Η δολοφονία ενός μεγάλου φίλου της Ελλάδος και της Κρήτης

Η δολοφονία ενός μεγάλου φίλου της Ελλάδος και της Κρήτης

35 χρόνια μετά και ακόμη παραμένει μυστήριο η δολοφονία του Ουλαφ Πάλμε...

Πέρασαν κιόλας 35 χρόνια από τη δολοφονία του Σουηδού πρωθυπουργού Ούλοφ Πάλμε, ενός πραγματικού φίλου της Ελλάδας, αλλά και της Κρήτης. Πρόκειται ίσως για ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας καθώς η δολοφονία του Πάλμε δεν έχει ακόμη διαλευκανθεί και πολλά σενάρια συνωμοσίας ακόμη και σήμερα κυκλοφορούν.

Ήταν πραγματικός φίλος της Ελλάδας, συνδέθηκε με τον Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ είχε και στενούς δεσμούς με την Κρήτη. Είχε μάλιστα αναγορευθεί και επίτιμος δημότης Μοχού- πήρε και σπίτι στην περιοχή- αναπτύσσοντας στενή φιλία με τον αείμνηστο κοινοτάρχη Θεόφιλο Σουρανάκη. Ένας δε κεντρικός δρόμος του Ηρακλείου προς τα νότια προάστια φέρει το όνομά του.

palme

Η δολοφονία…

Η δολοφονία του, η πρώτη δολοφονία Σουηδού επικεφαλής κράτους από τη δολοφονία του Βασιλιά Γουστάβου του 3ου της Σουηδίας το 1792, παραμένει μέχρι σήμερα ανεξιχνίαστη, μια πληγή για την «ατάραχη» Σουηδική κοινωνία.

Ο Πάλμε δολοφονήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1986. Επιστρέφοντας από τον κινηματογράφο, περπατούσε - χωρίς σωματοφύλακες - με τη γυναίκα του Λίσμπετ σε κεντρικό δρόμο της Στοκχόλμης, όταν πυροβολήθηκε από άγνωστο στη σπονδυλική στήλη, ώρα 23.21.

Πριν δυο χρόνια η Εισαγγελία είχε ανακοινώσει ότι ξανανοίγει το φάκελο. Πάνω από 10.000 άνθρωποι ανακρίθηκαν μετά τη δολοφονία του Πάλμε στις 28 Φεβρουαρίου του  1986, ενώ 134 ισχυρίστηκαν ότι αυτοί τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν καθώς έφευγε με τη γυναίκα του από έναν κινηματογράφο.

Ο χαρισματικός Σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός άφησε την τελευταία του πνοή μέσα σε μια λίμνη αίματος στο πεζοδρόμιο.

Ο εισαγγελέας θα αρχίσει τη νέα έρευνα το Φεβρουάριο και θα χρειαστεί να καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες μόνον για να διαβάσει τους σχετικούς  φακέλους που καλύπτουν ράφια μήκους 250 μέτρων...

Ο κ. Πέτερσον είχε ερευνήσει το 2003 τη δολοφονία της υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας, της Άννας Λιντ και όπως είπε  σε τοπικές εφημερίδες, η αποστολή του είναι να προσπαθήσει να λύσει το μυστήριο και να βρει το δολοφόνο του Πάλμε.

palme

Οι  έρευνες…

Το γεγονός ότι η δολοφονία του Ούλοφ Πάλμε παραμένει επί της ουσίας ανεξιχνίαστη τοσα χρόνια μετά, έχει προκαλέσει συζήτηση ως προς την ευθύνη της Σουηδικής Αστυνομίας, τόσο σε ότι αφορά τις ενέργειές της αμέσως μετά το συμβάν όσο και τον τρόπο που χειρίστηκε την πορεία των ερευνών στη συνέχεια. Άλλωστε ο βασικός ύποπτος για το έγκλημα, ο Κρίστερ Πέτερσον, ο οποίος είχε καταδικαστεί τον Ιούλιο 1989 για το φόνο και μετά είχε αθωωθεί, πέθανε το 200

 

Το…παλτό

Το τελευταίο διάστημα το ενδιαφέρον για την εξιχνίαση του εγκλήματος έχει αναθερμανθεί. Κυρίως λόγω της τεχνολογίας. Το παλτό που φορούσε ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας όταν δολοφονήθηκε  θα υποβληθεί σε τεστ DNA στη Γερμανία και στη Βρετανία, σύμφωνα με δημοσιεύματα του σουηδικού Τύπου.

Σύμφωνα με μάρτυρες, ο δολοφόνος επιτέθηκε στον Ούλοφ Πάλμε από πίσω και έβαλε το χέρι του στον ώμο του πριν πυροβολήσει. Η αστυνομία πιστεύει σήμερα πως το παλτό του πρώην αρχηγού της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης μπορεί να φέρει ίχνη του DNA του δολοφόνου, πράγμα που θα καθιστούσε δυνατή την αναγνώρισή του, αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας Aftonbladet.

"Αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη αν το ίχνος του DNA θα είναι επαρκές", δήλωσε στην εφημερίδα ο Στιγκ Έντκβιστ, υπεύθυνος της έρευνας για τη δολοφονία του Ούλοφ Πάλμε.

 

ΠΗΓΕΣ:

Εξάντας

Βικιπαιδεία

ΤΟ ΒΗΜΑ

ΤΑ ΝΕΑ

Ελευθεροτυπία

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ