Κορωνοϊός: Τα νέα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση υπό το φόβο της εξάπλωσης

Οι αποφάσεις θα ληφθούν εντός της εβδομάδας - Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία

Η μείωση του αριθμού των ημερησίων κρουσμάτων του κορωνοϊού τη Δευτέρα κάτω από τα 200 (Δείτε ΕΔΩ) μπορεί να αποτελεί μια θετική ένδειξη, ωστόσο κυβέρνηση και επιστήμονες δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο μιας περαιτέρω εξάπλωσης του Covid 19 στη χώρα μας, ειδικά έως το τέλος του μήνα, οπότε και αναμένεται η επιστροφή όλων των αδειούχων στα αστικά κέντρα.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη (Δείτε ΕΔΩ), τέθηκαν επί τάπητος όλα τα δεδομένα από το μέτωπο της πανδημίας, με τον πρωθυπουργό να υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση είναι καθ' όλα έτοιμη να αναλάβει μέτρα τοπικού χαρακτήρα, όπου κι αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας θα συνεδριάσει την Τετάρτη και θα κληθεί να αποφασίσει για τις κατευθύνσεις που θα ακολουθήσει στο πλαίσιο της αποτροπής της περαιτέρω εξάπλωσης του κορωνοϊού. Οι εισηγήσεις που θα κάνει η Επιτροπή θα διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στις τελικές αποφάσεις που θα λάβει ο πρωθυπουργός την Παρασκευή, όπως ανέφερε η τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Ειδικότερα, οι παρεμβάσεις που θα τεθούν σε συζήτηση αφορούν στα εξής:

  • Αξιολόγηση μέτρων προηγούμενων ημερών με βάση την πορεία των κρουσμάτων και τα επιδημιολογικά δεδομένα για να δουν αν αυτά έχουν αποδώσει.
  • Απόφαση για το αν θα γίνει η χρήση μάσκας υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς χώρους.
  • Τι θα γίνει με την τηλεργασία - Πόσοι κλάδοι μπορούν να την εφαρμόσουν.
  • Στοχευμένα τεστ (ηλικιακές ομάδες – περιοχές).
  • Τοπικά lockdown.
  • Μέτρα τύπου «Πόρου» σε μεγάλα αστικά κέντρα αν υπάρχει εξάπλωση του κορωνοϊού.

Γιαμαρέλλου: Οι προτάσεις μας για τα σχολεία

Την ίδια ώρα, πάντως, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN TV, η καθηγήτρια Παθολογίας, Ελένη Γιαμαρέλλου, αναφέρθηκε στην αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, τονίζοντας το πόσο σημαντικό είναι να φοράμε μάσκα και να κρατούμε αποστάσεις.  Παράλληλα, έκανε ειδική αναφορά στο πώς θα πρέπει να λειτουργήσουν τα σχολεία από τις 7 Σεπτεμβρίου (το άνοιγμά τους επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας).

«Στο χέρι μας είναι να απαλλαγούμε από το δεύτερο κύμα κορωνοϊού αν εφαρμόζουμε τα μέτρα», τονίζει η καθηγήτρια Παθολογίας, Ελένη Γιαμαρέλλου, μιλώντας στο OPEN, και τονίζει την αναγκαιότητα της μάσκας και των κοινωνικών αποστάσεων, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού στη χώρα μας. Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παθολογίας, οι ασυμπτωματικοί ασθενείς, που υπολογίζονται έως 15.000 θεωρούνται «βόμβες» διασποράς του ιού και γι’ αυτό πρέπει όλοι να φορούν μάσκα, ώστε να περιοριστεί ο ιός.

Κληθείσα να σχολιάσει τι θα γίνει με το άνοιγμα των σχολείων και πώς οι μαθητές πρέπει να επιστρέψουν στα θρανία, η κυρία Γιαμαρέλλου έφερε ως παράδειγμα το μέτρο που πρότειναν Δανία και Φινλανδία. Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παθολογίας, τα παιδιά που είναι κάτω των 11 ετών δεν νοσούν και δεν μπορούν να κολλήσουν τους μεγαλύτερους σε ηλικία πολίτες. Γι’ αυτό και αναφερόμενη στη χρήση μάσκας από τους μαθητές, προτείνει τα εξής:

  • Τα παιδιά του Δημοτικού μπορούν να μην φορούν μάσκα
  • Να βρεθούν μεγαλύτερες αίθουσες και να τηρηθούν αποστάσεις
  • Να μην κάνουν διαλείμματα όλοι μαζί για να αποφευχθεί ο συνωστισμός
  • Να χωριστούν σε δύο βάρδιες οι μαθητές που θα πηγαίνουν σχολείο
  • Να φορούν υποχρεωτικά μάσκα δάσκαλοι, καθηγητής και μαθητές

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ