Ανατροπή: Σώζονται και δεν κόβονται τα δέντρα στη λεωφόρο Δημοκρατίας

Μαρία Αγαπάκη
Μαρία Αγαπάκη

Το σκεπτικό της απόφασης του Δικαστηρίου

Η απόλυτη ανατροπή συνέβη την Τετάρτη στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου καθώς η πρόεδρος του Δικαστηρίου έκανε δεκτή την αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων για μη κοπή δέντρων, που συζητήθηκαν στις 7 Απριλίου 2023.

Συνεπώς σύμφωνα πάντα με την απόφαση της προέδρου του Δικαστηρίου απαγορεύεται προσωρινά η υλοτομία των δέντρων που αναφέρονται στην αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων.

Πρόκειται για τα δέντρα στη λεωφόρο Δημοκρατίας, στο ύψος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και της σχολικής μονάδας πλησίον (3ου Γυμνασίου και Λυκείου) καθώς επίσης και στον Μασταμπά αλλά και δύο πεύκα στην πλατεία Σινάνη.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν ήδη εκδοθεί δύο αποφάσεις από τα Δικαστήρια οι οποίες έκαναν δεκτή την ένσταση του Δήμου Ηρακλείου και επέτρεπαν την κοπή δέντρων στο αλσύλιο των Δειλινών αλλά και το κλάδεμα και κοπές, όπου απαιτούνταν αναγκαίο, στο νεκροταφείο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Σύμφωνα με την δικηγόρο και εκπρόσωπο των κατοίκων η οποία κατέθεσε τα ασφαλιστικά μέτρα κ. Αθανασία Παπαδημητρίου: «οι δύο αποφάσεις απέρριπταν τις προηγούμενες αιτήσεις επειδή, κατά το σκεπτικό της δικάστριας, "αρμόδιος για την προστασία του πρασίνου είναι ο Δήμος και αυτός γνωρίζει καλύτερα"».

Ταυτόχρονα η ίδια τονίζει ότι πρόκειται για μία συλλογική νίκη του κινήματος των κατοίκων για τη διάσωση των δέντρων στο Ηράκλειο.

dentra leoforos dimokratias2

Το σκεπτικό της απόφασης

Σύμφωνα με την απόφαση 412/2023 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου κρίνεται ότι:

«Η σημασία που έχει για τον άνθρωπο, σήμερα ειδικά, η διάσωση του φυσικού περιβάλλοντος, μέρος του οποίου είναι κάθε δέντρο, είναι μάλλον δύσκολο να περιγραφεί με λέξεις. Ο γνώμονας κάθε σχετικής ενέργειας για τους φορείς που είναι εντεταλμένοι με την προστασία του πρέπει να είναι η διάσωση και όχι η καταστροφή του. Η ενδόμυχη αιτιολογία λήψεως των αποφάσεων υλοτόμησης, που είναι ότι οποιαδήποτε ενέργεια προς διάσωση δέντρου απορρίπτεται εξαρχής ως κοστοβόρα, χρονοβόρα ή ενοχλητική δεν μπορεί να γίνει δεκτή. Σε κάθε περίπτωση πιθανολογήθηκε ότι η απορρέουσα από τον κανονισμό πρασίνου του Δήμου υποχρέωση να ανικαθιστά «άμεσα» κάθε δέντρο που υλοτομείται με άλλα δύο δέντρα, δεν μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα εφόσον σχετικές μελέτες δεν έχουν συνταχθεί. Από τα ανωτέρω συνάγεγεται ότι η υλοτομία των δέντρων «για λόγους επικινδυνότητας» χωρίς την κατά τον ενδεδειγμένο επιστημονικά τρόπο τεκμηρίωση αυτής καθώς και χωρίς την εξάντληση των δυνατοτήτων διάσωσής τους, είναι πράξη η οποία έρχεται σε αντίθεση με την εκπορευόμενη από το Σύνταγμα, τους εθνικούς και τους ευρωπαϊκούς νόμους και το καταστατικό των αρμοδίων υπηρεσιών υποχρέωση προστασίας του κοινωνικού αγαθού του περιβάλλοντος.»

dentra leoforos dimokratias3dentra leoforos dimokratias4

Δείτε επίσης:

Απορρίφθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα για τα δέντρα στον Άγιο Κωνσταντίνο και τα Δειλινά

Νέα ασφαλιστικά μέτρα ενάντια στην κοπή δέντρων στο Ηράκλειο

Ξεκίνησαν οι κοπές δέντρων στα Δειλινά

Δεν κόβονται αλλά... κλαδεύονται - για την ώρα - τα δέντρα στον Άγιο Κωνσταντίνο

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ