεί".

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ