Στην Κρήτη Λέκκας - Τσελέντης, για τους σεισμούς στην ενδοχώρα

Στην Κρήτη Λέκκας - Τσελέντης, για τους σεισμούς στην ενδοχώρα

Η έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή έχει "γεννήσει" φόβο κι ερωτηματικά

Στο Αρκαλοχώρι πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο, συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, παρουσία και του Προέδρου του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα αλλά και του σεισμολόγου Άκη Τσελέντη εκ μέρους του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, με φόντο την έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, του δήμου Μινώα Πεδιάδος, το τελευταίο διάστημα. Η κατάσταση έχει "γεννήσει" εκτός από ερωτηματικά, και φόβο, με αποτέλεσμα να χρειάζονται επιστημονικές απαντήσεις προς τους κατοίκους της περιοχής και όχι μόνο.

Σε δηλώσεις του πριν την έναρξη, ο Ευθύμης Λέκκας ανέφερε ότι το σημερινό Συντονιστικό έχει στόχο να διαπιστωθεί η υφιστάμενη κατάσταση και τί μέτρα πρέπει να ληφθούν. Επίσης τί δράσεις πρέπει να γίνουν ώστε η Κρήτη να μείνει αλώβητη. "Η κατάσταση αποσβαίνεται  σταδιακά, αλλά πρέπει να προσέξουμε" - σημείωσε ο ίδιος, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι όλα θα πάνε καλά. Επίσης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι 20 επιστήμονες που έχουν εξετάσει την περίπτωση, έχουν καταλήξει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αλλά μόνο κατ'εξαίρεση, για ένα χειρότερο σενάριο της τάξης των 5,2 ρίχτερ. 

Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης αναφέρθηκε στο Δίκτυο 6 επιπλέον σεισμογράφων που έχουν εγκατασταθεί εδώ και 1,5 χρόνο στο Ηράκλειο από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με το δήμο Ηρακλείου, δίκτυο που έχει δώσει μια πολύ καλή εικόνα για το τί συμβαίνει τοπικά και ποια ρήγματα έχουν ενεργοποιηθεί.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη προετοιμασίας, προκειμένου να υπάρχει ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο.

Ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Μ.Φραγκάκης σημείωσε ότι χρειάζεται ψυχραιμία και να ακούμε τους ειδικούς, ενώ για όσους νιώθουν ανασφάλεια και θεωρούν ότι υπάρχει θέμα στατικότητας στο σπίτι τους, ανέφερε ότι υπάρχουν διαθέσιμα ξενοδοχεία για να καταλύσουν έως ότου εξεταστεί η κάθε περίπτωση.

λέκκας

λέκκας

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ έχει συστήσει στους κατοίκους του Αρκαλοχωρίου να αποφεύγουν τα παλιά σπίτια και όσα έχουν υποστεί ζημιές. Ο ίδιος διευκρίνισε πως το σχέδιο "Εγκέλαδος" ουσιαστικά είναι μονίμως ενεργοποιημένο, δεδομένου ότι ο σεισμός είναι ένα φαινόμενο που έρχεται ξαφνικά. Στο Ηράκλειο, όπου παρατηρείται παρατεταμένη σεισμική δραστηριότητα, υπάρχει η εκτίμηση με βάση τα επιστημονικά δεδομένα για έναν σεισμό της τάξης των 5,2 Ρίχτερ. Μάλιστα αποκάλυψε ότι δόθηκε στην πολιτεία πόρισμα της Επιστημονικής Ομάδας Σεισμικού Κινδύνου, στο οποίο επισημαίνονται τα παραπάνω. Ξεκαθάρισε πάντως ότι αυτό δεν είναι πρόβλεψη αλλά εκτίμηση. 

"Η σεισμική δραστηριότητα είναι παρατεταμένη και μπορεί να συνεχιστεί",  τόνισε ο κ. Λέκκας.

λέκκας

λέκκας

λέκκας

Δείτε επίσης:

Έρχεται ο Ευθύμης Λέκκας για τους σεισμούς στην ενδοχώρα


Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ