Η Χύτρα που κελαηδούσε ιστορίες*….στα Παραμύθια της Δευτέρας!

Ελένη Μπετεινάκη
Ελένη Μπετεινάκη

Τι είναι το κελαηδί; Μήπως πουλί; Μήπως τραγούδι; Μήπως χρώμα; Μήπως συναίσθημα; Λίγο απ’ όλα αυτά και πολλά περισσότερα που σερβίρονται στο φαγητό της Κυριακής, στην αυλή του σπιτιού

 

Της Ελένης Μπετεινάκη

Η στήλη των Παραμυθιών του Σαββάτου γίνεται και πάλι καθημερινή μέχρι το τέλος του 2020  προτείνοντας και παρουσιάζοντας ένα βιβλίο κάθε μέρα!

Τι είναι το κελαηδί; Μήπως πουλί; Μήπως τραγούδι; Μήπως χρώμα; Μήπως συναίσθημα;  Λίγο απ’ όλα αυτά  και πολλά περισσότερα που σερβίρονται στο φαγητό της Κυριακής, στην αυλή του σπιτιού, τα καλοκαίρια, που μαζεύονται όλα τα μέλη της οικογένειας και λένε ιστορίες. Ακούγονται γέλια, φωνές και μαγικές λέξεις που έχουν  μέσα τους χαρά, στεναχώρια, αγάπη και …μαγεία. Και για να φτιαχτεί το κελαηδί συνδράμουν όλοι στην κουζίνα, όλο το πρωί της Κυριακής. Ο αρχηγός που κανονίζει και γνωρίζει καλά την συνταγή του όμως είναι η γιαγιά Βικτωρία. Οτιδήποτε μπει στη χύτρα της θα πρέπει να το εγκρίνει… Κι αφού όλα ετοιμαστούν είναι η στιγμή που όλοι θα κάνουν ότι θέλουν μέχρι να ψηθεί το φαγητό. Μόνο η Ρία που είναι σίγουρη πως η γιαγιά της είναι μάγισσα, εκείνη την Κυριακή δεν θέλει να πάει πουθενά…Θέλει να μείνει να την κατασκοπεύσει και να μάθει το μεγάλο της μυστικό που τους κάνει όλους να κελαηδούν ιστορίες…. Κι αφού το σχέδιο της Ρίας τίθεται σε εφαρμογή, την πιο κατάλληλη στιγμή που η γιαγιά κάτι βγάζει από την τσέπη της είναι  αδύνατον να δει και να καταλάβει…

παπαγιάννη Μαρία
Παπαγιάννη Μαρία

Όταν όμως έρθει εκείνη η στιγμή για παραμύθια η γιαγιά της αποκαλύπτει το μυστικό…

Αυτές οι Κυριακές στην αυλή των σπιτιών στα χωριά ήταν και για μένα πάντα μαγικές. Έψαχνα χρόνια να βρω την κατάλληλη λέξη για να τις περιγράψω και δεν μου έβγαινε. Η Μαρία Παπαγιάννη τα κατάφερε. Κελαηδί ήταν όλες οι Κυριακές… Μάγισσες όλες οι γιαγιάδες με την σοφία που κουβαλούσαν και ας μην ήξεραν πολλά γράμματα. Κατάφερναν με ένα μοναδικό τρόπο να μας συγκεντρώνουν όλους γύρω τους και οι μυρωδιές, οι γεύσεις από τα φαγητά τους να υπάρχουν ανεξίτηλα στις μνήμες μας, ακόμα και σήμερα.

Η οικογενειακή ζωή, η αγάπη, οι αναμνήσεις, τα αγαπημένα πρόσωπα, η χαρά της δημιουργίας και η φαντασία πρωταγωνιστούν σε αυτήν την τόσο όμορφη ιστορία. Γεμάτη αναμνήσεις για μας τους μεγαλύτερους, γεμάτη μυστήριο και φαντασία για τους μικρότερους. Σχέσεις ζωής, οικογενειακές στιγμές πασπαλισμένες με αρώματα, μυρωδιές και χρώμα.  Συνήθειες που κανείς δεν θέλει να χαθούν όπως οι μεγάλες οικογενειακές συγκεντρώσεις. Τα έθιμα μας, το φαγητό της Κυριακής που θέλει πολλή κουβέντα, θέλει χέρια πολλά να ανακατεύουν τα όμορφα, τις γνώσεις, τις συζητήσεις, να μιλούν, να θυμούνται και  να πλάθουν τις ιστορίες του αύριο.

Να το ψάξετε το βιβλίο της Μαρίας να γεμίσετε χρώμα με τις λέξεις και τις υπέροχες ζωγραφιές της Μυρτώς Δεληβοριά. Να πασπαλίσετε κι εσείς τις Κυριακές σας με ομορφιά και φαντασία και σαν το διαβάσετε και μάθετε το μυστικό της γιαγιάς Βικτωρίας κρατήστε κι εσείς αυτές τις στιγμές σαν πολύτιμο φυλακτό/θησαυρό!

Στο τέλος τους βιβλίου θα βρείτε δραστηριότητες να δημιουργείστε τα δικά σας φαγητά  γράφοντας ή ζωγραφίζοντας  τα υλικά του δικού σας κελαηδί.

Για να γράψετε τις δικές σας ιστορίες που δεν θέλετε να ξεχαστούν…Να παρατηρήσετε, να σχεδιάστε και να απολαύστε μυστικά, στιγμές και οικογενειακά τραπέζια ξεχωριστά!

Εμείς πάλι ζωγραφίσαμε μια τεράστια χύτρα και μέσα της κόψαμε και κολλήσαμε όλα τα υλικά που θα θέλαμε να έχει η Ευτυχία!

 

Κι όσο διαβάζετε ή «δουλεύετε» το βιβλίο ακούσετε τον αγαπημένο Μάγειρα που έχει κι εκείνος μυστικά πολλά και μαγεία για αν μαγειρεύει τα παραμύθια του: »https://www.youtube.com/watch?v=HcEOyDnUNWk

*Η Χύτρα που κελαηδούσε ιστορίες, Μαρία Παπαγιάννη, εικ: Μυρτώ Δεληβοριά, εκδ. Πατάκη

Αναζητείστε το εδώ :  https://www.patakis.gr/product/642619/patakis-nees-kuklofories/H-xutra-pou-kelahdouse-istori-es/

 

Και μην αφήσετε τα μικρά βιβλιοπωλεία να κλείσουν! Αναζητήστε τα στο διαδίκτυο ή τηλεφωνήστε σε αυτό που είναι στη γειτονιά σας και μπορεί να σας κάνει διανομή!

https://zhtunteanagnostes.blogspot.com/2020/11/blog-post_8.html

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ