SOS η "ΕΙΡΗΝΗ ΑΕ" σε κίνδυνο

Δημήτρης Σαρρής
Δημήτρης Σαρρής
SOS η "ΕΙΡΗΝΗ ΑΕ" σε κίνδυνο

"Βόμβα εν αιθρία" αποτέλεσε η επιστολή –τελεσίγραφο της ΕΤΑΔ

Του Δημήτρη Σαρρή

"Βόμβα εν αιθρία" αποτέλεσε μία επιστολή –τελεσίγραφο ,προερχόμενη από την ΕΤΑΔ(Εταιρεία Αξιοποίησης Ακινήτων Δημοσίου),με υπογραφή της  Γεν.Δ/ντριας  κας Αγγέλας Μιχαλοπούλου,απευθυνόμενη στο ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΚΘΕΣΙΑΚΌ ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΗΤΗΣ,με την οποία μας  διατάσσει εντός είκοσι ημερών να προβούμε στην ΠΑΡΑΔΟΣΗ –ΠΑΡΑΛΑΒΗ του τμημάτων του Ακινήτου στην πρώην Αμερικανική Βάση Γουρνών ,με κωδικό Α.Β.Κ.289 Νομού Ηρακλείου, καθότι ,όπως μας πληροφορεί με Απόφαση του Διευθύνοντος Συμβούλου<< έγινε ανάκληση της κατά χρήση  παραχώρησης στην Αναπτυξιακή Εταιρεία Γουρνών "ΕΙΡΗΝΗ ΑΕ" των 51.000 τ.μ. και των 4.401 τ.μ.με σκοπό την στέγαση της εταιρείας με τις παρακάτω Αποφάσεις 

(1.αρ.20)27.11.1997  2.11) αρ.2.6.2005 /Ε16   και 3.¨αρ.4/5.02.2004/ΣΤ.1)

Ποιο όμως είναι το Ιστορικό μιας τέτοιας μη αναμενόμενης δυσάρεστης εξέλιξης:

Στις 22 Αυγούστου 1996 καταχωρήθηκε στο Μητρώο Ανωνύμων Εταιριών της Νομαρχίας Ηρακλείου και έλαβε τον αριθμό 36341/70/β/96/49 η Ανώνυμη Εταιρεία Γουρνών <<ΕΙΡΗΝΗ ΑΕ>>.

Κύριος σκοπός της Εταιρείας είναι  η προγραμματισμένη μετατροπή του χώρου της Παλαιάς Αμερικανικής Στρατιωτικής Βάσης Γουρνών Ηρακλείου σε χώρο Ειρηνικών και Αναπτυξιακών δραστηριοτήτων ,με στόχο την ανάδειξη της Κρήτης σε Επιστημονικό Τεχνολογικό .Ερευνητικό .Πολιτιστικό και Οικονομικό κέντρο της Νοτιανατολικής Μεσογείου. Κλπ κλπ.

Διάρκεια της Εταιρεία ορίστηκαν τα εκατό (100) έτη από την σύσταση της.

Μέτοχοι της Εταρείας είναι

-Η περιφέρεια Κρήτης (με 33%)

-Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης (με 33%)

Ο Δήμος Χερσονήσου (με 22%)

Και η ΠΕΔ Κρήτης (με11%)

Με Επίσημο δε Παραχωρητήριο  η Κτηματική  Υπηρεσία  του  Δημοσίου

παραχώρησε στην "ΕΙΡΗΝΗ ΑΕ" Έκταση 51 στρεμμάτων συν 4401 στρεμμάτων, με διάρκεια αρχικά  από το 1997 μέχρι το 31/12/2012 ενώ με δεύτερο Παραχωρητήριο στις 10/06/2005 παρέτεινε την διάρκεια παραχώρησης μέχρι το 2025!!!

Πάνω λοιπόν στις παραχωρημένες εκτάσεις και με Δημοπρατούσα Αρχή τον ΟΑΝΑΚ (Οργανισμός Ανάπτυξης Ανατολικής Κρήτης) και με εποπτεία την Νομαρχία Ηρακλείου  κατασκευάστηκε  ένα τεράστιο πολυτελές συγκρότημα το ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΗΤΗΣ, εμβαδού περίπου  επτά στρεμμάτων ,με χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού προγράμματος COMVER  καθώς και του ΠΕΠ Κρητης, με σύνολο δαπανών 1.562.114,347  Δραχμές.!!!!!

Εταίροι του ΔΕΚΚρήτης είναι 

-Η Αναπτυξιακή Εταιρία Γουρνών "ΕΙΡΗΝΗ ΑΕ"

-Το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Ηρακλείου

-η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

Με νομική υπόσταση ως Αστική Εταιρεία Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα .

Η  Εταιρεία "ΕΙΡΗΝΗ ΑΕ" με την σειρά της παραχώρησε την επίμαχη έκταση αυτή στην θυγατρική της Εταιρεία "ΔΕΚΚρητης" με σχετικό παραχωρητήριο μέχρι το 2025.

Για είκοσι πέντε λοιπόν περίπου χρόνια το ΔΕΚΚ φιλοξένησε λαμπρά εκθεσιακά εμπορικά, συναυλιακά, πολιτιστικά γεγονότα που άφησαν εποχή ,στηρίζοντας ενεργά τους παραγωγούς  της Κρήτης προβάλλοντας τα προϊόντα τους, στηρίζοντας την Εξωστρέφεια της Οικονομίας της.

Επειδή δε το όλο συγκρότημα του ΔΕΚΚ,μετά από είκοσι πέντε χρόνια λειτουργίας του χρειάζεται γενναία Ενεργειακή Αναβάθμιση του κτιρίου και ανανέωση του Η/Μ εξοπλισμού του,, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί ,λόγω κόστους,μόνο με ένταξη των εργασιών αυτών σε κάποιο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα όπως ΕΣΠΑ η  LEADER τα οποία απαιτούν δικαίωμα χρήσης του ακινήτου για είκοσι (20)τουλάχιστον έτη, με επιστολή μας προς τον Πρόεδρο της ΕΤΑΔ ζητήσαμε,προ΄πολλού, να μας δοθεί παράταση της παραχώρησης για είκοσι τουλάχιστον χρόνια .

Μετά μακρά περίοδο σιωπής ,τελικά χωρίς διαβούλευση,χωρίς διάλογο,χωρίς καν εΙδοποίηση, μας απεστάλη το απαράδεκτο αυτό Τελεσίγραφο Εξωσης μας , πέντε χρόνια πριν την λήξη της προθεσμίας παραχώρησης ,χωρίς να παραβιάσουμε κανένα από τους όρους που τέθηκαν,με  Απόφαση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΤΑΔ ,ενώ όπως το καταστατικό της αναφέρει  οι  παραχωρήσεις   χώρων ,υπάγονται αποκλειστικά στην αρμοδιότητα του Διοικητικού Συμβουλίου.

Εκμεταλλευόμενοι την αρχή ότι "τα υπερκείμενα τοις υποκεμένοις" μας έδωσαν το το οικόπεδο ,στο οποίο επενδύσαμε ενάμιση Δις Δραχμές και τώρα μας το παίρνουν πίσω ,δημεύοντας και το τεράστιο κτιριακό συγκρότημα του ΔΕΚΚ. Σημειωτέον ότι όλη η έκταση της πρώην Αμερικανικής Βάσης ήταν περιουσία κρητικών αγροτών που απαλλοτριώθηκε ,για κομμάτι ψωμί, προς χάριν των Συμμαχικών μας υποχρεώσεων προς τους Αμερικανούς.

Επειδή αυτή η δυσμενής εξέλιξη πλήττει καίρια την οικονομία της Κρήτης και τους προοδευτικούς παραγωγούς της που στο ΔΕΚΚ   έχουν το μοναδικό αξιόλογο χώρο προβολής των προϊόντων του τίμιου μόχθου τους τον οποίο μας  αφαιρεί δημεύοντας τον η ΕΤΑΔ ,δηλώνουμε  όπως τόνισε  Ο Περιφερειάρχης Κρήτης επειδή το τελεσίγραφο αυτό καταπατά τα  χρηστά συναλλακτικά ήθη , παραβιάζοντας βάναυσα  τα συμφωνηθέντα  και   προσβάλει   στον Κρητικό Λαό, αρνούμεθα να συμμορφωθούμε στις εντολές του και δηλώνουμε ότι δεν θα παραδώσουμε αμαχητί τα κλειδιά.

Καλούμε δε τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας να παρέμβει άμεσα στο Δ.Σ. της ΕΤΑΔ  ώστε αφενός να ακυρώσει του αυταρχικής έμπνευσης και σκοτεινών προς διερεύνηση σκοπιμοτήτων, Τελεσίγραφο και να μας δώσει παράταση παραχώρησης για χρήση τριάντα ακόμη χρόνια .άν και δικαιούμεθα οριστική   παραχώρηση της επίμαχης έκτασης στην Εταιρεία ΕΙΡΗΝΗΑΕ,καθόσον όταν τέθηκε το θέμα της αξιοποίησης ,μέσω εξεύρεσης Επενδυτή, των 350 στρεμμάτων προς την θάλασσα,των οποίων ο διαγωνισμός είναι στον αέρα, υπήρξε επίσημη υπόσχεση ότι τα 51 συν 4 στρέμματα θα δοθούν ως αντισταθμιστικό όφελος στην Τοτική Κοινωνία..

Και αντί του Μάννα χολή .Αντί παραχώρησης έξωση . Όμως Δεν θα περάσει …

Δημητρης Σαρρής

Τ.ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ. (Άμισθος Πρόεδρος του ΔΕΚΚ) 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ