Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Τουρκία

Δημήτρης Μιμής
Δημήτρης Μιμής
Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Τουρκία

Η Τουρκία, από την 1η Ιουλίου 2021 δεν είναι πλέον μέλος της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, της Συνθήκης του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλά και του πρώτου κειμένου στον κόσμο που υποχρεώνει τα κράτη να προστατεύουν τις γυναίκες.

Του Δημήτρη Μιμή

Όχι, δεν είναι η οικονομική κρίση το μοναδικό πρόβλημα  που διαπερνά την κοινωνία της Τουρκίας. Το πρόβλημα σήμερα είναι ότι, στην Τουρκία η γυναίκα είναι απροστάτευτη απέναντι στη σωματική και σεξουαλική βία. Αν κάποια γυναίκα έχει το θάρρος και τολμήσει να καταγγείλει κάποιον, αυτός δεν τιμωρείται. Έτσι, από την αρχή τους έτους, σύμφωνα με μια ανεπίσημη καταμέτρηση, τουλάχιστον 350 γυναίκες έχουν σκοτωθεί από ένα άνδρα στην Τουρκία. Στη χώρα μας, φέτος, 14 γυναίκες έχουν βρει φρικτό θάνατο από το χέρι ανθρώπων με τον οποίο συνδέονταν ερωτικά. Φυσικά δεν είναι μικρός πληθυσμός ανάλογα με τον πληθυσμό που έχουμε σε σχέση  μ΄ αυτό της Τουρκίας. Ο αριθμός αυτός βαίνει συνεχώς αυξανόμενος.        

Η Τουρκία, από την 1η Ιουλίου 2021 δεν είναι πλέον μέλος της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, της Συνθήκης του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλά και του πρώτου κειμένου στον κόσμο που υποχρεώνει τα κράτη να προστατεύουν τις γυναίκες. Να θυμηθούμε ότι η Τουρκία αποχώρισε απ’   αυτή τη Συνθήκη με εντολή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Για όλες τις ΜΚΟ αλλά και για τα θύματα,  ιδιαίτερα τις νεαρές γυναίκες, η απόφαση αυτή είναι ένα πλήγμα αλλά και μια πηγή μεγάλης ανησυχίας. 

Το αποτέλεσμα της απόσυρσης αυτής έχει ενθαρρύνει ορισμένες θρησκευτικές και αντιφεμινιστικές ομάδες, οι οποίες ζητούν την κατάργηση του νόμου κατά της βίας των γυναικών, τον οποίο οι φεμινίστριες θεωρούν ως το σύνταγμα τους και απαιτούν την αυστηρή εφαρμογή του για την πρόληψη και την τιμωρία των γυναικοκτονιών, φυσικά ανεπιτυχώς.     

Σήμερα στην Τουρκία αν κάποιος Τούρκος εξυβρίσει και βιαιοπραγήσει τη γυναίκα του, ενώ το κατηγορητήριο προβλέπει 25 χρόνια φυλάκιση, ο δράστης για την εξύβριση συνήθως τιμωρείται με δυο μήνες φυλάκιση και ένα χρόνο φυλάκιση  για τον εκούσιο τραυματισμό ενώ για τις υπόλοιπες πιθανές  κατηγορίες  αθωώνεται.

Αυτό που παρατηρούμε σήμερα στην Τουρκία είναι η επιείκεια ορισμένων δικαστών και  η αδιαφορία ορισμένων αστυνομικών για θέματα γυναικών που έχουν το θάρρος να καταγγείλουν ένα άνδρα επιτιθέμενο. Πέρα από την τιμωρία της βίας πρέπει η Τουρκία να καταπολεμήσει τις νοοτροπίες και τις παραδόσεις που ενθαρρύνουν ή δικαιολογούν τη βία και αυτό απ΄ ότι γνωρίζουμε  απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα και για να είναι αποτελεσματικό πρέπει να γίνει βήμα προς βήμα.  

Η απόσυρση της Τουρκίας από τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης θα χειροτερέψει τα πράγματα και δεν βοηθά στην αλλαγή των νοοτροπιών και σίγουρα θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην κοινωνία της Τουρκίας.

Ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Τουρκία είναι  η οικονομική επισφάλεια και οι περιορισμοί στην ελευθερία έκφρασης. Σήμερα στην Τουρκία οι φοιτητές που διαμαρτύρονται κινδυνεύουν να διωχτούν. Τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν οι φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη για τον διορισμό,  από τον Ερντογάν,  νέου πρύτανη συνελήφθησαν μετά από διαδήλωση ενάντια στην απόφαση αυτή. Ακόμα στις μέρες μας κλιμακώνονται οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων του Osman Kavala ο οποίος κρατείται από το 2017.   O   Osman Kavala είναι ένας 63χρονος επιχειρηματίας, φιλάνθρωπος της Κωνσταντινούπολης,   ενώ είχε απαλλαχθεί από τις κατηγορίες σε βάρος του για υποτιθέμενη απόπειρα ανατροπής του πολιτεύματος,   σε έξι ώρες αργότερα συνελήφθη   ξανά με νέο ένταλμα σύλληψης εναντίον του. 

Το πιο πρόσφατο όμως αντιδημοκρατικό στοιχείο  σήμερα στην Τουρκία είναι, ότι οι Τουρκικές αρχές χρησιμοποιώντας τον πρόσχημα της πανδημίας  απαγορεύουν τις διαδηλώσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δίνοντας την δυνατότητα στον Ερντογάν  να εμβαθύνει   την αυταρχική διακυβέρνηση του. 

Όλα αυτά είναι προμηνύματα μιας γενικής πολιτικο - οικονομικής   και κοινωνικής κατάρρευσης που σιγά σιγά αρχίζει να παρουσιάζεται μπροστά στους κυβερνώντες της Τουρκίας.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ