Η κρητική διατροφή, η μελέτη των 7 χωρών και τα προϊόντα της Κρήτης

Σταύρος Γαβαλάς
Σταύρος Γαβαλάς

"Οι διατροφικοί μας θησαυροί που αποδεδειγμένα κάνουν καλό στην υγεία πωλούνται ως θησαυροί ή πωλούνται σε πολύ χαμηλές τιμές και είναι στα αζήτητα;"

Του Σταύρου Γαβαλά

Η μελέτη των επτά χωρών και η αξιοποίηση της στην Κρήτη μιας και τα αποτελέσματα της ήταν πολύ ενθαρρυντικά για την υγεία των ανθρώπων της.

Καταφέραμε να κεφαλαιοποιήσουμε αυτά τα θαυμαστά αποτελέσματα για τα προϊόντα του νησιού και να περάσει αυτή η υπεραξία στους παραγωγούς.

Τι λέει η έρευνα από τις επτά χώρες που πήραν μέρος στη μελέτη; Ό,τι οι Κρητικοί είχαν τα καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά την υγεία τους ξεπερνώντας ακόμα και τους Ιάπωνες ψαράδες.

Τι τρώγανε τότε οι Κρητικοί; Μα όσπρια, χόρτα, ελαιόλαδο, τυροκομικά, σταφίδα, απάκι, αρνάκι, χοχλιούς, παξιμάδι και σίγουρα πίνανε και τα κρασάκια τους και την τσικουδιά τους και όλα αυτά ντόπια να το τονίσουμε αυτό, ντόπια!

Ούτε πίτσες ούτε χάμπουργκερ ούτε γύρους ούτε καρμπονάρες και σίγουρα όχι αυτά τα fast food που έχουν κατακλύσει τον κόσμο. Οι Κρητικοί ήταν στην κατηγορία του slow food.

Αυτοί λοιπόν οι διατροφικοί θησαυροί που αποδεδειγμένα κάνουν καλό στην υγεία πωλούνται ως θησαυροί ή πωλούνται σε πολύ χαμηλές τιμές και είναι στα αζήτητα;

Η σταφίδα μας την πάτησε και από χρυσοφόρο προϊόν εξαφανίστηκε. Η γραβιέρα μας πωλείται με το ζόρι, το μέλι μας το ίδιο, τα αρνάκια μας το ίδιο, και μόνο το ελαιόλαδο μας φέτος έχει μια καλή τιμή λόγω, όμως, συγκυρίας.

Φαντάζεστε σε αυτή  τη μελέτη να ήταν στη θέση μας οι Ιταλοί, οι Ισπανοί ή κάποιος άλλος λαός, πώς θα την είχαν αξιοποιήσει σαν εργαλείο για να προωθήσουν ακόμα περισσότερο τα προϊόντα τους;

Πού θέλω να καταλήξω; Μα στην παντελή απουσία του κράτους και της περιφέρειας σε αυτό που λέμε παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης της Κρήτης. Έλλειψη σχεδιασμού, οράματος και προγραμματισμού βάζοντας μέσα βέβαια και εμάς τους παραγωγούς και τις οργανώσεις μας που δεν μπόρεσαν από μόνες τους να κάνουν τη διαφορά.

Κακά τα ψέματα, όμως, την εξουσία και τον κουμπαρά για δράσεις και σχεδιασμό που αφορούν τα προϊόντα την έχει η περιφέρεια και η κεντρική πολιτική σκηνή. Ας κάτσουν να ξανασχεδιάσουν πώς θα αξιοποιήσουν όλα τα όπλα που έχουν στη φαρέτρα τους γιατί είναι κρίμα το νησί μας να μην είναι ένας γαστρονομικός προορισμός βασιζόμενο στην ΚΡΗΤΙΚΗ διατροφή και όχι στη μεσογειακή μια και αυτό πάνε να μας το κλέψουν.

Πεδίο δόξας λαμπρό για τον περιφερειάρχη που θα ασχοληθεί πραγματικά με τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα του νησιού γιατί τα προηγούμενα χρόνια τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά για τα προϊόντα μας και θα το ξαναπώ, "κάντε το όπως η Τοσκάνη" που δημιούργησε ένα μύθο γύρω από τα προϊόντα της. Ας κάνουμε και εμείς το ίδιο μα πιο κοντά στο μύθο είμαστε εμείς από αυτούς.......

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ