Δοκιμάστηκαν από την κακοκαιρία Οροπέδιο και Χερσόνησος

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης
Δοκιμάστηκαν από την κακοκαιρία Οροπέδιο και Χερσόνησος

Αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές πραγματοποιούν οι δήμαρχοι - Συνεχίζονται οι προσπάθειες για την αποκατάσταση των ζημιών στα οδικά δίκτυα

Του Αντώνη Παντινάκη

Μέσα σε οκτώ ώρες “δοκιμάστηκαν και διέλυσαν τα πάντα” στο Οροπέδιο Λασιθίου. Ο δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης, πραγματοποιώντας αυτοψία στις πληγείσες περιοχές, μάς δίνει την εικόνα των καταστροφών: “Αγροτική οδοποιία δεν υπάρχει καθόλου, τίποτα. (Η κακοκαιρία) και την άσφαλτο ξήλωσε. Πάθαμε σοβαρές ζημιές. Και το πρόβλημα είναι ότι ο χειμώνας είναι μπροστά μας! Δεν έχουμε δει ακόμα τίποτα!”.

Εντός του Οροπεδίου, νοικοκυριά δοκιμάστηκαν, καθώς πλημμύρισαν τρία σπίτια!

Ο μεγαλύτερος φόβος του κ. Στεφανάκη, η συνέχεια των φαινομένων: “Αν βρέξει και κατέβει ο ποταμός, γιατί ο ποταμός δεν κατέβηκε, από το Καθαρό, θα έχουμε σοβαρότατο θέμα”.

Οροπέδιο Λασιθίου κακοκαιρία

Ο δήμαρχος Οροπεδίου εξειδικεύει λίγο περισσότερο τις ζημιές: “Ο δρόμος από Κράσι προς Οροπέδιο είναι σε άθλια κατάσταση, είναι μη ασφαλής. Πρέπει να έρθουν πραγματογνώμονες να ελέγξουν την κατάσταση, να γίνει μία εκτίμηση.Κρέμονται βράχια και δέντρα, με λίγο νερό ακόμα υπάρχει κίνδυνος να σκοτωθεί κόσμος. Μέσα στον κάμπο έχουμε ακόμα νερό, έχουμε ποιμνιοστάσια που είναι εγκλωβισμένα κι έχουμε στείλει συνεργεία για να τους απεγκλωβίσουν!

Οροπέδιο Λασιθίου κακοκαιρία

Δουλεύουμε σε όλο το Οροπέδιο για να διανοίξουμε ο,τι μπορούμε από ρυάκια, διευθέτηση ομβρίων κλπ, για να μπορούμε να εξυπηρετήσουμε την κατάσταση”.

Οροπέδιο Λασιθίου

Εξίσου πολύ σοβαρό πρόβλημα, το ότι το Οροπέδιο εξυπηρετείται από την πλευρά της Νεάπολης: “Δηλαδή εάν έχουμε περιστατικό με ασθενοφόρο – που χθες είχαμε δύο- είναι συν μία ώρα στη διακομιδή” εξηγεί ο κ. Στεφανάκης.

Τραγική η κατάσταση και στον Δήμο Χερσονήσου

Τραγικά είναι τα πράγματα και στον Δήμο Χερσονήσου. Οι ζημιές επί του εθνικού (και του αγροτικού) δικτύου είναι τεράστιες. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιάννη Σέγκο, “3-4 άνθρωποι που μάζευαν ελιές στους Στόλους, είναι αποκλεισμένοι και δεν μπορούν να κατέβουν κάτω. Έχουν βέβαια για μία – δύο μέρες ακόμα προμήθειες, μετά θέλουμε επέμβαση της ΕΜΑΚ, αν δεν ανοίξουμε!”.

Μέσα στην Κερά και στις Γωνιές, “έχουμε κι άλλες τραγικές καταστάσεις” λέει ο κ. Σέγκος. “Ακόμα δεν μπορούν να πάνε άνθρωποι στα ποιμνιοστάσια”.

Χερσόνησος κακοκαιρία

Στην Κερά, συγκεκριμένα, “έχει κάνει πάρα πολλές υποσκαφές, έχει κατεβάσει χώμα, έχουν κλείσει ένα κάρο δρόμοι, με πολύ σημαντικές ζημιές”.

Χερσόνησος κακοκαιρία

Τα δύσκολα δεν πέρασαν, όμως: Ο κ. Σέγκος και οι συνεργάτες του αναμένουν τον δεύτερο... γύρο από ετούτη εδώ την κακοκαιρία – ας ελπίσουμε ότι τα φαινόμενα θα είναι πιο ήπια: “Αύριο το βράδυ έχουμε κι άλλη κακοκαιρία, η οποία έρχεται προς τα εμάς εδώ και προς το Οροπέδιο και περιμένουμε να περάσει κι αυτή για να δούμε τι θα κάνουμε, γιατί οι ζημιές είναι πάρα πάρα πολλές, δυστυχώς!”.

Χερσόνησος κακοκαιρία

Ο Δήμος Χερσονήσου δοκιμάζεται για δεύτερη φορά μέσα σε λίγο καιρό. Είχε προηγηθεί η σφοδρή χαλαζόπτωση, του περασμένου μήνα, που έπληξε και δεν άφησε τίποτα όρθιο, στα Μάλια και σε άλλες περιοχές, στη βόρεια ζώνη του Δήμου!

Την ίδια ώρα, πρωτόγνωρες ήταν και οι καταστάσεις που έζησαν, λόγω της κακοκαιρίας και των πλημμυρικών φαινομένων, οι κάτοικοι του πρώην Δήμου Καστελλίου, με τη δημοτική αρχή Μινώα Πεδιάδας να κάνει λόγο για βιβλική καταστροφή στο οδικό και αγροτικό δίκτυο της περιοχής.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ