Νίκη Ξυλούρη: «Η κρητική μουσική είναι βαθιά εσωτερική, άλλες φορές διονυσιακή»

Νίκη Ξυλούρη: «Η κρητική μουσική είναι βαθιά εσωτερική, άλλες φορές διονυσιακή»
Κατερίνα Μυλωνά
Κατερίνα Μυλωνά

Μεγάλωσε σε μία μουσική οικογένεια, κόρη του Ψαραντώνη, ανιψιά του Νίκου Ξυλούρη… «Από παιδί με μάγευε η μουσική, η δύναμή της να δημιουργεί  και να εντείνει συναισθήματα», θυμάται η ίδια.

Της Κατερίνας Μυλωνά

Υπάρχουν αυτοί οι καλλιτέχνες που καταφέρνουν να κάνουν τον κόσμο να ανατριχιάζει. Η Νίκη Ξυλούρη ανήκει σε αυτή την κατηγορία των ανθρώπων που όταν ανεβαίνουν στη σκηνή, τα πλήθη μαγεύονται.

«Να νιώθεις αυτό που τραγουδάς, πιστεύω, είναι πολύ σημαντικό. Να  συμμετέχεις με την ψυχή, να γίνεται εικόνα μέσα σου και να μπορεί έτσι  να τη "δει"  μέσω της ακοής και ο ακροατής», έτσι περιγράφει η ίδια στο Cretalive ό,τι συμβαίνει την ώρα της δικής της ερμηνείας.

Μεγάλωσε σε μία μουσική οικογένεια, κόρη του Ψαραντώνη, ανιψιά του Νίκου Ξυλούρη… «Από παιδί με μάγευε η μουσική, η δύναμή της να δημιουργεί  και να εντείνει συναισθήματα», θυμάται η ίδια.

Νίκη Ξυλούρη
Φωτογραφία: Nikos Skoulas

Η κρητική μουσική είναι διονυσιακή

Έχει λάβει μέρος σε πολλά φεστιβάλ ανά τον κόσμο και έχει αγκαλιαστεί από το κοινό, σε όποια μεριά του πλανήτη και αν είναι. «Η κρητική μουσική είναι βαθιά εσωτερική, άλλες φορές διονυσιακή... Έχει όλα τα στοιχεία ώστε να γοητεύει έναν "ανοιχτό" ακροατή. Σήμερα, μέσα από το διαδίκτυο, το τοπικό μπορεί εύκολα να γίνει παγκόσμιο. Αλλά, ακόμα και στο παρελθόν που δεν υπήρχε αυτή η άνεση στην επικοινωνία και οι διοργανωτές των φεστιβάλ ταξίδευαν ανά τον κόσμο για να μπορέσουν να ακούσουν και να επιλέξουν τους μουσικούς που συμμετείχαν στα φεστιβάλ αυτά, η κρητική μουσική έχαιρε μεγάλης αποδοχής από το όποιας εθνικότητας κοινό», περιγράφει.

Η Νίκη Ξυλούρη αισθάνεται όμορφα με το κοινό που ακούει και συμμετέχει. «Με συγκινεί το κοινό που λαχταρά να μας ακούσει όπως είναι οι Έλληνες του εξωτερικού», αναφέρει.

«Περίοδος δοκιμασίας και αναθεώρησης»

Για την πανδημία, αναφέρει πως για την ίδια ήταν μία περίοδος δοκιμασίας και αναθεώρησης για το όλον (πολυδιάστατη). Εκείνη την περίοδο, με τα απαραίτητα μέτρα κατά του κορωνοϊού, έκανε πρόβα με τα αδέλφια, τον πατέρα της και φίλους μουσικούς. «Εκείνο το διάστημα ηχογραφήσαμε στο σπίτι τον Ερωτόκριτο», αναφέρει.

Ξυλούρη Νίκη
Φωτογραφία: Kostas Broumas 

Οι συναυλίες τής έλειψαν και τής λείπουν ακόμα και τώρα. «Ήταν μεγάλο το διάστημα της αναγκαστικής αποχής και θα χρειαστεί ο ανάλογος χρόνος ώστε να καλυφθεί αυτό το κενό», αναφέρει.

Την ερχόμενη Τετάρτη, 13 Ιουλίου, θα συμμετάσχει σε συναυλία με τον Ψαραντώνη, τον Ψαρογιώργη, τον Λάμπη Ξυλούρη και τον Ανδρέα Αρβανίτη στην Αθήνα, στο Θέατρο Βράχων "Μελίνα Μερκούρη" στο Βύρωνα.


Στις 16 Ιουλίου θα βρίσκεται στην Κρήτη, στην πλατεία στο Σκαλάνι, για να δώσει συναυλία με τους Βαγγέλη Συλιγάρδο, Κώστα Μακάκη και Φάνη Καρούζο.

Το Σάββατο 23 Ιουλίου θα συμμετάσχει στο "Φεστιβάλ Γης", στην Αγυιά, στα Χανιά.

Στις 28 Ιουλίου θα είναι στο 2ο Φεστιβάλ Κάραβος στον Πλακιά.

Στις 2 Αυγούστου θα συμμετάσχει στην εκδήλωση «200 χρόνια από το πρώτο ολοκαύτωμα των Ανωγείων», στα Ανώγεια, με την ορχήστρα σύγχρονης μουσικής της ΕΡΤ «Στο Φως της Μνήμης», σε ποίηση του Γιώργη Καράτζη και μουσική επιμέλεια του Πάρη Περυσινάκη.

 

Δείτε επίσης:

Α. Πλεύρη: "Το Ηράκλειο έχει τα προσόντα να γίνει μητροπολιτικό κέντρο πολιτισμού!"

Η Πέλα Σουλτάτου δηλώνει "Κρητικιά", αλλά αυτό ... δεν είναι πάντα για καλό!

Παράταση για τους μικρούς ζωγράφους Εν Δράσει!

Cretalive Εν Δράσει ... αλλά με αποστάσεις!

Άγαλμα Ρωμαίου αυτοκράτορα στο φως: το Cretalive στον χώρο της ανασκαφής της Λύττου!

Ένα Μουσείο ξυλογλυπτικής γεμάτο από... μεράκι

Quiz: Τι γνωρίζετε για τα βιβλία του σπουδαίου Νίκου Καζαντζάκη

Παρακαταθήκη αιώνων: Από την Κρητική Αναγέννηση στον «Μουσικό Αύγουστο»

Μύρων Μιχαηλίδης: "Η επόμενη χρονιά στο Πολιτιστικό Κέντρο θα είναι υπέροχη!"

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την πρωτοβουλία Cretalive Εν Δράσει

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ