Ειρήνη Ουσταγιαννάκη- Ταχατάκη: Ο λαογραφικός "φάρος" των Αρχανών

Αναστασία Γεωργιάδου
Αναστασία Γεωργιάδου

"Με μόνο όπλο το μαγνητόφωνό της, διέσωσε και κατέγραψε όλη τη Λαογραφία των Αρχανών"

Της Αναστασίας Γεωργιάδου *

Για κάποιους Αρχανιώτες υπήρξε η αγαπημένη δασκάλα των παιδικών τους χρόνων και για εμάς τους νεότερους η δασκάλα που θα θέλαμε να γίνουμε! Ακούραστη, τρυφερή, δυναμική και τόσο εύστροφη. Από τη νεανική της ηλικία γύρισε όλα τα σοκάκια των Αρχανών, συζητώντας με τους γηραιότερους και με μόνο όπλο το μαγνητόφωνό της, διέσωσε και κατέγραψε όλη τη Λαογραφία των Αρχανών. Υπήρξε έτσι ο λογοτεχνικός και λαογραφικός "φάρος" της ιστορικής κωμόπολης μαζί με την αείμνηστη δασκάλα Ελένη Ουσταμανωλάκη- Δουνδουλάκη και τον επίσης εκπαιδευτικό Νικόλαο Χριστινίδη.

Η συζήτηση μαζί της είναι πάντα τόσο ευχάριστη και με τόσα πολλά να σου διηγηθεί. Τι θες να μάθεις; Για την Επανάσταση του 1897, την απαγωγή του Κράιπε, τα χρόνια της Κατοχής, τις ανασκαφές των Αρχανών, τη λαογραφία, το Γιούχτα; Τα περισσότερα, αν όχι όλα, τα έχει γράψει στα βιβλία της και έχει μιλήσει στη ψυχή μας. Έχει διακριθεί 4 φορές από την Ακαδημία Αθηνών για σχετικές με τη λαογραφία συλλογές και έχει συγγράψει πληθώρα βιβλίων ιστορικών, λαογραφικών, ταξιδιωτικών, θεατρικών, ζωγραφικών, κεντητικών, αγιογραφιών κλπ. Έχει διατελέσει και γραμματέας του Μορφωτικού Συλλόγου Αρχανών με πλούσια δράση.

Αυτή τη σπουδαία ύπαρξη θα τιμήσουμε για την προσφορά και το έργο της, την ημέρα της γυναίκας στην Παλιά Ηλεκτρική Αρχανών, υπενθυμίζοντας στις γυναίκες του σήμερα την πολύπλευρη προσωπικότητα που οφείλουν να έχουν.


* Η κ. Αναστασία Γεωργιάδου είναι Φιλόλογος- Ειδική Παιδαγωγός (MEd), Τοπικός Σύμβουλος Αρχανών

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ