Η αλήθεια για το 21

Η αλήθεια για το 21
Θανάσης Γιαπιτζάκης
Θανάσης Γιαπιτζάκης

Πολλά ήταν τα ψέματα που είπαμε ως εδώ. Ας πούμε και μι’ αλήθεια - κι ας πάει στο καλό. Σημαία από νάυλον, υψώνουμε σημαία πλαστική. Ο κόσμος δεν έχει τίποτε να χάσει και τίποτε να βρει.

Του Θανάση Γιαπιτζάκη

 

Όταν τα έλεγε αυτά ο Διονύσης Σαββόπουλος, ήτανε τότε, στην αρχή της δεκαετίας του Εβδομήντα, πριν πενήντα χρόνια δηλαδή. Τώρα, σε μιαν άλλην εποχή, που ο κορωναϊός «μας ενώνει» …απομονώνοντάς μας (όσο κι αν μας βγάλανε έξω «βόλτα» για οικονομικούς λόγους), γιορτάζουμε την Επανάσταση του 21 χωρίς παρελάσεις που δεν έγιναν ή χωρίς άλλες εκδηλώσεις που δεν γίνονται για την «προστασία της υγείας». Μπορούμε όμως ακόμη να γιορτάζουμε την Επανάσταση του 21, σαν ευκαιρία για περίσκεψη.

      Σαν ευκαιρία να αναλογιζόμαστε το γιατί δεν μαθαίνουμε να σκεφτόμαστε. Και το γιατί δεν σκεφτόμαστε - ώστε να βρίσκουμε και να μαθαίνουμε αλήθειες.

 

 

      Η 25η Μαρτίου μπορεί να πέρασε σαν μια πανηγυρική μέρα, αλλά η Ελληνική Επανάσταση, που θα γιορτάζεται σε όλη τη διάρκεια αυτού του χρόνου για τα διακόσια χρόνια της όποιας ελευθερίας μας, παραμένει ένα λαμπρό πεδίο σκέψης. Βέβαια τα Επτάνησα γιορτάζουνε τα περίπου εκατόν πενήντα χρόνια ελευθερίας τους, η Μακεδονία και η Κρήτη τα σχεδόν εκατό χρόνια ελευθερίας τους, τα Δωδεκάνησα τα εβδομήντα χρόνια ελευθερίας τους, η Κύπρος τα καθόλου χρόνια εθνικής ελευθερίας της. Όμως όλοι μας, σαν Έλληνες, γιορτάζουμε την ίδια ιδέα της ελευθερίας όπως την ξέρουμε στον εθνικό μας ύμνο, που γεννήθηκε κι αυτός από την Ελληνική Επανάσταση.