Η εξ αποστάσεως εξεταστική φέρνει σε κόντρα φοιτητές και καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης

Κατερίνα Μυλωνά
Κατερίνα Μυλωνά

Οδηγίες που προκαλούν πονοκέφαλο στους φοιτητές, από τη μία, και η πρόκληση του αδιάβλητου για τους καθηγητές, από την άλλη, φέρνουν αντιδράσεις

Της Κατερίνας Μυλωνά 

 

Σε ένα σημείο, όλοι συμφωνούν: η παράδοση των μαθημάτων και η εξέτασή τους είναι καλύτερα να γίνεται δια ζώσης και όχι εξ αποστάσεως. Όμως, ο κορωνοϊός έχει ανατρέψει τα σχέδια φοιτητών και καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Πέρα από το γεγονός ότι το μέλλον παραμένει άγνωστο, αφού δεν έχουν γίνει ακόμα επίσημες ανακοινώσεις για το πότε και πώς θα υποδεχτούν και πάλι τα αμφιθέατρα τους φοιτητές, ο τρόπος που γίνεται η εξ αποστάσεως εξεταστική προκαλεί ορισμένα προβλήματα.

Οδηγίες για μάστερ!

Φοιτητές αναφέρουν στο Cretalive ότι καθηγητές τους δίνουν τόσο λεπτομερείς οδηγίες για το πώς πρέπει να εξετάζονται, που είναι φυσικώς αδύνατο να τις ακολουθήσουν. Μεταξύ άλλων, σε μήνυμα μέλους ΔΕΠ του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών αναφέρονται τα εξής

«Καθ' όλη τη διάρκεια της εξέτασης, ο εξεταζόμενος πρέπει να κάθεται στο τραπέζι εξέτασης. Δεν επιτρέπεται απομάκρυνση του εξεταζόμενου από τη θέση αυτή καθ' όλη τη διάρκεια της εξέτασης. Τουαλέτα δεν επιτρέπεται.

Δεν επιτρέπεται να αποχωρήσει κανείς πριν το τέλος της εξέτασης. Αποχώρηση χωρίς να υπάρξει επανασύνδεση και σωστή ενημέρωσή μας για τη διακοπή θα τιμωρείται.

Ενδέχεται να υπάρξει και προφορική εξέταση σε περιπτώσεις που θα κρίνουμε ό,τι χρειάζεται (πχ. αν υπάρξει μια διακοπή ρεύματος και χαθεί η σύνδεση).»

Σημειώνεται πως δεν είναι η πρώτη φορά που η εξέταση γίνεται με αντίστοιχες οδηγίες 

Παράλληλα, φοιτητικές παρατάξεις διαμαρτύρονται, μεταξύ άλλων, για περιορισμένο χρόνο εξέτασης, για πολλαπλές εξετάσεις σε ένα μόνο μάθημα που τους οδηγούν σε εξάντληση.

Στοίχημα το αδιάβλητο

Δυστυχώς, σε πολλά Πανεπιστήμια της χώρας πολλοί καθηγητές διαμαρτύρονταν ότι η εμπειρία από τον Ιούνιο και το Σεπτέμβριο έδειξε ότι η εξεταστική από απόσταση δεν είναι και αδιάβλητη. Συνεπώς, πολλοί καθηγητές οδηγούνται σε συγκεκριμένες λύσεις για να βαθμολογήσουν τους φοιτητές όπως πρέπει.

Αναφορικά με τις διαμαρτυρίες, ο πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Π.Κ., κ.  Αντώνης Αργυρός, αναφέρει στο Cretalive πως «η διεξαγωγή αδιάβλητων εξετάσεων αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για το Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών, δεδομένου ότι αυτές συμβάλουν στη διασφάλιση της ποιότητας σπουδών και στη δίκαιη αξιολόγηση των φοιτητών. Σε κάθε περίπτωση, ο κάθε διδάσκων αλλά και το Τμήμα συνολικά είναι διατεθειμένοι να ακούσουν σχόλια και παρατηρήσεις, στο πλαίσιο ενός διαλόγου ο φυσικός χώρος του οποίου είναι το Πανεπιστήμιο και όχι τα ΜΜΕ

 

Ο πρόεδρος του Τμήματος Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, κ. Θεόδουλος Γαρεφαλάκης, αναφέρει πως το ΤΜΕΜ είναι ένα από τα τμήματα που δίνουν υποχρεωτικά μαθήματα σύμφωνα με τους κανόνες της εμβόλιμης εξεταστικής, όπως έγινε τον Ιούνιο και το Σεπτέμβριο. Οι μόνοι κανόνες, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να μένει ανοιχτή η κάμερα αλλά και το μικρόφωνο. Οι καθηγητές επιλέγουν, πέρα από τη γραπτή εξέταση, να ακολουθεί και προφορική για να ελέγχουν τις γνώσεις των φοιτητών.

Σημειώνει πως κανείς δεν επέλεξε να γίνεται με αυτό τον τρόπο η εξεταστική, μάλιστα, όπως αναφέρει, το Σεπτέμβριο, οπότε και υπήρχε η δυνατότητα επιλογής, το Τμήμα έδινε το περιθώριο στον ίδιο το φοιτητή να διαλέξει αν προτιμά να εξεταστεί με φυσικό τόπο ή εξ αποστάσεως.

«Η εξ αποστάσεως είναι η δυσκολότερη και πιο χρονοβόρα, δύσκολη εξεταστική, κάνουμε ό,τι μπορούμε για το αδιάβλητο, για αυτό υπάρχουν και οι προφορικές εξετάσεις. Όπως και να έχει, δεν είναι ο τύπος της εξέτασης που θα επιλέγαμε σε άλλες συνθήκες», σχολιάζει και σημειώνει πως δεν υπάρχει κανένας άλλος διαθέσιμος τρόπος εξέτασης τη δεδομένη στιγμή.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ