Το διατροφικό “savoir vivre” του εορταστικού τραπεζιού

Κατερίνα Παντινάκη
Κατερίνα Παντινάκη

Tips από τον ειδικό!

Της Κατερίνας Παντινάκη

Πόσες και πόσες φορές δε σηκωθήκαμε από το γιορτινό τραπέζι νιώθοντας πως αν τα ρούχα μας είχαν φωνή, θα ... ούρλιαζαν; Πόσες φορές υποσχεθήκαμε στον εαυτό μας ότι θα φάμε ... μόνο ένα μελομακάρονο; Πόσες φορές τολμήσαμε να ζυγιστούμε μετά τις γιορτές και διαπιστώσαμε ότι πήραμε "για πλάκα" 2-3 κιλά μέσα σε 15 μέρες; Για να μη φτάσουμε να βιώσουμε (ξανά) το τελευταίο, ζητήσαμε τη βοήθεια του ειδικού για να μερικές χρήσιμες συμβουλές, ώστε ούτε να στερηθούμε, ούτε όμως να ξεφύγουμε! 

Ψευδαισθήσεις, ότι θα τηρηθούν ευλαβικά διατροφές και καλές συνήθειες, δεν έχει ο διαιτολόγος-διατροφολόγος Γιώργος Βασιλείου, ο οποίος λέει στο Cretalive ότι "τα γλυκίσματα, οι πλούσιοι μπουφέδες και η κατανάλωση αλκοόλ αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της εορταστικής περιόδου και συντονίζονται με την κουλτούρα των ημερών. Δε ζούμε γιορτές αν δε φάμε γλυκά, αν δε ικανοποιήσουμε τον ουρανίσκο μας με τα εορταστικά εδέσματα και αν δε το "τσούξουμε" λιγάκι παραπάνω"

Όμως μπορούμε να κάνουμε, έστω φέτος, τη διαφορά: "Αυτή τη χρονιά, ας προσπαθήσουμε να κάνουμε μια μικρή αλλαγή, συμπεριφερόμενοι συνετά και όχι σαν να είμαστε αποκλεισμένοι σε ένα ξερονήσι για μήνες και μετά μας έριξαν σε ένα δωμάτιο γεμάτο από διατροφικούς πειρασμούς" - αναφέρει γλαφυρά ο ίδιος.

Μερικά tips για να ... μην ξεφύγετε!

  • Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα ισορροπημένο πρωινό: Το πρωινό είναι το γεύμα το οποίο θα «τακτοποιήσει» και θα βάλει σε σειρά όλα τα υπόλοιπα γεύματά σας.
  • ‘’Έξυπνα σνακ’’ για όλες τις ώρες της ημέρας: Τα σνακ αποτελούν σημαντικά γεύματα μέσα στην ημέρα σας, που θα δώσει στο σώμα σας την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται εκείνη τη στιγμή.
  • Στο δίλημμα, μελομακάρονα ή κουραμπιέ, σημειώνουμε 1: Το μελομακάρονο υπερτερεί του κουραμπιέ, όχι όσον αφορά την ενεργειακή του αξία, αλλά κυρίως τη θρεπτική.
  • Ισορροπημένη κατανάλωση φαγητού: Γεμίστε το ½ πιάτο με σαλάτα, το υπόλοιπο ¼ με γαλοπούλα ή κρέας στεγνό χωρίς το δέρμα ή λίπος και το άλλο ¼  του πιάτου με ρύζι ή πατάτα ή μακαρόνια.
  • Αποφύγετε να καθίσετε στο τραπέζι πολύ πεινασμένοι: Φάτε από πριν λίγα λαχανικά ή ένα φρούτο για να σας «κόψει» την όρεξη για πολύ φαγητό.
  • Προτιμήστε κρασί ή Σαμπάνια (με μέτρο φυσικά): ως ποτό των γιορτών. Οίνος ευφραίνει καρδίαν…. κυριολεκτικά. Αν πάλι προτιμήσετε τα γνωστά ποτά(ουίσκι, βότκα, τεκίλα, τζιν) καλό θα ήταν να τα πιείτε σκέτα χωρίς προσθήκη κάποιου αναψυκτικού.
  • Αυξημένη σωματική δραστηριότητα για τις γιορτινές μέρες είναι ένας καλός τρόπος να καούν οι θερμίδες πριν διασκεδάσετε έξω και μπορεί να σας προσδώσει μια λιγότερο ένοχη αίσθηση κατά την απόλαυση των διατροφικών εδεσμάτων.
  • Διασκεδάστε και απολαύστε το γιορτινό τραπέζι, γιατί αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των εορτασμών. Η απόλαυση των παραδοσιακών γευμάτων με την οικογένεια και τους φίλους μας, είναι κομμάτι της κουλτούρας μας, απλά πρέπει να κρατάμε και λίγο τις διατροφικές μας ισορροπίες.

Καλές γιορτές, γεμάτες υγεία, αγάπη και ευτυχία για όλο το Κόσμο και όπως λέει ο Γ.Βασιλείου "μην ξεχνάτε ‘’είμαστε ότι τρώμε’’!". 

 

Δείτε επίσης:

Ποιο είναι το κόστος για το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι για 6-8 άτομα

"Μύρισε" Χριστούγεννα και... ζεματιστά κουλουράκια!

6+1 ψωμιά για το γιορτινό τραπέζι

Μελομακάρονα VS κουραμπιέδες: Ποια έχουν πιο πολλές θερμίδες

Χριστουγεννιάτικος κορμός με λευκή κουβερτούρα

Πηγή: Φωτογραφία από το χρήστη picjumbo.com στο Pexels

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ