Δεν είναι "πράσινα άλογα", είναι η Κλιματική Αλλαγή

Ελένη Βατσινά
Ελένη Βατσινά

Αβάσταχτα θερμά καλοκαίρια και ακραίοι χειμώνες: Η Κλιματική Αλλαγή είναι εδώ και πρέπει να δράσουμε!

Της Ελένης Βατσινά

Δεν είναι ... "πράσινα άλογα" η Στρατηγική για την Κλιματική Αλλαγή. Η συζήτηση έχει ανοίξει στην Ελλάδα εδώ και 20 χρόνια (!), όμως η κυβέρνηση επιλέγει τα ευχολόγια για προβλήματα που επιδρούν στην καθημερινότητά μας και την ίδια μας τη ζωή.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα – συμπεριλαμβανομένων των ισχυρών κυμάτων καύσωνα και των καταστροφικών πλημμυρών – είναι πλέον η νέα κανονικότητα. Και μάλιστα η ανάλυση των φαινομένων του 2021 και του 2022 από την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ δείχνει ότι θα ήταν σχεδόν αδύνατο να είχαν εκδηλωθεί με τέτοια σφοδρότητα, αν ο άνθρωπος δεν είχε μεταβάλει το κλίμα μέσω της καύσης ορυκτών καυσίμων.

Το οξύ πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, πλέον το αντικρίζουμε μπροστά μας. Οι επιπτώσεις του φαινομένου είναι καταστροφικές για τις οικονομίες, τις κοινωνίες, τα οικοσυστήματα, επιδρούν ακόμη και στην καθημερινότητά μας.

Κι ακόμη κι αν ο πόλεμος στην Ουκρανία με τις αλυσιδωτές συνέπειες έθεσε σε δεύτερη μοίρα, έστω προσωρινά, την ανάληψη δράσης κατά των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, η εγρήγορση είναι διεθνής και η ανάγκη για συνεργασία παραπάνω από επιβεβλημένη, καθώς οι συνέπειες μας αφορούν όλους και τις βιώνουμε ήδη.

Στο μικρόκοσμό μας, η πολιτική κατά της Κλιματικής Αλλαγής δεν είναι, δυστυχώς, από τα δημοφιλή θέματα, γι'αυτό και πάντα κατρακυλά χαμηλά στην "ατζέντα".

Κι όμως είναι κρίσιμο ζήτημα και η Εθνική Στρατηγική πρέπει να αποτυπωθεί και να θεσμοθετηθεί, να αποτελέσει προτεραιότητα και να επικαιροποιείται διαρκώς, με την απαραίτητη ωστόσο εκπαίδευση των πολιτών πάνω σε θέματα περιβάλλοντος, ώστε κάθε προσπάθεια να μην πέφτει στο κενό αλλά να αγκαλιάζεται και να υιοθετείται.

Προτεραιότητα πρέπει να αποτελέσει επίσης η προστασία του φυσικού πλούτου αλλά και η διαχείριση των αποβλήτων με απώτερο σκοπό το zero waste, καθώς και η προστασία του υδάτινου στοιχείου μέσω αυστηρών ελέγχων και προστίμων.

Η χώρα μας είναι μεταξύ εκείνων που βρίσκονται στο "μάτι του κυκλώνα", με ορατές - ήδη - τις συνέπειες στο φυσικό περιβάλλον, τα καιρικά φαινόμενα, τους φυσικούς πόρους. Στο χέρι μας είναι να βρούμε τους τρόπους να δράσουμε άμεσα, για τον πλανήτη και τις ζωές μας, με το κεντρικό κράτος να πρέπει να διαδραματίσει ρόλο διαφορετικό από αυτόν που έχει υιοθετήσει σήμερα: από παρατηρητής των γεγονότων οφείλει να γίνει οδηγός, να συνειδητοποιήσει την κοινωνική ευθύνη, να αξιοποιήσει την επιστημονική Γνώση και τις νέες τεχνολογίες και πρωτίστως να επιδείξει πραγματική και ουσιαστική βούληση.

 

* Η Ελένη Βατσινά είναι επιχειρηματίας, υποψήφια βουλευτής Ηρακλείου με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ