Γιατί όχι; Διεθνές αεροδρόμιο «Μίκης Θεοδωράκης» στο Καστέλι!

Κωστής Μαυρικάκης
Κωστής Μαυρικάκης
Γιατί όχι; Διεθνές αεροδρόμιο «Μίκης Θεοδωράκης» στο Καστέλι!

Η ονομασία του νέου αερολιμένα στο Καστέλι ως διεθνές αεροδρόμιο «Μίκης Θεοδωράκης», θα σηματοδοτεί ό,τι το πιο ισχυρό, σύγχρονο και οικουμενικό πρόσωπο της Κρήτης και της χώρας μας για τα διαπιστευτήριά της στον κόσμο.

Του ΚΩΣΤΗ Ε. ΜΑΥΡΙΚΑΚΗ

Τι είναι αυτό άραγε που και τυπικά επισφραγίζει το πέρασμα στην αιωνιότητα των μεγάλων μορφών που γέννησαν οι λαοί; Τι είναι αυτό που τους χαρίζει την αθανασία, και την κατάλυση του χρόνου; Μα το ελάχιστο, όπως η ονοματοδοσία τους στους δρόμους των πόλεων μέχρι και το μέγιστο, η ονοματοδοσία τους σε εμβληματικά έργα και αναπτυξιακές υποδομές.

Περί τα μέσα του Μαΐου 2019 ο τότε υπουργός υποδομών της κυβέρνησης Σύριζα κ. Χρ. Σπίρτζης είχε δηλώσει ότι θα πρότεινε στον πρωθυπουργό η ονομασία του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι να είναι ένα όνομα που θα παραπέμπει σε ένα ισχυρό brand name για τη χώρα μας. Θα πρότεινε είπε τότε, η ονομασία του νέου διεθνούς αερολιμένα να είναι «El Greco - Δομήνικος Θεοτοκόπουλος». Όνομα που προφανώς για τα δεδομένα της εποχής που έγινε αυτή η σκέψη, ασφαλώς και αποτελούσε το κορυφαίο, το πλέον επιτυχημένο και επιβεβλημένο που θα μπορούσε να επιλέξει η χώρα μας για το μεγάλο αυτό αναπτυξιακό έργο, κατώφλι εισόδου και εξόδου της Κρήτης και της Ελλάδος στον κόσμο.

Το όνομα του πιο μεγάλου τέκνου της αναγεννησιακής Κρήτης που ασφαλώς εξακολουθεί να τιμά αδαπάνητα στο διάβα των αιώνων σε ολόκληρη την οικουμένη την γενέτειρά του. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι ναι μεν ο εκ των κορυφαίων ζωγράφων της Ευρώπης του 16ου αι. μπορεί να γεννήθηκε στην Κρήτη, αλλά στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του έζησε και μεγαλούργησε στη Δύση. Και που κατά συνέπεια, και εκ των πραγμάτων και εκ των καλλιτεχνικών του δημιουργημάτων, κατά το ήμισυ ή ίσως και περισσότερο, ανήκει σε αυτήν, κυρίως στην Ισπανία.

Ωστόσο η μεγάλη εθνική απώλεια με τον θάνατο του επίσης παγκόσμιου τέκνου της Κρήτης και της Ελλάδας Μίκη Θεοδωράκη, τα δεδομένα αλλάζουν! Δεν είναι ο λόγος ότι είναι νωπός ακόμη ο συναισθηματισμός από αυτή τη μεγάλη απώλεια.

αεροδρόμιο Μίκης

Είναι ότι ο Μίκης ενσαρκώνει όσο και ο μεγάλος κρητικός ζωγράφος της Αναγέννησης, όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που ικανοποιούν ένα πανίσχυρο όνομα, ένα brand name επίσης από το χώρο της σύγχρονης τέχνης του 20ου αι., αναγνωρισμένο και πασίγνωστο σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης! Και ναι μεν, χωρίς να μπούμε σε συμψηφισμό, μπορεί να υπάρχουν μάτια στον κόσμο που να μην έχουν δει ποτέ τα εκστατικά δημιουργήματα των πινέλων του El Greco, δεν υπάρχουν όμως αυτιά σε καμιά ήπειρο και χώρα που να μην έχουν ακούσει και να μην έχουν συνεπαρθεί από τις θεσπέσιες μελωδίες και τις μουσικές του Μίκη!

Αφού εκφράζει ό,τι πιο άχραντο Πνευματικό και αληθινά Ελληνικό, που πέρασε αλώβητο από τον Όμηρο ως τις μέρες μας και την αδαπάνητη συνέχεια του Ελληνισμού στο διάβα των αιώνων. Κυρίως όμως, εκφράζει και την αδιάσπαστη ενότητά του στη νέα δύσκολη εποχή που αναδύεται στον κόσμο και στη γειτονιά μας. Αυτό που επιθυμούσε δηλαδή διακαώς και παράγγελνε συνέχεια και ο ίδιος. Τις προηγούμενες μέρες γράφτηκαν εκατοντάδες κείμενα μέσα και έξω από την Ελλάδα για το μέγεθος της οικουμενικής προσωπικότητάς του. Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε άλλη απόπειρα περαιτέρω τεκμηρίωσης αυτής της ύψιστης τιμής που πρέπει να του αποδοθεί, είναι μάταιη και εκ του περισσού.

Η ονομασία κατά συνέπεια του νέου αερολιμένα στο Καστέλι ως διεθνές αεροδρόμιο «Μίκης Θεοδωράκης», θα σηματοδοτεί ό,τι το πιο ισχυρό σύγχρονο και οικουμενικό πρόσωπο της Κρήτης και της χώρας μας για τα διαπιστευτήριά της στον κόσμο! Στην πιο μεγάλη πύλη εισόδου και εξόδου του νησιού μας. Θα αποτελέσει και την επιβεβλημένη μεταθανάτια τυπική θεσμική αναγνώριση της αιωνιότητας από την Πολιτεία, που κερδίζει το μεγάλο οικουμενικό τέκνο της.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας το ενδεχόμενο ονομασίας προς τιμή του τελευταίου παγκόσμιου Έλληνα, αντιμετωπίζεται αν όχι με ενθουσιασμό, τουλάχιστον με πολύ θετική σκέψη και διάθεση από το Μέγαρο Μαξίμου. Τυπικά πρέπει να εκδοθεί και η απόφαση από τον υπουργό υποδομών κ. Αχ. Καραμανλή.

 

Δείτε επίσης:

Ραγίζει ο Όλυμπος, θρηνεί ο Ψηλορείτης

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ