Μετάλλαξη Όμικρον: Ψυχραιμία, εμβολιασμό και μέτρα προστασίας συνιστούν οι ειδικοί

Μετάλλαξη Όμικρον: Ψυχραιμία, εμβολιασμό και μέτρα προστασίας συνιστούν οι ειδικοί

Επιστήμονες σε όλο τον κόσμο καθησυχάζουν, τονίζοντας πως δεν υπάρχει λόγος να επικρατήσει πανικός, αφού κατ' αρχήν δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία

Με την παραλλαγή Όμικρον του νέου κορωνοϊού να έχει κάνει ήδη την εμφάνισή της και στην Ευρώπη, μετά την Μποτσουάνα – από όπου πήρε και το πρώτο, ανεπίσημο όνομά  της – και τη Νότια Αφρική, αλλά και με ελάχιστα κρούσματα στο Ισραήλ και το Χονγκ Κονγκ, υπάρχει έντονη ανησυχία παγκοσμίως για το αν είναι πιο επικίνδυνη από τις μέχρι σήμερα γνωστές παραλλαγές της νόσου, καθώς οι πρώτες πληροφορίες – αν και συγκεχυμένες, προς το παρόν – αναφέρουν ότι είναι πολύ μεταδοτική, ενώ άγνωστο παραμένει αν τα υπάρχοντα εμβόλια και φάρμακα κατά του κορωνοϊού μπορούν να την αντιμετωπίσουν.

Ωστόσο, τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), όσο και επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, καθησυχάζουν τονίζοντας πως δεν υπάρχει λόγος να επικρατήσει πανικός, αφού κατ’ αρχήν δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία για τη νέα παραλλαγή και, επιπλέον, η επιστήμη διαθέτει την τεχνογνωσία για να αντιμετωπίσει μια νέα μετάλλαξη του ιού, είτε «εμπλουτίζοντας» τα υπάρχοντα εμβόλια, είτε παράγοντας καινούργια.

Ο ΠΟΥ δεν συνιστά περιορισμούς στα ταξίδια, αλλά…

Από την άλλη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μολονότι χαρακτήρισε «παραλλαγή ανησυχίας» την Όμικρον, υπενθύμισε ότι δεν συνιστά τη λήψη μέτρων που θα περιορίζουν τα ταξίδια. Ωστόσο, τόση η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και άλλες χώρες επέβαλαν ήδη ταξιδιωτικούς περιορισμούς για όσους ταξιδεύουν από τη Νότια Αφρική, την Μποτσουάνα και άλλες χώρες της αφρικανικής ηπείρου.

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ, πάντως, στη συνεδρίασή της, δεν αρκέστηκε στο να «βαφτίσει» Όμικρον τη νέα παραλλαγή, αλλά εξέτασε και πόσο δυνητικά επικίνδυνη είναι. Σύμφωνα με αυτή τη συμβουλευτική, τεχνική ομάδα, η πρώτη επιβεβαιωμένη μόλυνση από την Όμικρον προήλθε από ένα δείγμα που είχε ληφθεί στις 9 Νοεμβρίου. Τις τελευταίες εβδομάδες, σε μια περίοδο που συμπίπτει με τον εντοπισμό της νέας παραλλαγής, οι μολύνσεις στη Νότια Αφρική αυξήθηκαν ραγδαία.

«Καταλαβαίνουμε ότι οι άνθρωποι ανησυχούν. Το καλό είναι ότι έχουμε συστήματα παρακολούθησης σε όλο τον κόσμο, για να εντοπίζουμε πολύ γρήγορα αυτές τις παραλλαγές», είπε η επιδημιολόγος Μαρία Βαν Κέρκοβ, καλώντας τους πολίτες να μειώσουν την έκθεσή τους στον ιό, κυρίως τηρώντας τις αποστάσεις, αλλά και να εμβολιαστούν.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ, τα προκαταρκτικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι με την Όμικρον υπάρχει «αυξημένος κίνδυνος επαναμόλυνσης», σε σύγκριση με τις άλλες «παραλλαγές ανησυχίας». Όσο για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, θα χρειαστούν εβδομάδες για να κατανοήσουμε τον πλήρη αντίκτυπο της παραλλαγής, δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Christian Lindmeier.

Ήπια συμπτώματα προκαλεί προς το παρόν, σύμφωνα με στοιχεία από τη Ν. Αφρική

Ενθαρρυντικά στοιχεία σχετικά με τη νέα παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού και, μάλιστα, προερχόμενα από την «πηγή», δηλαδή από τη Νότια Αφρική, σύμφωνα με τα οποία η επονομαζόμενη «μετάλλαξη Μποτσουάνα» προκαλεί – προς το παρόν, τουλάχιστον – ήπια ασθένεια, παραθέτει σε νέα ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος.

Ολόκληρη η ανάρτησή του έχει ως εξής:

«Έγραφα εχθές πως έχουμε προφανώς πολλά αναπάντητα ερωτήματα και μεταξύ αυτών είναι το κατά πόσο η νέα παραλλαγή Όμικρον, αλλάζει την κλινική εικόνα και τη συμπτωματολογία και κυρίως εάν καθιστά τη νόσο σοβαρότερη.

H δρ Angelique Coetzee, πρόεδρος τού Νοτιοαφρικανικού Ιατρικού Συλλόγου, σε δηλώσεις της ανέφερε πως από όσα γνωρίζουν ώς τώρα, η παραλλαγή Όμικρον προκαλεί ήπια ασθένεια. Πιο αναλυτικά, είπε πως τα συμπτώματα φαίνεται να διαρκούν 1-2 ημέρες και είναι κυρίως κούραση και μυαλγίες και κάποιες φορές συνοδεύονται από βήχα. Επίσης, από όσους κόλλησαν, κανείς δεν έχει χάσει την όσφρηση ή τη γεύση του και κάποιοι έχουν ήδη επιστρέψει στο σπίτι τους.

Επίσης, σχολιάζοντας την κατάσταση στα νοσοκομεία, ανέφερε πως δεν αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο φόρτο λόγω εισαγωγών από φορείς της παραλλαγής Όμικρον. Ανέφερε επίσης, πως θα πρέπει να περιμένουμε κάποιες εβδομάδες για περισσότερα στοιχεία για τη μεταδοτικότητα. Κυρίως για να δούμε τι κλινική εικόνα παρουσιάζουν οι ανεμβολίαστοι».

«Συμφωνώ», καταλήγει στην ανάρτησή του ο Ηλίας Μόσιαλος, «με την ήπια και εμπεριστατωμένη της τοποθέτηση στο πρακτορείο Sputnik: ‘Μπορεί να είναι εξαιρετικά μεταδοτικό, ναι, αλλά μέχρι στιγμής οι περιπτώσεις που βλέπουμε είναι εξαιρετικά ήπιες. Ίσως σε δύο εβδομάδες από τώρα να έχω διαφορετική γνώμη, αλλά αυτό είναι που βλέπουμε τώρα. Άρα ανησυχούμε σοβαρά; Όχι. Ανησυχούμε και παρακολουθούμε τι συμβαίνει’». 

«Είναι απίθανο να συμβεί επανεκκίνηση της πανδημίας σε έναν εμβολιασμένο πληθυσμό», λέει Βρετανός ειδικός

Η παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού, είναι απίθανο να «επανεκκινήσει» την πανδημία σε έναν πληθυσμό που έχει εμβολιαστεί ευρέως, σύμφωνα με βρετανικό ειδικό που δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος ότι τα υπάρχοντα εμβόλια μπορούν να προσφέρουν προστασία έναντι της σοβαρής νόσησης από την νέα παραλλαγή του ιού.

 Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Guardian, oι επιστήμονες ανησυχούν για την παραλλαγή B.1.1.529,  καθώς έχει μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων. Η Όμικρον εχει περισσότερες από 30 μεταλλάξεις,  αριθμός υπερδιπλάσιος από αυτόν την παραλλαγής Δέλτα.

Ωστόσο ο καθηγητής παιδιατρικής λοιμωξιολογίας και ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και διευθυντής του Oxford Vaccine Group (το οποίο ανέπτυξε το εμβόλιο της AstraZeneca),  Sir Andrew Pollard, εμφανίζεται καθησυχαστικός. 

«Αν κοιτάξετε πού βρίσκονται οι περισσότερες μεταλλάξεις, είναι σε περιοχές της πρωτεΐνης ακίδας παρόμοιες με εκείνες που έχουν παρατηρηθεί σε άλλες παραλλαγές μέχρι τώρα. Αυτό μας λέει ότι παρά τις μεταλλάξεις που υπήρξαν και σε άλλες παραλλαγές του ιού, τα εμβόλια συνέχισαν να αποτρέπουν την πολύ σοβαρή νόσηση καθώς κινούμασταν από την Alpha, στη Beta, στη Gamma και τη Delta», δήλωσε στο BBC Radio 4.

Μάλλον πιο μεταδοτικό το νέο στέλεχος

Από την Παρασκευή μια σειρά από χώρες λαμβάνουν περιοριστικά μέτρα σε σχέση με τα ταξίδια από τις χώρες της νότιας Αφρικής, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Τα βασικά ερωτήματα για την παραλλαγή Όμικρον, όμως, αφορούν στο ενδεχόμενο να είναι περισσότερο μεταδοτική από τα μέχρι τώρα στελέχη του κοροναϊού και κατά πόσο την «πιάνουν» τα εμβόλια που έχει στη διάθεσή του ο πλανήτης.

Σε αυτή τη συζήτηση μπήκε η Γεωργία Γκιούλα, αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μικροβιολογίας του ΑΠΘ, η οποία σχολίασε τα έως τώρα δεδομένα για τη νέα παραλλαγή του κοροναϊού. Η κ. Γκιούλα, μιλώντας στην εκπομπή ΕΡΤ Σαββατοκύριακο, τόνισε ότι μάλλον αυτό το νέο στέλεχος θα είναι πιο μεταδοτικό. Στη συνέχεια, συμπλήρωσε ότι «δεν γνωρίζουμε ακόμα αν θα είναι και πιο παθογόνο, αλλά και κατά πόσο έχει να κάνει με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Το ενθαρρυντικό όμως, όπως σας είπα είναι ότι μπορούμε αυτό να το ανιχνεύσουμε, να το δούμε στα εργαστήρια».

Το «καλό» σενάριο

Καθησυχαστικός για την παραλλαγή Όμικρον εμφανίστηκε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, σημειώνοντας ότι ακόμα δεν υπάρχουν δεδομένα σχετικά με το πόσο μεταδοτική και επικίνδυνη είναι. Σημείωσε, επίσης, ότι όσο μεταλλάσσεται ο ιός, τόσο αποδυναμώνεται.

«Οι πολλές μεταλλάξεις δεν είναι κακό, γιατί ένας ιός που μεταλλάσσεται πάρα πολύ, κάποια στιγμή καταστρέφεται, θα χάσει τη λειτουργικότητά του. Άρα, όλες αυτές οι μεταλλάξεις, ναι μεν μας ανησυχούν, αλλά είναι κι ένας δρόμος πιθανόν για την αποδυνάμωση του ιού», διευκρίνισε.

Σε ό,τι αφορά την παραλλαγή Όμικρον, ανέφερε ότι οι επιστήμονες βρίσκονται εν αναμονή των δεδομένων. «Όλες οι χώρες προετοιμάζονται, αλλά δεν είναι σαφές ότι είναι τόσο επικίνδυνη. Είναι πρώιμο να πούμε πόσο μεταδοτική είναι και πόσο σοβαρή είναι η νόσος που προκαλεί», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι για τον εντοπισμό των νέων μεταλλάξεων δεν αρκούν τα υπάρχοντα τεστ και ότι πρέπει να γίνει αλληλούχηση όλου του ιού.

Το μόνο πράγμα που πρέπει να προκαλεί ανησυχία, σύμφωνα με τον κ. Μανωλόπουλο, είναι κατά πόσο καλύπτεται από τα διαθέσιμα εμβόλια, υπογραμμίζοντας ότι η αποτελεσματικότητά τους εργαστηριακά μπορεί να γίνει μόνο με υποθέσεις και ότι στην πράξη θα φανεί αν άτομα που είναι εμβολιασμένα, είναι θετικά στη μετάλλαξη.

Πάντως, ξεκαθάρισε ότι μέχρι στιγμής αυτοί που έχουν εμβολιαστεί με την τρίτη δόση, δεν έχουν επαναμολυνθεί, στην περίπτωση της μετάλλαξης Δέλτα. «Οπότε προφυλάσσονται και από τη μετάδοση σε μεγάλο βαθμό, γιατί έχουν πολύ υψηλό τίτλο αντισωμάτων», όπως είπε.

«Οι πιθανότητες είναι να καλύπτουν και τη νέα μετάλλαξη τα εμβόλια»

«Pfizer και Moderna ανακοίνωσαν ότι αν χρειαστεί μέσα σε 100 ημέρες μπορούν να έχουν νέο εμβόλιο που να καλύπτει και τη νέα μετάλλαξη. Τις αποφάσεις θα τις πάρουμε όταν έχουμε στοιχεία. Αν χρειαστεί αναπροσαρμογή του εμβολίου, θα κάνουμε νέο εμβόλιο για να καλύψουμε αυτή τη μετάλλαξη. Αλλά οι πιθανότητες είναι τα εμβόλια που έχουμε ήδη στα χέρια μας να καλύπτουν και αυτή τη μετάλλαξη», εξήγησε η κ. Παγώνη σε ό,τι αφορά στα εμβόλια και κατά πόσον αυτά καλύπτουν τη νέα μετάλλαξη.

«Οι μεταλλάξεις που μπορεί να κάνει ο ιός είναι άπειρες. Χρειάζεται προσοχή, μάσκα, μέτρα ατομικής προστασίας, και έλεγχος στους ανθρώπους που έρχονται με τις πτήσεις από το εξωτερικό», επεσήμανε η κ. Παγώνη.

Τα πρόσθετα μέτρα που βρίσκονται στο «συρτάρι» ενόψει Χριστουγέννων είναι τα εξής:

  • Αύξηση των rapid tests για τους ανεμβολίαστους από 2 σε 3 την εβδομάδα και απαίτηση να είναι ημερήσια και όχι 48ωρου.
  • Δεν αποκλείεται να επανέλθει η υποχρέωση για χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους.
  • Ως ύστατο μέτρο βρίσκεται στο τραπέζι και ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων και από τους εξωτερικούς χώρους της εστίασης και της ψυχαγωγίας, ακόμη και αν έχουν αρνητικό rapid test.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ