"Κλειδί" ο επανασχεδιασμός για το μεταναστευτικό - Ο ρόλος της Κρήτης

Newsroom
Newsroom

Τα νούμερα "μιλούν" από μόνα τους - Τι δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης

Την αναγκαιότητα επανασχεδιασμού στην κατεύθυνση της διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος, υπογράμμισε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης.

Με δεδομένο ότι το τελευταίο δίμηνο η Κρήτη παραμένει σταθερά στο στόχαστρο των κυκλωμάτων που διακινούν μετανάστες με "καραβιές" να φθάνουν καθημερινά στη Γαύδο, τους Καλούς Λιμένες και άλλες περιοχές στα νότια παράλια, όπως έχει αναδείξει το Cretalive μέσα από τα ρεπορτάζ του, ο κ. Αρναουτάκης τόνισε: «Θέσαμε το ζήτημα και στον αρμόδιο Υπουργό τον κ. Δημήτρη Καιρίδη σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαμε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα».

Στους 85 μετανάστες του περασμένου Σαββάτου, την Κυριακή ήρθαν να προστεθούν δύο ακόμα «καραβιές».

Περίπου 30 με 35 άτομα, ανάμεσα τους αρκετοί ανήλικοι, βγήκαν στην παραλία του Αγίου Ιωάννη, στα Καπετανιανά. Ακόμα ένα σκάφος με 114 μετανάστες εντοπίστηκε να πλέει νότια της Γαύδου.

Υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, οι μετανάστες περισυνελέγησαν από φορτηγό πλοίο και μεταφέρθηκαν αρχικά στην Αγία Γαλήνη ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στα Χανιά.

Είναι ενδεικτικό ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023 είχαμε περί τους 750 μετανάστες όταν μόνο μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2024 έχουν φθάσει τους 900, σύμφωνα με τα στοιχεία του Cretalive.

Το βέβαιο, όπως τονίζεται από πολλές πλευρές, είναι ότι η Κρήτη βρίσκεται τους τελευταίους μήνες στο «κόκκινο» σε επίπεδο μεταναστευτικών ροών και αυτό επιβάλλει να υπάρξει άμεσα, νέος σχεδιασμός σε όλα τα επίπεδα διαχείρισης του μεταναστευτικού.

«Έχουν αυξηθεί πάρα πολύ οι ροές από τη Λιβύη. Είναι μία νέα γενιά μεταναστών οι οποίοι έρχονται νότια της Κρήτης. Πρέπει να υπάρξει χρηματοδότηση ώστε αυτοί οι άνθρωποι να έχουν φαγητό και κάπου να μείνουν μέχρι να μεταφερθούν στην Αθήνα ή οπουδήποτε αλλού» τόνισε ο κ. Αρναουτάκης επισημαίνοντας ότι το εν λόγω ζήτημα αποτελεί προτεραιότητα για την Περιφέρεια Κρήτης ώστε οι μετανάστες να κατευθύνονται έγκαιρα και με ασφάλεια προς την ηπειρωτική Ευρώπη που -κατά γενική ομολογία- αποτελεί και τον τελικό προορισμό τους.

 

 

Δείτε επίσης:

Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια πίσω από την «πολιορκία» της Κρήτης από τα κυκλώματα διακινητών

Δύο ταυτόχρονες επιχειρήσεις για τη διάσωση μεταναστών στην Κρήτη

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη 

 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ