Νιώθω πόνο στον αυχένα και στη βάση του κεφαλιού- ‘Εχω αυχενικό σύνδρομο;

Ιωάννα Αμερίδου
Ιωάννα Αμερίδου

Είναι ενοχλήματα για τα οποία διαμαρτύρονται συχνά ασθενείς και που περιγράφονται ως αυχενικό σύνδρομο. Ένα σύνδρομο που αφορά τους ορθοπεδικούς και τους νευρολόγους, την κάθε ειδικότητα από άλλη πλευρά.

 

της Ιωάννας Αμερίδου 


‘’ Νιώθω πόνο στον αυχένα και πόνο στη βάση του κεφαλιού. Ο λαιμός μου είναι σαν «πιασμένος». Νιώθω ζάλη και αστάθεια μερικές φορές. Έχω και κάποιο πόνο στο βραχίονα αλλά και στους ώμους. Έχω αυχενικό σύνδρομο; ’’

Είναι ενοχλήματα για τα οποία διαμαρτύρονται συχνά ασθενείς και που περιγράφονται ως αυχενικό σύνδρομο. Ένα σύνδρομο που αφορά τους ορθοπεδικούς και τους νευρολόγους, την κάθε ειδικότητα από άλλη πλευρά.

 

Αυχενικό σύνδρομο από την πλευρά του Νευρολόγου

Τι είναι το αυχενικό σύνδρομο;

Ο όρος φαίνεται ότι είναι λίγο ασαφής και χρησιμοποιείται κυρίως στη χώρα μας. Αποτελεί θέμα συζητήσεως σε επιστημονικά συνέδρια για την ορθότητα του. Τούτο διότι περιγράφει σωρεία συμπτωμάτων που είτε βρίσκονται στην περιοχή του αυχένα ή αντανακλώνται εκεί, ενώ αφορούν άλλες περιοχές. Μάλιστα έχει επικρατήσει σε τέτοιο βαθμό που τον ακούει κανείς και από πολύ νέες ηλικίες, των 20 ετών, που σίγουρα έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάζουν κάποια εκφυλιστική κατάσταση της αυχενικής χώρας.

Σαν πρόβλημα τις περισσότερες φορές εξετάζεται από τους ορθοπεδικούς όμως συγκεκριμένες κλινικές εικόνες αφορούν τη Νευρολογία και έτσι υπάρχει αρκετές φορές επαφή με τέτοιους ασθενείς.

Αναφερόμενα συχνότερα συμπτώματα

-       Πόνος στον αυχένα συνεχής ή διαλείπων

-       Πόνος στους ώμους ή και στους βραχίονες

-       Κεφαλαλγία στη βάση του κεφαλιού ή αίσθημα βάρους

-       Ζάλη, αστάθεια

-       Μουδιάσματα στην περιοχή των χεριών

 

Όπως προανέφερα μπορεί να υπάρχουν συγκεκριμένες ορθοπεδικές αιτίες τις περισσότερες φορές και κάποιες άλλες, νευρολογικές. Στις πρώτες εντάσσονται επιγραμματικά συχνότερα :

-       Κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου στην αυχενική περιοχή

-       Εκφυλιστική δισκοπάθεια ή σπονδυλοαρθρίτιδα

-       Τραυματικοί λόγοι ή καταπόνηση της περιοχής

-       Φλεγμονώδεις, μικροβιολογικές ή ρευματολογικές αιτίες

-       Συγγενείς παθήσεις

-       Νεοπλασίες κτλπ

 

Η νευρολογική προσέγγιση

 

Η λήψη του νευρολογικού ιστορικού και η νευρολογική κλινική εξέταση μπορούν να διαφωτίσουν πτυχές του θέματος. Μπορεί να διασαφηνιστεί για παράδειγμα αν πρόκειται για αυχενογενή κεφαλαλγία ή κεφαλαλγία τάσεως. Αν υπάρχουν δε, ελλείμματα στη νευρολογική εξέταση όπως διαταραχή της αισθητικότητας, διαταραγμένα αντανακλαστικά άκρων,  ελαττωμένη μυική ισχύς μπορούν να συναχθούν συμπεράσματα σχετικά με την κατάσταση των ριζών στον αυχένα ή και των νεύρων. Έτσι αναλόγως, εφόσον χρειάζεται, θα γίνει και η κατάλληλη διερεύνηση απεικονιστικά ή μυογραφικά. Επομένως οι πιο συνηθισμένες νευρολογικές αιτίες είναι :

-       Αυχενική ριζιτική βλάβη

-       Νευρίτιδες, πιο σπάνια η βλάβη βραχιονίου πλέγματος

-       Kεφαλαλγία τάσεως ή αυχενογενής κεφαλαλγία

-       Ακόμη και ινομυαλγία δηλαδή άλγος με ψυχικό κυρίως υπόστρωμα

 

Αντιμετώπιση

 

Περίπου το 90% του αυχενικού άλγους είναι μη ειδικό. Δημιουργείται από τη διαταραχή της ισορροπίας μεταξύ της χαλάρωσης και σύσπασης των μυών, λόγω διαφορετικών αιτίων, και επιφέρει τη μυική τάση. Μπορεί να προέρχεται από την κακή στάση σώματος, την απουσία γυμναστικής, την ύπαρξη έντονης χειρωνακτικής εργασίας ή την πολύωρη χρήση υπολογιστή. Όλα αυτά μπορούν να καταπονήσουν την αυχενική περιοχή και στην πάροδο του χρόνου να επιφέρουν συμπτώματα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις θα βοηθήσει η ξεκούραση, η φυσικοθεραπεία, τεχνικές χαλάρωσης γενικά και από το στρές, η χρήση κάποιου κολλάρου ή και διαφόρων τύπων αναλγητικών για μερικές ημέρες. Η γυμναστική συνεισφέρει τα μέγιστα στη διατήρηση σωστής στάσης του αυχένα.

Όταν υπάρχει διαφορετικό πρόβλημα με πίεση ριζών, εκφυλιστικές αλλοιώσεις ή δισκοκήλη, και εκεί δημιουργείται μυική τάση και εκτιμάται η πιθανότητα χειρουργικής αντιμετώπισης. Στην περίπτωση που δε χρήζει τέτοιας αντιμετώπισης ο ασθενής, τότε προχωρούμε με συντηρητικά μέτρα όπως τα προαναφερθέντα.

Σε κάθε περίπτωση και για συμπτώματα που εμμένουν, ο ασθενής θα πρέπει να επισκεφτεί τον ειδικό, ώστε να διερευνηθεί και να αντιμετωπιστεί κατάλληλα.

 


Η Ιωάννα Αμερίδου είναι Νευρολόγος, MD, PhD


www.neurohelp.gr

 


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ