Τι υποστήριξε ο δικηγόρος του Χ. Ρίχτερ ενώπιον του ΣτΕ

Τι υποστήριξε ο δικηγόρος του Χ. Ρίχτερ ενώπιον του ΣτΕ

Ξεκίνησε η συζήτηση για την αίτηση ακύρωσης του Γερμανού καθηγητή σε βάρος της απόφασης του Πανεπιστημίου Κρήτης να του αφαιρέσει τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα

Ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης ενώπιον του Γ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (Δείτε ΕΔΩ) η αίτηση ακύρωσης του Γερμανού καθηγητή Χάινς Ρίχτερ, κατά της απόφασης της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου με την οποία του είχε αφαιρεθεί ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του ιδρύματος.

Η διαδικασία ξεκίνησε με την εισήγηση του δικηγόρου Αθανάσιου Αναγνωστόπουλου, που εκπροσωπεί τον Χάινς Ρίχτερ. Ο κ. Αναγνωστόπουλος κατά την έναρξη της τοποθέτησής του έκανε λόγο για «πρωτοφανή υπόθεση που έχει προκαλέσει αρνητική κατάπληξη στον νομικό κόσμο».

Μεταξύ άλλων ο δικηγόρος του Γερμανού καθηγητή υποστήριξε ότι η διοικητική δίωξη του Πανεπιστημίου Κρήτης σε βάρος του Χάινς Ρίχτερ δεν μπορεί να ευσταθεί νομικά δεδομένου ότι ο τίτλος που του είχε απονεμηθεί έχει τιμητικό χαρακτήρα και ουδέποτε ανέλαβε ακαδημαϊκά καθήκοντα στο Ίδρυμα.

Ακόμη, επικαλούμενος τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του Πανεπιστημίου Κρήτης ο κ. Αναγνωστόπουλος τόνισε ότι ο τίτλος που απονεμήθηκε στον Γερμανό καθηγητή θα μπορούσε να αφαιρεθεί μόνο στην περίπτωση που συνέτρεχαν σοβαροί λόγοι τρώσης του κύρους του ιδρύματος.

Όπως υποστήριξε ο δικηγόρος του Χ. Ρίχτερ ενώπιον του ΣτΕ το Πανεπιστήμιο Κρήτης εντόπισε τους λόγους εκείνους που το ώθησαν να αφαιρέσει τον τίτλο από τον καθηγητή στο περιεχόμενο μιας συνέντευξής του, ωστόσο ισχυρίστηκε ότι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο το ίδρυμα προχώρησε στην απόφασή του ήταν οι «τεταμένες σχέσεις που προκαλούσε η μη ανάκληση της διδακτορίας από την τοπική κοινωνία».

Καταλήγοντας ο κ. Αναγνωστόπουλος σημείωσε ότι το Πανεπιστήμιο Κρήτης προχώρησε στην αφαίρεση του τίτλου από τον καθηγητή Ρίχτερ για λόγους προσχηματικούς, ενώ η πραγματική αιτία ήταν η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας.

Υπενθυμίζεται ότι στον Χάινς Ρίχτερ, ο οποίος είχε εκδώσει βιβλίο για τη Μάχη της Κρήτης, είχε απονεμηθεί από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα, κατόπιν πρότασης διδάσκοντα στο τμήμα, ο οποίος πλέον έχει, με αίτημά του, μετακινηθεί σε άλλο ακαδημαϊκό ίδρυμα.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ